Fortis neemt MeesPierson van ABN Amro over

De Nederlands-Belgische financiële groep Fortis neemt zakenbank MeesPierson over van ABN Amro. De partijen hebben vrijdagavond een intentieverklaring ondertekend over de verkoop....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Fortis dat bij de koop wordt begeleid door de zakenbank Morgan Stanley, wil in deze twee maanden nog een due diligence bij MeesPierson uitvoeren. Fortis (moeder van de verzekeraar Amev en de VSB Bank) en MeesPierson kennen elkaar overigens al lang. MeesPierson was jarenlang een belangrijke geldschieter voor verzekeraar Amev.

Toch lijkt de bank niet perfect te passen bij Fortis. Er is op het eerste gezicht weinig synergie. Het conglomeraat van verzekeraars en banken is nauwelijks actief in het hoge segment van de markt, waar MeesPierson opereert. 'MeesPierson heeft onder de ABN Amro altijd een grote vrijheid van handelen gehad. Het is de vraag of de bank ook binnen Fortis zo zelfstandig kan opereren', aldus een bankier.

Fortis zelf toonde zich vrijdagavond verheugd. 'De overname betekent voor Fortis een grote stap voorwaarts in haar groeistrategie', meldde Fortis vrijdagavond. De financiële groep denkt hierdoor nieuwe inkomstenbronnen aan te kunnen boren.

ABN Amro liet ook weten blij te zijn met deze transactie. 'ABN Amro is er van overtuigd dat de groeimogelijkheden van MeesPierson het best gediend zijn met voortzetting van de onderneming binnen het Fortis-concern', stelde de bank.

Met de officiële mededeling van de beide partijen komt er een voorlopig einde aan de stroom geruchten rond de overname van de ABN Amro-dochter. Eerder vrijdag meldden financiële bronnen nog dat de onderhandelingen bijna waren afgebroken. Later heette het dat de deal rond was en dat alleen de raden van bestuur nog hun fiat moesten geven aan de overeenkomst.

ABN Amro stelde gisteravond dat de bank in de afgelopen tijd door een handvol partijen uit binnen- en buitenland is benaderd voor een overname van MeesPierson. 'We zijn dinsdag nabeurs met een persbericht gekomen omdat we merkten dat er een vijftal gesprekken was uitgelekt. Als het aan ons had gelegen hadden we pas vrijdag een mededeling gedaan.'

ABN Amro is overtuigd dat de verkoop door zal gaan. 'Een intentieverklaring teken je niet voor niets. Er is dan in ieder geval een basis om verder te praten. Over de prijs zeggen we niets. Misschien - en ik zeg heel nadrukkelijk misschien - doen we dat als de transactie definitief rond is.'

MeesPierson telt vierduizend werknemers. Van hen zijn 1.500 in het buitenland werkzaam. Omdat er weinig overlappende activiteiten met die van Fortis zijn, zullen de gevolgen voor de werkgelegenheid beperkt zijn. Fortis moet zich nog bezinnen op wat ze moet doen met het eigen vermogensbeheer onder de naam Fortis Investments. Daar werken 200 mensen.

Fortis is al enige tijd bezig zelf een zakelijke activiteit aan zijn dochter VSB Bank vast te plakken. 'Dit corporate banking-deel hoeven we nu niet meer op eigen kracht te ontwikkelen', aldus een woordvoerster. 'VSB begeeft zich dus niet meer zo sterk op het terrein van het zakelijk bankieren.'

De vakbonden hebben positief gereageerd op de aankoop van MeesPierson door Fortis. Wel zijn er zorgen over de mate waarin de aanstaande moeder de bancaire activiteiten van MeesPierson eventueel wil onderbrengen bij andere Fortis-onderdelen.

Zowel bestuurder D. Hamaker van de FNV Dienstenbond als zijn collega D. Kramer van de Unie vindt dat de positie van MeesPierson wordt versterkt na de overname. 'De activiteiten van ABN Amro en MeesPierson lagen wel heel sterk in elkaars lijn', constateert Hamaker. 'ABN Amro en MeesPierson werden steeds meer elkaars concurrenten.', aldus Kramer.

In Fortis zien beide vakbondsbestuurders een betere moeder, omdat de activiteiten van MeesPierson en Fortis elkaar meer aanvullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.