Fortis ontslaat opnieuw topman

Fortis offert voor de tweede keer in korte tijd een topman om het vertrouwen te herstellen. Verwilst, die nog geen drie maanden in functie was, moet alweer plaats maken voor de Belg Filip Dierckx.

Van onze verslaggever Pieter Klok

Fortis slaagt er maar niet het vertrouwen van beleggers te herstellen en koerst daardoor af op een geldtekort. Gisteren ging het aandeel Fortis met ruim 20 procent omlaag om te eindigen op 5,18 euro. De persconferentie die bestuursvoorzitter Herman Verwilst in allerijl had ingelast, kon hier niets aan veranderen. Integendeel: de koersval werd er alleen maar door versterkt.

Reddingsboei
De behoefte aan een reddingsboei wordt steeds groter. Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB), keerde gisteren eerder terug uit Chicago. Op de beurs circuleren al dagen geruchten dat DNB werkt aan een reddingsplan, waarbij ook Rabobank betrokken zou zijn.

De beurskoers zegt niets over de gezondheid van de onderneming, benadrukte Verwilst gisteren nogmaals. Maar het zegt wel veel over het vertrouwen dat de wereld nog in Fortis heeft. En zonder vertrouwen wordt het voor een bank heel moeilijk, ook al heeft deze bank zoals Fortis nog een redelijk stevige balans.

Wantrouwen
Door de kredietcrisis zijn banken zeer wantrouwend en willen ze elkaar eigenlijk niets lenen. Voor een bank als Fortis is het bijna onmogelijk geworden om nog aan krediet te komen. De bank leunt zwaar op de noodkredieten die de Europese Centrale Bank voortdurend ter beschikking stelt.

Fortis gaf gisteren voor het eerst uitsluitsel over het aantal klanten dat heeft besloten om zijn geld bij een andere bank onder te brengen, uit angst dat de bank-verzekeraar omvalt.

Belgische en Nederlandse spaarders hebben de afgelopen negen maanden voor ongeveer 5 miljard euro aan spaargeld weggehaald bij Fortis. De bank-verzekeraar benadrukte dat het verlies beperkt blijft tot 3 procent van de totale spaartegoeden. Ook zakelijke klanten en beleggers hebben 3 procent van hun inleg bij Fortis weggehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden