'Fortis praat met mogelijke fusiepartners'

Fortis praat met Europese branchegenoten over een overname of fusie. Dat heeft graaf Maurice Lippens, 'co-voorzitter' van de raad van bestuur van het financiële concern, woensdag tijdens de aandeelhoudersvergadering in Brussel bevestigd....

Van onze verslaggever

Dit meldt de Belgische zakenkrant De Financieel Economische Tijd. Lippens wilde geen concrete namen van gesprekspartners noemen. Toch worden in de Belgische media de namen van ABN Amro, en de Franse banken BNP Paribas en Société Générale genoemd.

Eerder op de dag presenteerde het bedrijf verrassend goede kwartaalcijfers. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar verwacht voor heel 2002 de winst per aandeel met 'tenminste' 12 procent te kunnen opschroeven. Op de beurs sloot het aandeel Fortis woensdag 4 procent hoger op 25,38 euro.

De goede cijfers zijn des te opmerkelijker, omdat Fortis nog onlangs beleggers in de gordijnen joeg met twee late winstwaarschuwingen kort na elkaar. Verliezen op beleggingen en voorzieningen voor slechte leningen drukten de winst vorig jaar met 5 procent, nadat het concern zijn eerdere prognose van een groei met 5 procent lang had vastgehouden.

Bij de presentatie van de cijfers over 2001 in maart waagde de nieuwe topman Anton van Rossum zich dan ook niet aan een voorspelling voor dit jaar. Op grond van de goede kwartaalcijfers doet hij dat nu alsnog. Bij zijn aantreden legde hij de lat hoger op minstens 12 procent winstgroei per jaar, en Van Rossum denkt dat Fortis die horde zal nemen.

'Fortis heeft in een aanhoudend zwakke economie een beter resultaat gerealiseerd dan in de eerste drie maanden van 2001', zegt hij in een commentaar op de kwartaalcijfers. 'Wij besteden veel aandacht en energie aan de integratie van onze bank- en verzekeringsactiviteiten die geheel volgens schema verloopt. Dat begint nu vruchten af te werpen.'

In het eerste kwartaal steeg het netto operationeel resultaat (bedrijfsresultaat inclusief waardestijgingen van beleggingen) met 7 procent naar 831 miljoen euro, bijna tweehonderd miljoen meer dan analisten hadden verwacht. Vooral de bankiers van Fortis deden het goed. Hun netto operationeel resultaat groeide met 12 procent tot 586 miljoen euro, terwijl de baten (de omzet van een bank) met 1 procent daalden tot een kleine 2,3 miljard.

Vooral door te snoeien in banen, bankfilialen en andere kostenposten bereikten de Fortis-bankiers een 'kwaliteitsverbetering van het resultaat', aldus het concern in een toelichting. Het aantal voltijdbanen bij de bankpoot daalde met 1722 naar 41.461 ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

De verzekeringstak van Fortis had het moeilijker in de eerste drie maanden van 2002. Daar steeg het netto operationeel resultaat met 'slechts' 5 procent tot 302 miljoen euro, terwijl de premie-inkomsten met 14 procent terugliepen tot 2,4 miljard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden