NIEUWSForum voor Democratie

Forum zet Van Haga op tweede plek kandidatenlijst, omstreden Jansen op plek zeven

Op de nieuwe concept-kandidatenlijst van Forum voor Democratie staat Wybren van Haga op plek 2. Freek Jansen, de omstreden voorzitter van de Forum-jongerentak JFVD, staat op plek 7. Huidig Forum-leider en oprichter Thierry Baudet voert de lijst aan.

Redactie
Wybren van Haga en Thierry Baudet onderweg naar de stemmingen na afloop van het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer, begin december. Beeld ANP
Wybren van Haga en Thierry Baudet onderweg naar de stemmingen na afloop van het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer, begin december.Beeld ANP

Op plek 3 staat FVD-penningmeester Olaf Ephraïm en op plek 4 staat Hans Smolders. Eind november zei hij nog zich terug te trekken uit Forum ‘op dezelfde wijze zoals eerder Paul Cliteur en Theo Hiddema dat ook hebben gedaan’.

Hiddema staat als lijstduwer op de lijst. Eerder was hij de nummer twee, maar hij verliet in november de Tweede Kamer na alle ophef binnen de partij. ‘Trots op de schoonheid van ons programma’ is hij, zei Hiddema donderdag in een interview met de Volkskrant. ‘En de wetenschap dat Baudet een deugdzaam mens is. Als ik hem weer zie, word ik zo week als was.’

Op de eerdere lijst stonden Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek op respectievelijk plek 3, 4 en 5. Zij vertrokken de afgelopen weken met een groot aantal andere volksvertegenwoordigers uit de partij. Dat deden ze onder meer omdat partijleider Baudet zich antisemitisch had uitgelaten tijdens een etentje met meerdere kandidaat-Tweede Kamerleden. Ook zou hij te weinig hebben gedaan aan de radicale opvattingen binnen de JFVD.

Van Haga werd vorig jaar september uit de fractie van de VVD gezet en ging als eenmanspartij verder. Eind vorige maand sloot hij zich officieel aan bij Forum, nadat hij al langer samen met Baudet optrok in de Tweede Kamer. Voor de leegloop van de partij afgelopen maand stond hij op plek 8.

De lijst wordt op 9 januari ter goedkeuring voorgelegd aan de leden tijdens een algemene ledenvergadering.

Theo Hiddema: ‘Ik heb weer zin om met Baudet de zaaltjes in te gaan’

Sinds Forum voor Democratie uit elkaar is gespat, heeft oud-Kamerlid Theo Hiddema gezwegen. Nu wil hij wel praten, over wat er is gebeurd en waar zijn loyaliteit nu ligt. Maar eerst moet hij iets kwijt.

Dringen op rechts: ook ex-FvD’ers Eerdmans en Nanninga starten nieuwe partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden