Fossielen in museum mogelijk van oudst bekende dinosaurus

Britse paleontologen hebben in het depot van het Natural History Museum in Londen de vermoedelijk oudst bekende fossielen van een dinosaurus gevonden. Het armbot en enkele ruggenwervels van Nyasasaurus parringtonii zijn 243 miljoen jaar oud, 10 tot 15 miljoen jaar ouder dan de oudst bekende dino-resten tot nog toe.

AMSTERDAM - De fossielen werden in de jaren dertig in Tanzania opgegraven door paleontoloog Rex Parrington. Een uitsteeksel van het armbot en het feit dat het om restanten van snelgroeiende botten gaat, zijn volgens de huidige onderzoekers aanwijzingen dat het om een echt dinofossiel moet gaan. Ze beschrijven hun vondst deze week in het tijdschrift Biology Letters.


De Nyasasaurus moet ongeveer even hoog als een labrador zijn geweest, woog ongeveer 60 kilo en was 3 meter lang. Het dier was vermoedelijk een planteneter. Een onomstotelijk bewijs dat het om een dinosaurus gaat, is er niet. 'Het zit in ieder geval aan het begin van de tak van dinosaurusevolutie, maar of het nu de wortel is of een zijtak, is op basis van dit fossiel niet te zeggen', zegt Anne Schulp, paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht. De oudste zekere dinosaurusfossielen zijn Eoraptor en Eodromaeus. Beide zijn in de jaren negentig gevonden in Argentinië en ongeveer 230 miljoen jaar oud.


Onderzoeksleider Sterling Nesbitt vond in 2010 al restanten van een aan dino's verwante soort in de Manda Beds in Tanzania, die naar schatting 245 miljoen jaar oud zijn. Daarop besloot hij tot een brede speurtocht naar vroege Tanzaniaanse dinosaurusfossielen.


Het is volgens Schulp nu vooral van belang dat ook andere fossielen uit dezelfde oude bodemlagen worden opgezocht. 'Dit is weer een extra puntje op de evolutiekaart. Het is als met een beeldscherm. Hoe meer meer pixels, hoe duidelijker het beeld.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.