Fortis trekt handen af van Pharming

Fortis en Genzyme trekken hun handen af van het noodlijdende biotechnologiebedrijf Pharming. Een boedelkrediet van Fortis van 17 miljoen euro (37 miljoen gulden) is van de baan....

Naast Fortis laat ook het Amerikaanse bedrijf Genzyme Pharming definitief in de steek. Volgens bewindvoerder E. Muller is het gezamenlijke contract voor de ontwikkeling van het geneesmiddel Pompase gisteren door Genzyme opgezegd. Het lot van een tiental patiënten dat dit medicijn op experimentele basis ontvangt, is daarmee weer onzeker geworden.

Volgens Muller liepen de onderhandelingen met Fortis onder meer stuk op de zekerheidsstelling voor het krediet. Pharmings fabriek in Geel (België) had als onderpand moeten fungeren, maar de surseance-aanvraag voor Pharming in België kon, ondanks pogingen daartoe van Muller, niet meer worden teruggedraaid.

Een woordvoerster van Fortis Bank heeft een andere versie. Volgens haar was de voornaamste voorwaarde voor het boedelkrediet dat Genzyme gedurende de looptijd van dat krediet niet in staat zou mogen zijn faillissement voor Pharming aan te vragen.

Muller is zeer verbolgen over de handelwijze van de bank. 'Hoewel de rechter een adempauze had gelast, heeft Fortis zich het laatste geld van Pharming, 180 duizend euro (400 duizend gulden) die bij hen op een rekening stond, toegeëigend. Dat is kleingeestig, en mischien wel onfatsoenlijk'.

Hij vreest dat de behandeling van patiënten die lijden aan de dodelijke spierziekte van Pompe, alsnog in gevaar kan komen. Op experimentele basis ontvangen zij Pompase, dat door Pharming in Geel uit konijnenmelk wordt gewonnen. Vier peuters zijn voor hun overleving zelfs afhankelijk van dit medicijn. Overigens is er een alternatief in ontwikkeling, maar of dit middel - eveneens het eiwit alfa-glucosidase, maar van een andere herkomst - even goed werkt, is nog zeer onzeker.

Waarom 180 duizend euro van Pharmings rekening is gehaald, wil de Fortis-woordvoerster niet zeggen. Volgens Muller was afgesproken dat de bank de voor de kredietverstrekking gemaakte kosten op Pharming zou verhalen. Nu de onderhandelingen zijn afgeketst, heeft Fortis op deze manier alvast de rekening vereffend.

'Zij hebben tijdens de onderhann*lingen met de mond beleden dat ze zich het lot van de patiënten met de ziekte van Pompe aantrekken, maar nu puntje bij paaltje komt, beroven ze ons van ons laatste geld', aldus Muller. Maar volgens de woordvoerster van de bank heeft Genzyme ruim voldoende middelen om aan de aangegane verplichtingen te voldoen.

Dat het Amerikaanse bedrijf donderdag een punt heeft gezet achter de joint venture met Pharming voor de ontwikkeling van Pompase, betekent niet dat Genzyme's toezegging dat het zich tot het uiterste zal blijven inspannen voor de patiënten, nu van de baan is. Die toezegging deed het bedrijf vorige week aan de Vereniging Spierziekten Nederland.

Volgens Muller is de garantie van Genzyme echter vooral een financiële toezegging. Om aan de wensen van de patiënten tegemoet te komen, moet het ook mogelijk blijven het geneesmiddel daadwerkelijk in Geel te maken. Hij hoopt dat Nederland en België de handen ineen zullen slaan om de productie ervan te garanderen.

Of het terugtrekken van Genzyme de opstelling van Fortis nog verandert, kan de woordvoerster van de bank niet zeggen. Volgens bewindvoerder Muller zijn er ook nog onderhandelingen gaande met andere kandidaten die kapitaal in het noodlijdende Pharming willen pompen. 'Voor 1 september moeten we eruit zijn. Zo niet, dan wordt het faillissement aangevraagd', aldus Muller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden