'Fortuyn zou premier zijn in kabinet met VVD'

Niet VVD-kanon Hans Wiegel, maar Pim Fortuyn zelf zou premier zijn geworden als zijn LPF in 2002 de grootste partij was geworden.

Van onze redactie

Pim zou ‘zijn roeping en lotsbestemming (zo voelde hij het) hebben gevolgd’. Dat schrijft Mat Herben, de oud-LPF’er die zich er altijd op heeft laten voorstaan ‘een lijntje’ met de vermoorde Fortuyn te hebben, woensdag in de Volkskrant.

Herben reageert hiermee op de stelling van thrillerauteur Tomas Ross, die in zijn nieuwe boek De Marionet Hans Wiegel premier laat worden van een kabinet LPF-VVD. Fortuyn zou in dat scenario fractievoorzitter in de Tweede Kamer zijn geworden van de LPF.

Wiegel is inderdaad gepolst voor het premierschap in een eventueel VVD-LPF-kabinet, stelt Herben. Maar dat was in een vroeg stadium, toen de LPF er nog van uitging dat ze niet de grootste zou worden.

In mei, met de verkiezingen in zicht, leek de LPF echter de grootste partij van Nederland te worden. Fortuyns voorkeur ging toen uit naar een kabinet van LPF en CDA, met hem aan het hoofd.

Dat Geert Wilders en Rita Verdonk een prominente rol in de LPF zouden spelen, zoals Ross schrijft, weerspreekt Herben ook.

‘Geert stond in 2002 op een onverkiesbare plaats. Rita is pas in 2003 naar voren geschoven. Maar het is zeker dat zij in 2002 bij de LPF van harte welkom zou zijn geweest. Pim hield van sterke vrouwen in de politiek, zoals Margaret Thatcher.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden