Fosforfabriek Thermphos failliet

De Vlissingse fosforfabriek Thermphos vraagt deze week faillissement aan. Daarmee komen zo'n vierhonderd werknemers op straat te staan. De directie onderhandelt nog wel met meerdere partijen over een doorstart.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - Ondanks de 'gecontroleerde faillissementsaanvraag' hopen de directie en de curator nog enkele maanden tijd te hebben om een koper te vinden voor het bedrijf. Volgens directeur Rob de Ruiter zijn er 'veel' partijen die belangstelling hebben voor het geheel of delen van de onderneming.

Waarschijnlijk wordt de fabriek binnen een week stilgelegd. De negen buitenlandse vestigingen van Thermphos, waar het Vlissingse fosfor wordt verwerkt tot ingrediënten voor onder meer was- en voedingsmiddelen, zouden tot februari kunnen doordraaien.

'We moeten eerst de lekkende kraan stoppen', aldus De Ruiter. Het produceren van fosfor is nu verliesgevend. Daarom is het bedrijf gestopt met het inkopen van ertsen. Wel is er een voorraad geproduceerd fosfor om de buitenlandse Thermphos-vestigingen een paar maanden aan het werk te houden. 'Die tijd willen we benutten om het verkoopproces tot een goed einde te brengen', aldus De Ruiter.

Van de 450 personeelsleden in Zeeland komt het merendeel op straat te staan. Er blijven zo'n vijftig tot honderd werknemers bezig om het fosfor te verladen. De fabriek wordt gereduceerd tot logistiek centrum, zegt De Ruiter.

De Ruiter hoopt dat er met uitkeringsinstantie UWV afspraken kunnen worden gemaakt over de beschikbaarheid van de personeelsleden die worden ontslagen. 'De knowhow zit bij die personeelsleden. Onze manier van fosforproductie is uniek, en daarvoor heeft een eventuele koper dat personeel nodig.'

Of er afspraken met het UWV kunnen worden gemaakt, is volgens Peter Vlaming van CNV Vakmensen onduidelijk. 'Als mensen worden ontslagen, hebben ze een sollicitatieplicht. Je kunt ze niet zomaar vasthouden.'

Thermphos is in meerdere opzichten uniek. Het is de enige fosforfabriek van Europa, en speelt daarmee een strategische rol in de voedselvoorziening. Bovendien loopt het voorop met het terugwinnen van fosfor uit urine en afvalwater. Het bedrijf wilde met deze cradle-to-cradlefilosofie vanaf 2020 geen ertsen meer uit het buitenland halen.

Maar het bedrijf worstelt met zijn verleden. In 2009 overleden twee medewerkers tijdens het schoonmaken van een oven. Thermphos overschreed geregeld de normen voor onder meer de uitstoot van zware metalen (cadmium en kwik) en dioxine.

Om de normen te halen, moet een bedrag van enkele tientallen miljoenen euro's worden geïnvesteerd in een afgasreiniger. De eigenaar, de Italiaans-Israëlische ondernemer Nahum Galmor, heeft daar het geld niet voor.

Om toch onder de uitstootnormen te blijven, draait de fabriek op slechts 60 procent van zijn productiecapaciteit. Pas bij 90 procent is de fabriek rendabel, zegt De Ruiter. De nieuwe koper zal daarom in elk geval in de milieumaatregelen moeten investeren. De Ruiter hoopt ook op steun vanuit Den Haag - hetzij financieel, hetzij via een tijdelijke coulance over de uitstoot.

Een ander probleem is goedkope fosfor uit met name Kazachstan. Thermphos verdenkt de Kazachen van prijsdumping, en heeft de kwestie met steun van europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) bij de Europese Commissie aangekaart. Het onderzoek daarnaar is echter op de lange baan geschoven.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden