Fortuyn komt met eigen lijst, opzet vermoed achter ontslag

De breuk tussen Leefbaar Nederland en lijsttrekker Pim Fortuyn is definitief. Voorzitter Jan Nagel heeft dat maandag gezegd. Fortuyn heeft daarop besloten met een eigen lijst aan de Kamerverkiezingen deel te nemen....

Van onze verslaggeefsters

Volgens Nagel zou een herstel van de breuk de geloofwaardigheid van zowel de partij als Fortuyn ernstig schaden.

De districtsbestuurders, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant, tonen zich niet rouwig over het vertrek van de lijsttrekker. Zij rekenen erop dat de gevestigde partijen na de verkiezingen van twee kanten onder vuur worden genomen, nu Fortuyn met een eigen lijst komt. Met andere woorden: dat zowel PvdA als VVD verlies zullen lijden.

Nagel zei zondag zo'n ontwikkeling voor ogen te hebben. Hij adviseerde Fortuyn daarom met een eigen lijst aan de verkiezingen deel te nemen. 'We strijden allebei immers tegen Paars.'

Voor de PvdA was die uitspraak voldoende reden de oorzaak van de breuk in Leefbaar Nederland te wantrouwen. Volgens partijstrateeg Benschop is het doorgestoken kaart. 'Ik trek de conclusie dat Leefbaar Nederland en Fortuyn een lijstverbinding aangaan om bij de verkiezingen het beste resultaat te behalen.'

Op de Politieke Aandelenmarkt steeg maandag de koers van het aandeel Leefbaar Nederland kortstondig; nadat Nagel een lijmpoging met Fortuyn had uitgesloten, zakte de koers weer naar het niveau van zondagavond: 6,5 eurocent, omgerekend tien zetels.

De politieke barometer van bureau InterView en Nova gaf vrijdag nog 22 zetels aan Leefbaar Nederland. InterView vroeg aan 273 ondervraagden die LN zouden stemmen of zij van mening waren veranderd. Dat bleek het geval: de groep is nu uiteengevallen in vijf zetels voor LN, tien voor de Lijst-Fortuyn en vier voor andere partijen. Door de breuk blijft een groep ex-LN'ers thuis die goed is voor drie zetels, aldus InterView. Ook Intomart kwam met tien zetels voor Fortuyn; een groep die overweegt op hem te stemmen is goed voor nog eens dertien zetels.

De politicoloog Van Praag voorspelde gisteren dat Leefbaar Nederland zonder Fortuyn niet de tien zetels zal halen, het minimum voor het oprichtingsbestuur. Dat stapt op als het aantal zetels niet in de dubbele cijfers zit. Van Praag: 'De enige redding is een vergelijkbare charismatische lijsttrekker.' Dat charisma ontbeert Nagel, meent hij. Gisteren werd herhaaldelijk de naam van Rabella de Faria, zakenvrouw van het jaar, genoemd. Leefbaar Nederland beraadt zich vandaag over de nieuwe situatie.

Fortuyn heeft ondertussen de voorbereidingen voor deelname aan de verkiezingen met een eigen lijst in volle gang gezet. Hij noemt het een hell of a job en komt vandaag met een naam voor de lijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden