nieuwsForum voor Democratie

Forum voor Democratie zet senator Henk Otten uit partij; Otten weigert zetel in te leveren

Forum voor Democratie zet mede-oprichter Henk Otten uit de partij. Het partijbestuur verdenkt de ex-penningmeester en huidig senator van poging tot fraude met overheidssubsidies. Otten beschuldigt partijleider Thierry Baudet op zijn beurt van smaad en weigert zijn Eerste Kamer-zetel in te leveren. Hij zegt juridische stappen te overwegen.

Eerste-Kamerlid Henk Otten van FvD voordat hij de eed aflegt tijdens de installatie van de nieuwe Eerste Kamer.Beeld ANP

Baudet en zijn enige medebestuurslid Rob Rooken hebben Otten vanavond per brief laten weten dat hij geroyeerd wordt als partijlid. Ottens reactie op Twitter: ‘Ontving zojuist van Baudet en Rooken brief waarin mijn FvD-lidmaatschap wordt opgezegd. Volgens de beproefde #methodebaudet wordt mij deze keer “fraude” in de schoenen geschoven om politiek af te rekenen. Sta volledig achter het gevoerde beleid, dit is smaad! Blijf gewoon lid EK.’

In een verklaring op de Forum-website staat dat Otten (wiens naam niet wordt genoemd) een ‘ongeoorloofde betaling aan een relatie’ heeft gedaan en heeft ‘samengespannen’ met een toeleverancier die een valse factuur zou hebben ingediend. De ontvanger van de ongeoorloofde betaling heeft het geld inmiddels teruggestort, aldus het bericht.

Het financiële gerommel is ontdekt bij een intern onderzoek naar de boekhouding van vorig jaar. ‘Hierbij kwamen verschillende zaken aan het licht die niet door de beugel kunnen’, aldus de verklaring van Forum. Een externe accountant zou hebben geconstateerd dat Otten, die tot eind april penningmeester van FvD was, ‘geen deugdelijke administratie heeft gevoerd’. Zo is kennelijk onduidelijk wat er met de ‘aanzienlijke’ contante opbrengsten van de verkoop van boeken en partijparafernalia op FvD-bijeenkomsten is gebeurd.

Het partijbestuur (Thierry Baudet en Rob Rooken) heeft de vermoedelijke poging tot fraude gemeld aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. De machtsstrijd tussen Baudet en zijn voormalige rechterhand Otten is met deze fraudemelding opnieuw opgelaaid. Baudet en Rooken probeerden Otten in april al uit de partij te zetten, omdat hij ‘een greep in de partijkas’ zou hebben gedaan. Otten had zonder overleg 30.000 euro aan zichzelf overgemaakt als betaling voor zijn werkzaamheden voor de partij. Volgens Otten was er geen sprake van een greep in de kas maar van een gerechtvaardigde vergoeding.

Naar aanleiding van dat eerdere financiële akkefietje moet Otten zijn bestuurdersfunctie opgeven en ook stoppen als (betaald) medewerker van de Tweede Kamer-fractie. Otten bleef wel partijlid en lijsttrekker voor de Eerste Kamer, ook omdat hij niet meer van de kieslijst afgehaald kon worden. In het licht van de nieuwe beschuldigingen aan zijn adres is het saillant dat de Eerste Kamer Otten onlangs koos als voorzitter van de belangrijke Kamercommissie Financiën.

Otten zegt tegenover de NOS dat hij juridische stappen overweegt. Hij wil openheid van zaken geven tegenover de andere leden van FvD, maar heeft hier geen kans toe gekregen omdat hij bewust geroyeerd is voor de openbare ledenvergadering. Dit is gewoon laag. Dan zal ik mij op een andere manier moeten verdedigen’, aldus Otten. ‘Er zijn mensen die mijn verhaal kunnen bevestigen. Ik ben bereid om alle uitleg te verschaffen.’ Otten noemt de beschuldigingen ‘pure smaad'. 

Tussen Otten en Baudet heersen al langere tijd spanningen vanwege meningsverschillen over de partijkoers. Otten ziet Forum voor Democratie vooral als een economisch rechtse partij, terwijl Baudet meer de cultureel-conservatieve kant op wil. De openlijke strijd tussen Otten en Baudet ontbrandde toen de eerstgenoemde zijn partijleider in een NRC-interview openlijk bekritiseerde om diens hoogdravende ‘boreale’ toespraken. Baudets geflirt met extreem-rechtse denkbeelden schrikt volgens Otten veel potentiële Forum-kiezers af. De ruzie tussen de twee partijkopstukken leek na de provincialestatenverkiezingen geluwd, maar blijkt nu al die tijd te hebben doorgesmeuld.

Meer lezen over de strijd binnen Forum voor Democratie

De onrust binnen Forum voor Democratie duurt voort. De interne machtsstrijd lijkt voorlopig beslist, maar in de Eerste Kamer gloren weer nieuwe problemen. ‘Otten heeft een laatste kans gekregen.’

Robert Baljeu maakte twee jaar lang deel uit van de top binnen Forum voor Democratie. Half mei is hij uit de Statenfractie in Noord-Holland gezet. In dit interview doet hij een boekje open over de interne strubbelingen bij de partij: ‘Binnen de partij heerst een enorme angstcultuur’.

De machtsstrijd binnen Forum voor Democratie is ook uitgelopen op een pijnlijke affaire voor Henk Otten. De tot voor kort grote man achter de schermen mag FvD-senator worden, maar het fractievoorzitterschap in de Eerste Kamer is hem ontnomen.

Maakte Henk Otten zich schuldig aan een ‘greep in de kas’ van Forum voor Democratie, of blies de partij de interne kwestie op om definitief met het ruziënde bestuurslid af te rekenen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden