Nieuws

Foto- en filmverbod bij priklocaties na bedreiging medewerkers

Bij vaccinatielocaties van de GGD Noord- en Oost-Gelderland is het sinds dinsdag verboden om nog langer foto’s of filmpjes te maken. De GGD heeft hiertoe besloten omdat medewerkers worden bedreigd en geïntimideerd. Zij voelen zich daardoor onveilig, aldus een woordvoerder. Het gaat in totaal om acht priklocaties.

Een vaccinatie op de GGD-locatie in Malden, Gelderland. Er geldt hier nu een foto- en filmverbod. Beeld Arie Kievit
Een vaccinatie op de GGD-locatie in Malden, Gelderland. Er geldt hier nu een foto- en filmverbod.Beeld Arie Kievit

Volgens de GGD worden medewerkers op de vaccinatielocaties verbaal lastig gevallen. Ook worden zij telefonisch bedreigd. In een enkel geval hebben medewerkers zelfs dreigbrieven ontvangen op hun woonadres. De GGD heeft daarvan aangifte gedaan. Het foto- en filmverbod geldt niet alleen voor particulieren, ook voor de pers.

Volgens GGD GHOR, de landelijke koepel, komen bij GGD’s in het hele land bedreigingen binnen aan het adres van medewerkers. Ook daarvan is op verschillende plaatsen aangifte gedaan, aldus een woordvoerder. Voor zover bekend is Noord- en Oost-Gelderland de enige GGD die een totaalverbod heeft ingevoerd op fotograferen en filmen.

De koepel van GGD’s vaardigde vorig jaar wel een richtlijn uit om medewerkers op locaties niet herkenbaar in beeld te brengen als ze dat niet willen. Bovendien vertraagden mensen die een selfie wilden maken van hun vaccinatie het prikproces. Daardoor ontstonden soms lange rijen. Op sommige locaties is een aparte ‘selfie-wall’ ingericht waar gevaccineerden zichzelf kunnen fotograferen.

Het is aan de GGD’s zelf om een algeheel fotoverbod af te kondigen. Of het maken van foto’s verband houdt met bedreigingen kan de GGD niet zeggen. Volgens de politie Oost-Nederland zijn er twee aangiftes en één melding binnengekomen van bedreigingen aan het adres van GGD-medewerkers. Die bieden echter weinig aanknopingspunten. Het zal moeilijk zijn om op grond daarvan de daders op te sporen, aldus een politiewoordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden