Forum voor Democratie van Thierry Baudet doet mee aan verkiezingen

Het is dringen geblazen op populistisch rechts bij de komende Kamerverkiezingen. Nadat eind augustus GeenStijl-verslaggever Jan Roos bekendmaakte lijsttrekker te worden van VoorNederland, kondigde zijn vriend Thierry Baudet zondag op aan zich met zijn Forum voor Democratie in de strijd te mengen.

null Beeld anp
Beeld anp

Baudet (33) was onlangs nog in het nieuws als een van de opstellers van een rapport voor PVV-leider Geert Wilders over het invoeren van referenda naar Zwitsers model. Samen met Roos zamelde hij handtekeningen in voor het - voor beiden succesvol verlopen - Oekraïne-referendum van jongstleden april. 'Ons politieke systeem stamt uit de tijd van de postkoets, de stoomlocomotief en de laatste cholera-epidemie', twitterde Baudet zondag. Hij reageerde niet op verzoeken om commentaar.

VoorNederland (VNL) profileert zich als 'klassiek liberaal'. De oprichters Joram van Klaveren en Louis Bontes, die beiden Wilders de rug toekeerden, hebben als adagium 'rechtser dan de VVD, netter dan de PVV'. Na een mislukt avontuur met strafpleiter Bram Moszkowicz als lijsttrekker kwamen ze deze zomer met Roos als voorman op de proppen.

Verdrag met Oekraine bewijst niemand een dienst

Waarom hebben onze politieke leiders een dergelijk verdrag in vredesnaam opgesteld en ondertekend? Het is even onbegrijpelijk als de euro en de open grenzen - twee andere geliefde projecten van onze politieke elite. Lees hier het opiniestuk van Baudet.

Politiek kartel

Baudet op zijn beurt neemt de bindende referenda die hij voor de PVV bepleitte nu over voor zijn Forum voor Democratie, de 'denktank' die hij gaat omvormen tot politieke partij. Hij heeft 'geen vertrouwen meer in het bestaande politieke kartel waarin politici de baantjes verdelen'. Het onbarmhartige oordeel van GeenStijl: 'Wat Jan Roos deed, kan Thierry Baudet beter, qua overtoepen in opportunisme.'

In een filmpje van 55 seconden, opgenomen aan een Amsterdamse gracht, zegt Baudet met een kandidatenlijst te komen 'met bekende en minder bekende mensen die allemaal hebben bewezen iets neer te kunnen zetten'. Hij wil 'het systeem van binnenuit openbreken'. Rechtsfilosoof en geestverwant Paul Cliteur zegt op de site het initiatief van Baudet om de democratie te 'heroveren' als 'goed nieuws' te verwelkomen.

Op Facebook kreeg Baudet zondag vele honderden reacties, die vaak refereerden aan de versnippering van het politieke landschap. 'Op deze manier is het afwachten tot er 150 verschillende partijen in de Tweede Kamer zitten', luidde een ervan. Baudet liet het bij: 'Binnenkort hoort u meer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden