Fortis gestraft voor ruzie met vakbond

De Europese beurzen kozen woensdag voor een rustdag. Na de koersstijgingen van de afgelopen dagen was het tijd voor een pas op de plaats....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Zolang de stroom kwartaalcijfers van vooral Amerikaanse bedrijven nog niet op gang komt, nemen beleggers een afwachtende houding aan. In dit terughoudende sentiment daalde de Amsterdamse hoofdindex AEX met 1,5 procent naar 302,55 punten.

Het nieuws dat in Europa de laatste dagen los kwam, klinkt zeker zo slecht nog niet. Op dinsdag bleek nog dat de werkloosheid in Duitsland wederom was gedaald. Daar kwam gisteren het bericht bij dat de export in Duitsland in mei is aangetrokken. De Nederlandse beursfondsen reageren in de regel nauwelijks op Duitse ontwikkelingen. Zij moeten het vooral hebben van nieuws uit de VS. Maar voor de Europese economie lijkt het Duitse nieuws een opsteker. Desondanks zakte ook de Duitse Dax en de Franse Cac iets weg.

Fortis verloor 2,6 procent en eindigde op 15,44,euro. De bankverzekeraar reageerde daarmee op het vastlopen van onderhandelingen met vakbonden over loonmatiging. De Belgisch-Nederlandse onderneming wil zijn loonkosten terugdringen, maar is daar vooralsnog niet in geslaagd.

Ook de financiële collega ABN Amro kreeg een duw van 2,6 procent te verwerken. De bank werd geconfronteerd met een onderzoek naar fraude bij zijn Hongaarse dochter K & H Equities. Een handelaar van de effectenbank heeft enkele jaren lang voor eigen rekening gespeculeerd met geld van klanten. ABN Amro heeft 50,1 procent van de aandelen van de Hongaarse bank in handen. De twee andere financiële gangmakers van de Amsterdamse beurs, Aegon en ING, gingen iets minder hard achteruit.

Winnaars waren binnen de graadmeter van 25 hoofdfondsen nauwelijks te vinden. Hagemeyer, Ahold en LogicaCMG wisten een plusje te noteren, zonder dat er duidelijke verklaringen waren.

Op de lokale markt leverde Ajax de koerswinst van dinsdag door de verkoop van voetballer Chivu weer voor de helft in.

Amsterdam beleeft vandaag voor de eerste keer in twee jaar tijd een beursintroductie. Het Israëlische bedrijf Kardan krijgt naast een al bestaande notering in Tel Aviv ook een plekje op het Damrak. Het investeringsvehikel gaat echter geen nieuwe aandelen uitgeven. Kardan kiest voor een tweede notering in de hoop eenvoudiger investeerders aan zich te binden. Het bedrijf wil 61 tot 71,5 miljoen aandelen overdragen naar Euronext Amsterdam. De beurswaarde van Kardan schommelt rond de 150 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden