Foto maken met horloge of mobi mogelijk door digitale revolutie

Altijd gedroomd van het luisteren naar muziek terwijl u een foto maakt? Binnenkort kan het. Met dank aan de digitale camera....

Van onze verslaggever Edie Peters

De digitale camera is nu tien jaar voor consumenten te koop. En het lijkt alsof dat wordt gevierd met een gemaskerd bal, bij voorbeeld deze week tijdens de Photokina in Keulen, 's werelds grootste vakbeurs op fotogebied. Daar zijn niet alleen camera's met oordopjes of hoofdtelefoon. Installeren als webcam kan ook. En Polaroid heeft een digitale camera versmolten met een printertje. De Casio polscamera ten slotte is een horloge dat foto's kan maken.

Dit najaar nog, of anders begin volgend jaar leveren Fuji, Samsung en Konica digitale camera's met ingebouwde mp3-speler. Zou u graag onmiddelijk een foto willen e-mailen als u hem hebt gemaakt? Ricoh komt over een paar maanden met een mailende camera. En dan heeft Sony ook nog een camera in het assortiment die niet alleen foto's maakt en video-opnamen, maar ook als cd-brander aan de pc kan worden gekoppeld.

Die Pokèmon-achtige gedaanteverwisselingen hebben deels te maken met de opkomst van snelle usb-verbindingen tussen computers en randapparaten. Een ontwikkeling die binnenkort voorbijgestreefd wordt door draadloze infrarood-verbindingen.

De opkomst van nieuwe opslagkaarten is ook van belang. Denk aan de flinterdunne Memory Stick van Sony en de CompactFlash- en SmartMedia-kaarten: diskettes ter grootte van een heel of half suikerzakje, waarop 8 tot 192 Megabytes kan worden opgeslagen. Kaartjes die in de digitale camera passen maar ook in kaartlezers voor de computer en binnenkort ook in de mobiele telefoon.

De digitale ontwikkelingen hebben in de markt tot een herverdeling geleid. Vooral Sony heeft daarop handig ingespeeld. Door het mogelijk maken van fotograferen met een videocamera is Sony binnengedrongen in de wereld van de big five Agfa, Canon, Fuji, Kodak en Nikon.

Met de nieuwe Mavica MVC-CD1000 heeft Sony een nieuwe standaard gezet: een fotocamera die beelden gelijk op een cd-rom brandt. Die ook 85 minuten video kan opnemen. En dan - het kan niet op - ook nog als mobiele cd-schrijver dienst kan doen. Op de Amerikaanse markt heeft Sony inmiddels ruim een kwart van de digitale fotomarkt in handen.

De kwaliteit van de digitale camera's neemt toe. Steeds meer fabrikanten hebben een toestel van ruim 3 miljoen pixels in de aanbieding, voldoende voor een scherpe afdruk op het klassieke kiekjesformaat van 9 x 13 cm. Inmiddels is ook de 4 miljoen pixel-grens gepasseerd, goed voor een scherpe afdruk van 13 x 18 cm. De prijzen lopen dan al wel gauw op tot boven de tweeduizend gulden, een bedrag waarvoor een gewone camera betere prestaties levert.

Internet wordt ook voor de fotobranche een belangrijk medium. Gescande foto's komen op een website, die door familie of vrienden kan worden bezocht om meteen te kijken. Indien gewenst kunnen ze afdrukken bestellen die thuis kunnen worden bezorgd.

Verschillende fabrikanten hebben een digitale fotopaal ontwikkeld, die het niet alleen in de fotozaak, maar naar verwachting ook in de supermarkt en bij evenementen goed gaat doen. Het apparaat kan diskettes, zip-schijven en cd's lezen. De gebruiker kan op een monitor de beelden aansnijden en de kleur en contrast aanpassen. Met een druk op een knop komt er een afdruk uit. Betalen kan met credit card of pinpas.

De wereldmarkt voor analoge camera's steeg vorig jaar met drie procent tot 67 miljoen stuks. De digitale markt is kleiner maar groeit veel harder. In 1999 zijn drie miljard fotorolletjes verkocht, goed voor 70 miljard foto's: zo'n 2700 opnames per seconde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden