NieuwsForum voor Democratie

Forum voor Democratie uitgesloten van formatie in provinciebestuur Zeeland

Forum voor Democratie gaat niet meedoen aan de onderhandelingen voor een plek in het provinciebestuur van Zeeland. De speciaal ingelaste ‘preformatie’ om de inhoudelijke standpunten van de nieuwkomer te verduidelijken leidde niet tot succes. De partij is nu in acht provincies uitgesloten van de onderhandelingen over een plek in het college van Provinciale Staten.

Hessel von Piekartz
Een deels weg gescheurd verkiezingsaffiche van Forum voor Democratie op een verkiezingsbord in Zeeland. Beeld Hollandse Hoogte / Theo Audenaerd
Een deels weg gescheurd verkiezingsaffiche van Forum voor Democratie op een verkiezingsbord in Zeeland.Beeld Hollandse Hoogte / Theo Audenaerd

In Zeeland botste het zowel op de inhoudelijke als ideologische standpunten. De verschillen tussen Forum en de huidige coalitiepartijen – CDA, VVD, SGP en PvdA – bleken volgens preformateur Ad Schenk niet te overbruggen.

In de andere provincies waar Forum buitenspel staat was het kritische klimaatstandpunt de belangrijkste reden voor vroegtijdige uitsluiting van de onderhandelingen. Hoewel de Zeeuwse fractie van Forum een gematigder klimaatstandpunt zou innemen, blijkt het klimaat nu ook een breekpunt in Zeeland. Bij de andere partijen is er ondanks de preformatie fase nog steeds onduidelijkheid over de inhoudelijke en ideologische overtuigingen van Forum over het klimaatvraagstuk.

De vier overgebleven partijen gaan nu proberen samen tot een akkoord te komen. Mogelijk wordt er nog een vijfde partij bij de onderhandelingen betrokken.

Ondanks de winst van Forum tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in maart, speelt de partij in het merendeel van de provincies geen rol meer bij de onderhandelingen voor een nieuw college. Alleen in Zuid-Holland, Flevoland, Limburg en Overijssel heeft Forum nog een kans op een plek in het bestuur.

Wiegel

Toch zit het Forum ook in die provincies vooralsnog niet echt mee. Hans Wiegel, informateur in Zuid-Holland namens Forum, maakte eerder deze week een ‘pas op de plaats’ omdat zijn verkennende gesprekken niet tot een formatieadvies hadden geleid. FvD gaat nu samen met VVD en CDA kijken of er alsnog een coalitie mogelijk is. Daarvoor is nog een vierde partij nodig.

In Overijssel stapte de PvdA uit de formatie na kritiek vanuit de achterban op een eventuele samenwerking met FvD.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden