NieuwsProvinciale statenverkiezingen

Forum voor Democratie gaat meebesturen in Limburg

Limburg wordt de eerste provincie waar Forum voor Democratie gaat meebesturen. FvD-lijsttrekker Ruud Burlet uit Geleen wordt deputé in het Limburgse gouvernement aan de Maas. Ook de PVV levert een provinciebestuurder: Robert Housmans, eveneens uit Geleen en lijsttrekker voor zijn partij.

Installatie van de nieuwe Statenleden in Limburg, met  Ruud Burlet van Forum voor Democratie vooraan in het midden. Beeld Novum RegioFoto
Installatie van de nieuwe Statenleden in Limburg, met Ruud Burlet van Forum voor Democratie vooraan in het midden.Beeld Novum RegioFoto

Dat heeft CDA-formateur Ger Koopmans vrijdagmiddag bekendgemaakt. Daarmee wordt Limburg waarschijnlijk de enige provincie met een bestuurder namens Forum, in heel Nederland de grote winnaar van de provinciale verkiezingen.

Het CDA krijgt in het nieuwe Limburgse collega twee gedeputeerden, onder wie Koopmans. Verder leveren ook de VVD, GroenLinks en de lokale partij GBBL elk een provinciebestuurder.

De zeven bestuurders vormen samen een zogenoemd extraparlementair college, ook een zeldzaamheid in bestuurlijk Nederland. Voor die constructie is gekozen omdat het niet mogelijk bleek een gewone coalitie te smeden. Daarom is eerst een hoofdlijnenakkoord gesloten en wordt voor concrete plannen gezocht naar wisselende meerderheden in Provinciale Staten. De partijen van de gedeputeerden vormen samen dus geen gewone coalitie, zoals in andere provincies het geval is.

In 2011 was Limburg ook de eerste provincie waar de PVV van Geert Wilders ging meeregeren. Dat werd geen succes: na een jaar liep de coalitie met CDA en VVD op de klippen.

GroenLinks

In dit extraparlementair college zijn vooral personen benoemd, niet zozeer de partijen die ze vertegenwoordigen. Die bijzondere constructie blijkt vooral ook uit de benoeming van Carla Brugman, oud-Statenlid en tot vorig jaar fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten. GroenLinks heeft eerder laten weten niet in een college te willen stappen met Forum of PVV. Ook een extraparlementair college werd afgewezen door GL, net als door de SP, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren.

GroenLinks Limburg heeft ‘met ontsteltenis kennis genomen van Carla Brugman als één van de kandidaat-gedeputeerden’, liet de provinciale partijafdeling vrijdagmiddag in een verklaring weten. De partij voelt zich door haar voordracht ‘op geen enkele wijze gebonden aan dit college’, dat wordt omschreven als ‘een uiterst rechts college’. Brugman is sinds vorig jaar wethouder in Venray namens een lokale partij.

Meer over de provinciale statenverkiezingen

In het Overijsselse provinciehuis gaan de onderhandelingen voor een nieuw college door zonder verkiezingswinnaars GroenLinks en Forum voor Democratie. Informateur Bart Krol stelt in zijn advies een coalitie voor tussen CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP.

De vorming van nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten duurt dit jaar aanzienlijk langer dan na eerdere provincialestaten­verkiezingen. Hoe is dat te verklaren?

Welke partij werd bij de provincialestaten­verkiezingen de grootste bij jouw stembureau? Waar behaalde Forum voor Democratie een absolute meerderheid? En waar was de stemming het meest verdeeld? Bekijk hier de uitslagen per stembureau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden