DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Forum compenseert het ledenverlies van het politieke midden

 Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Beeld ANP- Robin Utrecht.
Thierry Baudet in de Tweede Kamer.Beeld ANP- Robin Utrecht.

Goedemiddag,
Terwijl de grote verschuivingen in ledenaantallen tussen de partijen doorzetten, zijn de ogen gericht op de klimaatstakers: overleeft hun scherpte de ontmoeting met de premier?

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
Baudets aantrekkingskracht

De trend in de kiezersvoorkeuren tekent zich ook af in de ledenaantallen van de politieke partijen. De oude grote ledenpartijen, CDA, PvdA en VVD leveren opnieuw stevig in, geheel conform de jarenlange trend, maar nieuwe partijen vangen dat verlies grotendeels op. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de ledenaantallen door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

De groei zit op de flanken, bij de Partij voor de Dieren, Denk en GroenLinks, maar vooral bij Forum voor Democratie. In het tweede volledige jaar van z'n bestaan kreeg de partij er 7800 leden bij. Het totaal komt daarmee op bijna 31 duizend leden. Dat maakt Forum de vierde partij in ledenaantal, achter CDA, PvdA en SP.

Procentueel is het grootste verlies voor D66. Die partij wist in de oppositie gestaag te groeien, maar zag na één jaar regeren bijna 2400 leden vertrekken.

NIEUWS OP KOMST
Naar het Torentje!

De klimaatstakers van Youth for Climate NL gaan een spannende avond tegemoet: vanaf 18.15 uur zitten zij bij premier Rutte op het Torentje om hem hun klimaateisen voor te leggen. Laat dat nou net de plek zijn waar nogal wat politici, lobbyisten en journalisten de afgelopen jaren geharnast naar binnen liepen, met het vaste voornemen om de minister-president het vel over de oren te trekken. Velen kwamen vervolgens een uurtje later naar buiten met het onbestemde gevoel dat de allerhartelijkste ontvangst toch wat ten koste was gegaan van al die vastberaden scherpte. De stakers zijn gewaarschuwd: voordat ze het weten staan ze lachend met 'm te poseren voor een selfie.

Organisator Stijn Warmenhoven (17) toonde zich vanochtend in de krant al bewust van het gevaar. ‘Ik snap dat mensen denken dat we ons laten inpakken, maar dat doen we niet. We gaan proberen om het gesprek naar ons toe te trekken. Als dat niet lukt, gaan we binnenkort gewoon weer staken.’

Stijn Warmenhoven.

 Beeld Arie Kievit
Stijn Warmenhoven.Beeld Arie Kievit

EN DAN DIT NOG


Innovatiegeld voor pulsvissers
Als de Europese Unie pulsvisserij inderdaad verbiedt, kunnen Nederlandse pulsvissers rekenen op geld van het kabinet om op nieuwe technieken over te stappen. ‘We zullen om de vissers heen blijven staan’, aldus minister Schouten van Visserij vandaag in de Tweede Kamer, waar de bezorgde pulsvissers de publieke tribune bevolkten. De EU besluit waarschijnlijk woensdag tot een verbod op de pulsvisserij.

Gaten in de wet
Wat voor regeling de politiek ook bedenkt, altijd zijn er mensen of organisaties die binnen de kortste keren de gaten ontdekken. Zo blijken er werkgevers te zijn die terminaal zieke werknemers liefst zo lang mogelijk onbetaald in dienst houden, om zodoende onder de ontslagvergoeding uit te komen die sinds 2015 verplicht is. Maar dat is niet de bedoeling, heeft de rechter nu te verstaan gegeven.

Nederlandse pulsvissers overhandigden minister Schouten een pulsvisnet voorafgaand aan het wekelijkse vragenuurtje. Zij  vroegen aandacht voor het dreigende verbod op pulsvisserij.  Beeld ANP - Koen van Weel
Nederlandse pulsvissers overhandigden minister Schouten een pulsvisnet voorafgaand aan het wekelijkse vragenuurtje. Zij vroegen aandacht voor het dreigende verbod op pulsvisserij.Beeld ANP - Koen van Weel

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden