Fortuyn raust met boek door Paarse 'puinhoop'

'De puinhopen van acht jaar Paars' is verschenen. Pim Fortuyns eigen verkiezingsprogram. Veel bekends, op Fortuyn-toon te berde gebracht: 'Welke idioot heeft het studiehuis bedacht?'..

De titel laat weinig te raden over: De puinhopen van acht jaar Paars. De ondertitel - 'Een genadeloze analyse van de collectieve sector en aanbevelingen voor een krachtig herstelprogramma' - evenmin.

Donderdag vindt in Den Haag de presentatie plaats van het nieuwste boek van Pim Fortuyn tevens het verkiezingsprogramma van diens kieslijst, dinsdag was de uitgever onmiddellijk door de eerste druk van tienduizend boeken heen.

Fortuyn is hot, de politieke concurrentie volgt hem met argusogen. En na lezing zal zij in elk geval één observatie van Fortuyn moeten onderschrijven: de wereld is 'vol van boosheid, van het kwade', maar ook 'van fundamenteel verschil van inzicht'. De meeste van die verschillen tussen Fortuyn en het politieke establishment waarop hij zijn pijlen richt zijn inmiddels bekend, in De puinhopen zijn ze nog eens in typische Fortuyn-stijl op een rijtje gezet.

Wat doen we bijvoorbeeld met de zorg en onderwijs? Die twee sectoren krijgen er van Fortuyn de komende twee jaar geen cent extra bij. Eerst rigoureus saneren en veel beter presteren, dan zien we verder. En in het onderwijs: kleinschalige scholen zónder computers. 'Flikker die computers a.u.b. de scholen uit. Dat leren de kinderen thuis wel.' Overigens: 'Welke idioot heeft het studiehuis bedacht?' (Net als het aanleggen van nieuwe natuurgebieden trouwens: 'Welke halve zool bedenkt dat?')

Ook in de veiligheid valt er veel te verbeteren. 'Administreren en innen kunnen onze juten uitstekend', maar het typewerk van de juten stelt weinig voor. 'Ik kan sneller typen dan God kan lezen, bij de gemiddelde politiefunctionaris hoef je daar niet om te komen': traagheid troef.

De juten moeten de straat op, vindt Fortuyn, richting hangplekken liefst. Daar 'verschijnen de jongemannen in hun peperdure BMW's, dikwijls met een uitkering van de sociale dienst: nazoeken die handel. Hoe komt u met een uitkering aan deze dure auto?' De verzorgingsstaat, schrijft Fortuyn, 'is scheppen geworden, van de grote hoop, die in de beleving van de mensen van niemand is, dus van ons allemaal.'

Als het aan Fortuyn ligt, wordt de ministerraad teruggebracht tot vijf of zes personen, die elk een 'beleidscluster' van departementen aansturen. Buitenlandse Zaken en Defensie samen, net als Binnenlandse Zaken en Justitie. Ook Financiën, Sociale Zaken en Economische Zaken kunnen volgens Fortuyn samengevoegd. De taak van de nieuwe staatssecretaris van Defensie wordt een overzichtelijke: land- en luchtmacht schaffen we af, Nederland wordt weer een pure marine-natie.

Wat de vreemdelingen betreft geen nieuws. Veel van wat de islam en zijn cultuur uitdragen is 'verwerpelijk dan wel volstrekt achterlijk'. Voor veel immigranten is Nederland 'een land waar het goed profiteren is van alle mooie voorzieningen'. Eerst maar eens 'dweilen' dus, en wel 'met de kraan dicht'. Want 'Nederland is wat het vreemdelingen-, het gezinsherenigings- en het asielbeleid betreft verworden tot de malle pietje van de wereld.'

Voorts zullen onder premier Fortuyn 'de bosschages rond het Catshuis' drastisch worden gesnoeid, 'opdat het volk er een goed zicht op heeft'. En opdat de premier goed naar buiten kan kijken, waarna hij over vier jaar opnieuw met een boek zal komen. 'At your service!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden