NieuwsDen Haag

Forum voor Democratie in subsidieproblemen: bewijs ledental ontbreekt – waar zijn de bonnetjes?

Hoeveel partijleden had Forum voor Democratie op 1 januari 2019? Die op het oog makkelijke vraag brengt de partij van Thierry Baudet danig in de problemen, nu de ledenadministratie in 2018 een puinhoop blijkt te zijn geweest. De subsidie voor Forum is in het geding.

Dion Mebius
FvD-leider Thierry Baudet spreekt woensdag op het Plein in Den Haag betogers toe die zich keren tegen de coronamaatregelen.  Beeld EPA
FvD-leider Thierry Baudet spreekt woensdag op het Plein in Den Haag betogers toe die zich keren tegen de coronamaatregelen.Beeld EPA

Dat blijkt uit het financiële verslag van FvD, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken samen met dat van andere partijen donderdag publiceerde. In het verslag weigert de accountant van de partij, het bedrijf Van Noort Gassler & Co, goedkeuring te geven aan de opgegeven ledentallen door Forum en haar jongerenpartij JFvD.

Volgens de accountant is in 2018 bij leden ‘contributie geïnd waarvan de onderliggende incassobestanden niet meer reproduceerbaar zijn’. Anders gezegd: de afzonderlijke (digitale) bonnetjes voor de ledencontributie ontbreken. Daarmee ‘is niet vast te stellen’ welke personen geld aan de partij hebben overgemaakt.

Forum zou ‘op andere wijze wel aannemelijk’ hebben gemaakt dat het totaal opgegeven aantal leden klopt. Dat lag op 1 januari 2019 op bijna 30 duizend. Voor de accountant is dat echter niet genoeg om zijn handtekening te zetten onder het jaarverslag.

Dat is slecht nieuws voor Forum. De oordeelonthouding kan, schrijft de accountant, ‘mogelijk gevolgen hebben voor de hoogte van de subsidie’ die de partijen ieder jaar van het Rijk krijgen. Het subsidiebedrag wordt bepaald op basis van het aantal zetels in de Tweede Kamer, maar ook door naar het ledental te kijken. Volgens het verslag ontving Forum al 460 duizend euro over het jaar 2019. Zo’n 160 duizend euro hoopt de partij nog te krijgen.

‘Smadelijke aantijgingen’

Zelf wijst Forum met de beschuldigende vinger naar Henk Otten, de partijoprichter die gebrouilleerd raakte met Baudet. Hij was penningmeester en wordt al langer door zijn voormalig partijgenoten beschuldigd van financiële malversaties. Volgens de partij heeft Otten er in 2018 ‘helaas’ voor gekozen om de incasso van de contributies handmatig uit te voeren. De bewijzen zou hij hebben meegenomen bij zijn vertrek. Ook huisbank ING kan niet bij de complete administratie, schrijft Forum.

Zelf ontkent Eerste Kamerlid Otten, nu voorzitter van zijn nieuwe Partij voor de Toekomst, iedere verantwoordelijkheid. ‘Ik hecht juist enorm aan financiële transparantie’, schrijft hij op Twitter. ‘De smadelijke aantijgingen van Thierry Baudet en Rob Rooken (een FvD-bestuurslid, red.) cum suis accepteer ik niet.’

Jeroen de Vries, senator en woordvoerder van de Partij voor de Toekomst, noemt de aantijgingen aan het adres van Otten ‘heel erg belachelijk’. Volgens hem was Rooken als partijsecretaris verantwoordelijk voor de ledenadministratie. Otten ‘keek als penningmeester alleen naar wat er binnenkwam’.

De ‘handmatige’ verwerking van de incasso zou betrekking hebben op de eerste weken van 2018. Bij duizenden leden werd toen twee keer in twee weken de contributie geïnd. ‘Toen is handmatig een check uitgevoerd. Daar maken ze nu van dat Otten zogenaamd handmatig de administratie van elk lid zat te doen. Dat is natuurlijk waanzin. Alsof hij niets beters te doen had.’

Als tegenaanval plaatste Otten vrijdag een foto op Twitter, met als titel ‘betalingen t/m april 2019’. Volgens De Vries betreft het betalingen aan bij Forum betrokken personen sinds de oprichting van de partij in september 2016. Een bedrag van ruim 60 duizend euro zou in die tijd zijn overgemaakt aan partijleider Baudet. De Vries: ‘Die leefde van Forum. Het is ook lekker om een beetje uit de pot te graaien, toch?’ Een woordvoerder van FvD wil niet op die beschuldiging ingaan.

Ook andere partijleden kregen volgens Otten grote sommen geld. Zo staat achter de naam van senator en Amsterdams raadslid Annabel Nanninga een bedrag van 25 duizend euro. In een reactie schrijft Nanninga op Twitter dat het een schadeloosstelling betreft die ze ontving tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. ‘Kon toen mijn werk als opiniemaker/journalist niet meer doen natuurlijk.’

Forum heeft tot 1 november om alsnog met de ontbrekende contributiebewijzen over de brug te komen. Op die datum stelt Binnenlandse Zaken het subsidiebedrag definitief vast. Om herhaling te voorkomen, heeft Forum een nieuw ledenadministratiesysteem aangeschaft.

Opmerkelijke giften

Een eventuele terugbetaling van (een deel van) de subsidie zal Forum mede kunnen opbrengen dankzij M. Ruijs. De in Hongkong gevestigde ondernemer doneerde vorig jaar 355 duizend euro aan de partij, blijkt uit het overzicht van de giften aan politieke partijen dat Binnenlandse Zaken donderdag publiceerde. De Nederlandse softwareondernemer Nick Galea was vanaf Cyprus ook zeer vrijgevig: hij stopte 50 duizend euro in de kas van Forum.

Net zo’n fraai bedrag kreeg de PVV, maar de partij van Geert Wilders mocht dat cadeautje niet houden. De lieve 53 duizend euro ontving de PVV namelijk van een anonieme weldoener. Dat mag niet: boven de 1.000 euro moeten naam en woonplaats van de gever bekend zijn. En dus moest Wilders het geld overmaken aan Binnenlandse Zaken.

Een andere opvallende gift is die à 7.000 euro van Booking.com aan Dwars, de dochtervereniging van GroenLinks. Voor dat bedrag zou Dwars een accomodatie via de reissite hebben geboekt in het buitenland. Booking zou het vervolgens ‘ten onrechte en per abuis’ hebben teruggestort. Omdat GroenLinks geen donaties van commerciële bedrijven accepteert, moest Dwars alsnog voor het vakantieverblijf betalen.

Verreweg de rijkste partij blijft de SP. Dankzij de riante afdrachtregeling (volksvertegenwoordigers van de SP storten verplicht een percentage van hun inkomen in de partijkas) kreeg de partij in 2019 ruim 7 miljoen euro aan giften binnen. Het is nog een reden voor de partij om in maart niet te veel zetels te willen verliezen: van ieder Tweede Kamerlid krijgt de partij minstens 80 duizend euro per jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden