NieuwsProvincie

Forum voor Democratie gaat meebesturen in Noord-Brabant

Forum voor Democratie gaat meebesturen in Noord-Brabant, samen met VVD, CDA en Lokaal Brabant. De vier coalitiepartners hebben donderdagavond na twee dagen van intensief overleg een lijst van acht ‘principes van samenwerking’ opgesteld. Deze algemene uitgangspunten krijgen een plek in het hoofdlijnenakkoord, dat in de eerste helft van april wordt verwacht.

Mark van den Oever (linksboven) van Farmers Defence Force eind vorig jaar tijdens een inspraakronde in het provinciehuis in Den Bosch. Na de boerendemonstraties stapte het CDA uit het college. Beeld ANP
Mark van den Oever (linksboven) van Farmers Defence Force eind vorig jaar tijdens een inspraakronde in het provinciehuis in Den Bosch. Na de boerendemonstraties stapte het CDA uit het college.Beeld ANP

‘Iedereen heeft een baan’, antwoordt formateur Alfred Arbouw op de vraag waarom het nog ruim een maand gaat duren voordat het eindakkoord zal worden gepresenteerd. Dan zullen ook de nieuwe gedeputeerden worden bekendgemaakt – zij zullen vooraf, zoals gebruikelijk, worden onderworpen aan een integriteitstoets.

De precieze uitwerking vergt nog wat tijd, maar de vier coalitiepartners hebben al overeenstemming bereikt over de heikele thema’s zoals het landbouw-, stikstof en natuurbeleid. Maar Arbouw wil daarover nog niets zeggen. Na massale boerendemonstraties stapte het CDA uit het vorige college omdat het niet meer akkoord kon gaan met een al te streng stikstofbeleid.

De acht principes van samenwerking zijn vrij algemeen. Ze gaan over het openstaan voor een respectvolle samenleving, een effectief financieel beleid voeren of innovatie stimuleren. Maar er staan ook een opvallend punt in: Brabant wil ‘een betrouwbare partner zijn bij de uitvoering van het Klimaatakkoord, onder voorwaarde van haalbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak’. Daar is duidelijk diep over nagedacht, want Forum voor Democratie staat bekend als ‘klimaatcrisisontkenner’, die een stop wil op windmolens en zonnepanelen.

De boeren lijken de grote winnaar te worden van de coalitie-onderhandelingen in Noord-Brabant. Vier vragen over de vorming van een bij voorbaat omstreden rechtse coalitie in de veerijkste provincie van het land.

De onderhandelingen tussen VVD, CDA en Forum voor Democratie om een nieuw provinciebestuur in Noord-Brabant te vormen, lijken succesvol te verlopen. De drie partijen zien ‘voldoende gezamenlijke basis’ om verder te praten over een akkoord op hoofdlijnen.

Oude twisten laaien op nu het CDA in Brabant overweegt samen te werken met Forum voor Democratie. Een deel van de partij vindt dat een goed idee, de rest is mordicus tegen. ‘Het is heel pijnlijk dat we sinds 2010 zo weinig hebben geleerd.’

De veerijkste provincie van Nederland en voorloper bij het aanpakken van de stikstofproblematiek verkeert in een bestuurscrisis. Onoverbrugbare verschillen tussen de traditionele ‘boerenpartij’ CDA en de andere coalitiepartijen vormen de aanleiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden