Fortis legt 5,2 miljard neer voor verzekeraar

Fortis wil voor 5,2 miljard gulden de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij American Bankers Insurance Group (ABI) overnemen. Het Utrechtse concern betaalt contant en heeft de zegen van het Amerikaanse bedrijf....

Van onze verslaggever

'Dit is goed aandeelhoudersnieuws want ABI draagt direct bij aan de winst per aandeel en wij krijgen een stevige positie in de Verenigde Staten waar wij bijna verdubbelen in omvang', zei de directievoorzitter van Fortis, Hans Bartelds, maandagochtend in een toelichting.

Fortis biedt 55 dollar per gewoon aandeel (19 keer de verwachte winst voor 1999), dat is bijna 19 procent meer dan de beurskoers van vrijdag. De Nederlands-Belgische bank-verzekeraar vreest geen tegenbod, nadat ABI vorig jaar al onderwerp was van een overnamestrijd die zonder winnaar werd afgesloten. Het hoogste bod van Cendant liep toen op tot 67 dollar, maar dat bedrijf kon zijn bod niet gestand doen nadat Cendant in financiële problemen belandde.

Het bod van 55 dollar is veel lager dan het hoogste bod van Cendant. Toch denkt Fortis dat het ruim voldoende is. 'Wij vinden 19 procent een mooie premie', zei Bartelds die zich gesteund mag voelen door Amerikaanse analisten. Zij berekenden in januari dat 53 dollar per aandeel een 'redelijke' prijs zou zijn voor ABI.

Sinds de overnamestrijd van vorig jaar hebben Amerikaanse speculatieve beleggers zich gestort op ABI, omdat duidelijk was dat het concern snel zou worden overgenomen. Die beleggers hopen dat de prijs opnieuw zal worden opgedreven in een biedingsoorlog. Daarom heeft Fortis voor de zekerheid enkele grootaandeelhouders aan zich gebonden.

Directeuren en voormalige directeuren die 7,5 procent van de aandelen bezitten, hebben beloofd hun bezit aan Fortis te verkopen voor de prijs van 55 dollar per aandeel. Als Fortis ten minste 50 procent van de aandelen bezit, mag het de andere aandeelhouders 'uitroken'.

Fortis wint altijd, want indien ABI alsnog kiest voor een andere partij, dan ontvangt Fortis een goedmakertje van tweehonderd miljoen gulden 'voor de moeite'. Uit deze break up fee, die in Amerika heel gebruikelijk is, valt op te maken dat Fortis heel wat heeft bijgeleerd sinds vorig jaar. Toen kwam het onverwacht in een biedingsoorlog terecht met ABN Amro om de Belgische Generale Bank. Fortis, dat de steun had van het Generale-bestuur, moest vele miljarden guldens extra betalen om Generale Bank in te lijven. Fortis had toen geen ontbindingsvergoeding bedongen.

American Bankers Insurance is de grootste Amerikaanse speler in de niche-markt van krediet-gerelateerde producten. Het in Miami gevestigde bedrijf verzekert leningen aan consumenten. Zo kunnen credit card-maatschappijen bij ABI het risico verzekeren dat hun klant overlijdt of arbeidsongeschikt wordt voordat deze alle kredieten heeft afbetaald.

ABI beschikt over een schat aan gegevens over huishoudens in de VS. Alleen al via de credit card-tak gaat het om 80 miljoen mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden