nieuwsexitpolls

Forum voor Democratie grote winnaar in exitpolls Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland

Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is in Zuid-Holland en Noord-Brabant de grote winnaar van de provinciale verkiezingen. In Zuid-Holland lijkt de partij met 10 zetels net iets groter te worden dan de VVD (9). In Brabant blijft de VVD met 10 zetels twee zetels groter dan FvD. In Gelderland zou FvD met 7 zetels de derde partij worden na VVD en CDA (beide 8).

Publiek van Forum voor Democratie tijdens de uitslagenavond.Beeld ANP

De prognoses in de drie provincies zijn gebaseerd op exitpolls, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de NOS. Het succes van de partij van Thierry Baudet, tot nu toe nog nergens in de provinciehuizen vertegenwoordigd, betekent een grote klap voor de PVV. In Zuid-Holland daalt de partij van Geert Wilders volgens de eerste prognose van 8 naar 4 zetels. In Noord-Brabant zou de PVV nog 4 van de 7 zetels overhouden. In Gelderland daalt de PVV van 5 naar 2 zetels.

Zuid-Holland

Het succes van FvD in Zuid-Holland lijkt ook de VVD zetels te kosten. De liberalen waren vier jaar geleden de grootste partij in Zuid-Holland, maar vallen nu in de eerste prognose terug van 10 naar 9 zetels. Ook het CDA verliest in die provincie. Zuid-Holland kende sinds 2014 een coalitie van VVD, D66, CDA en SP. De uitslag in Zuid-Holland weegt zwaar door in de verkiezingen voor de Eerste Kamer, omdat deze provincie 3,6 miljoen inwoners heeft.

De andere winnaars volgens de eerste exitpoll in Zuid-Holland zijn nieuwkomer Denk (van 0 naar 2 zetels), GroenLinks (van 3 naar 5) en 50Plus (van 2 naar 3). Minder provinciale zetels zijn er voor D66 (van 7 naar 4) en de SP (van 5 naar 2).

Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland, vind de winst van Forum ‘indrukwekkend’. De partij voerde geen provinciale, maar landelijke campagne. Smit: ‘Noblesse oblige, dat is de taal die ze daar verstaan. Adel verplicht. Dus als je hiermee binnenkomt, heb je ook een verantwoordelijkheid.’

Noord-Brabant

In Noord-Brabant is er winst voor GroenLinks (van 3 naar 5). D66 gaat van 7 naar 5 zetels. Denk krijgt in Brabant geen zetel volgens de eerste exitpoll. Brabant werd de afgelopen vier jaar bestuurd door VVD, SP, D66, en PvdA.

De Brabantse SP gaat van 9 naar 5 zetels. ‘Dat is wel even schrikken’, zegt SP-lijsttrekker Maarten Everling. Hij noemt de monsterscore van FvD ‘wel bijzonder voor een partij zonder programma voor de provincie. We weten niet wat ze willen met Brabant.’

Gelderland

Gelderland is volgens de prognose een nek-aan-nekrace tussen VVD, CDA en Forum voor Democratie. Gelderland werd de afgelopen acht jaar bestuurd door VVD, CDA, D66 en PvdA. GroenLinks krijgt volgens de Gelderse prognose 6 zetels, een verdubbeling. D66 gaat er van 7 naar 4 zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden