Fortis heeft beleggers misleid; opvolger moet schade vergoeden

Fortis heeft beleggers misleid en is voormalige aandeelhouders een schadevergoeding verschuldigd. Dit heeft het gerechtshof van Amsterdam dinsdag bepaald in een door de stichting FortisEffect aangespannen zaak tegen de bank en de Nederlandse staat.

AMSTERDAM - De uitspraak van de Amsterdamse rechter is bijvangst in de procedures van de belangenvereniging van gedupeerde Fortisbeleggers tegen de Nederlandse staat. Aanvankelijk richtte Fortis Effect de pijlen vooral op het Nederlandse ministerie van Financiën. Voormalig minister Wouter Bos zou beleggers tijdens de reddingsoperatie ten onrechte hebben gerustgesteld over de toekomst van de bank.


Het hof heeft de aanklachten tegen de staat ongegrond verklaard. De opmerkingen van Bos waren volgens de rechter niet gericht aan beleggers, maar waren bedoeld om spaarders gerust te stellen. Bovendien was de bewindsman niet 'te positief' over de financiële status van de bank..


De directie van Fortis zette beleggers bewust op het verkeerde been, vindt het hof. De bank stelde beleggers in de eerste week van oktober 2008 gerust door te stellen dat Fortis er 'financieel sterker voorstond dan ooit'. In werkelijkheid wankelde de bank destijds vervaarlijk. Fortis had het recht de reddingsoperatie te verzwijgen, oordeelt de rechtbank, maar dan had het zich in een volledig stilzwijgen moeten hullen. Door slechts een geruststellende verklaring te publiceren, heeft Fortis beleggers op het verkeerde been gezet.


De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld, maar volgens advocaat Adriaan de Gier van FortisEffect loopt de schade in de miljarden euro's. Alleen zijn cliënten hebben al 200 miljoen euro aan schade geleden, maar de uitspraak geldt volgens de raadsman voor alle aandeelhouders die in de week voor de nationalisatie van Fortis aandelen van de bank kochten, of besloten hun aandelen vanwege de mededeling niet te verkopen. In de week voor de nationalisatie van Fortis werden nog ruim een miljard aandelen van de bank verhandeld.


De uitspraak is slecht nieuws voor de Belgische erfopvolger van Fortis, verzekeraar Ageas. De verzekeringspoot werd in 2008 uit de failliete boedel gesneden en is de juridische erfopvolger van de bank. Ageas wilde dinsdag nog niet inhoudelijk reageren op de uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden