Fortuynist en Ratelband-adept gaat voorop in vakbondsstrijd

De nieuwe voorzitter van FNV Jong, Dennis Wiersma, is al meer dan tien jaar actief in politieke partijen die voor een vakbondsbestuurder ongebruikelijk zijn. Wiersma, inmiddels 25, was rond zijn 16de actief lid van de Jonge Fortuynisten, maar verruilde die partij in 2003 voor de politieke beweging waarmee Tjakka-goeroe Emiel Ratelband in de Tweede Kamer probeerde te komen.

Tjerk Gualthérie van Weezel
FNV-voorzitter Agnes Jongerius met de voorzittershamer van FNV-Jong Beeld
FNV-voorzitter Agnes Jongerius met de voorzittershamer van FNV-Jong

Hij stond op plaats 17 van de lijst, maar de partij van Ratelband haalde de kiesdrempel niet. Later stapte Wiersma over naar de VVD. Bij de laatste provinciale statenverkiezing stond hij op plaats 18 van de VVD-lijst in de provincie Friesland. Sinds 1 mei staat hij aan het roer bij de jongerenafdeling van de FNV.

Wiersma combineerde zijn liberale levensovertuiging al eerder met een functie die doorgaans opmaat is voor een glanzende carrière als links politicus. Tot voor kort was hij vicevoorzitter bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

De oude FNV-achterban van socialisten en sociaal-democraten moet duidelijk nog even aan de jonge liberaal wennen. Op de site van FNV Bondgenoten is de kritiek niet mals. 'Een partijgenoot van Rutte en Kamp zal apotentiële leden vast boeiend en bindend voorgaan in de vakbondsstrijd voor recht en solidariteit', schrijft 'Bondgenoten-organiser' Herrie Hoogenboom bijvoorbeeld.

Gek

'Zijn ze gek geworden daar op de Naritaweg (hoofdkantoor van de FNV, red.)', vraagt bondsbestuurder Egbert Schellenberg zich af.
Wiersma was donderdag zelf niet bereikbaar voor commentaar, maar een woordvoerder van FNV laat weten dat de vakbond 1,4 miljoen leden telt en dat onder hen ook VVD-aanhangers zitten.

Volgens de FNV heeft Wiersma bij de LSVb aangetoond dat hij goed voor de belangen van jongeren kan opkomen. 'Daarom was hij de meest geschikte kandidaat', aldus de woordvoerder. 'Maar we hebben hem wel gevraagd om zich tijdens zijn voorzitterschap niet actief voor zijn partij in te zetten. Dat is een eis die we aan meer mensen stellen die gezichtsbepalende functies bekleden binnen de bond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden