Forum PvdA: snel leider kiezen per referendum

De PvdA-leden moeten nog voor Kerstmis via een ledenreferendum een nieuwe politieke leider kiezen die uit de Tweede-Kamerfractie komt. De verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten van volgend jaar kan dan worden aangevoerd door een van de 23 Kamerleden....

Partijvoorzitter Koole vindt dat ook de totstandkoming van de nieuwe Kamerfractie op een veel opener wijze moet plaatsvinden. Nu gaat dat per kandidaatstellingscommissie, waaraan het partijcongres zijn goedkeuring moet geven. Daar wordt zelden van afgeweken. Bij andere partijen, zoals D66, stellen de leden de lijst samen door te stemmen.

Nummer twee van de lijst, J. van Nieuwenhoven, is kandidaat voor de opvolging als politieke leider, zo stelde Koole. Nu is zij fractieleider door het terugtreden van lijsttrekker Melkert. Eerder had Van Nieuwenhoven te kennen gegeven dat ze alleen in was voor de periode tot de ledenraadpleging over de nieuwe leider.

Fractieleider Van Nieuwenhoven meende dat de PvdA-Kamerleden uiterlijk deze zomer duidelijk moeten maken of ze blijven om oppositie te voeren of dat ze ruimte maken voor een jongere.

De teruggetreden Melkert zei in zijn toespraak dat het bestaande verkiezingsprogramma het materiaal bevat om het nieuwe kabinet te kritiseren. Want: 'Sociaal wordt sluitstuk. Duurzaamheid een doekje voor het bloeden.' Hij adviseerde de partij in haar wens tot een grondig zelfonderzoek niet te vervallen in een 'weg-met-ons-schuldbesef'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden