Fortis daagt Fortis voor de rechter

De staatsbank Fortis Bank Nederland wil in een kort geding afdwingen dat haar voormalige moederbedrijf, Fortis Holding, ruim 360 miljoen euro betaalt. Deze eis is gebaseerd op een tien jaar oude afspraak, uit de tijd dat beide onderdelen nog bij elkaar hoorden.

Van onze verslaggever Robert Giebels

In 1999 verstevigde Fortis Bank Nederland zijn buffers door preferente aandelen uit te geven met een nominale waarde van 450 miljoen euro. De aandelen werden formeel uitgegeven door FCC, een op Jersey gevestigde dochter van Fortis Bank Nederland.

Afgesproken werd dat Fortis Holding de aandelen op 29 juni 2009 van de aandeelhouders zou terugkopen voor 362,5 miljoen euro. FCC moet dat bedrag op zijn beurt overmaken aan zijn aandeelhouders. FCC houdt Fortis Holding nu aan de verplichting de miljoenen op een rekening van de onderneming te storten.

Nederlandse staat
Fortis Holding vindt dat de Nederlandse staat, nu de eigenaar van Fortis Bank Nederland, op de een of andere manier compensatie moet bieden voor de 362 miljoen, anders zal het oude moederbedrijf niet betalen. Ook stelt Fortis Holding, dat bestaat uit een Belgische en een internationale verzekeringstak, dat niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden die tien jaar geleden gesteld werden. Bovendien zou door het volledig uiteenvallen van Fortis de situatie totaal veranderd zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat de staat geen partij is in deze zaak. Het kort geding dat FCC tegen Fortis Holding aanspant, dient op 19 juni voor de rechtbank van Amsterdam.

De rechtszaak doet de koers van het aandeel Fortis op de beurs van Brussel geen goed. Het verloor gisteren circa 8 procent van zijn waarde. Tegelijk werd bekend dat de Dow Jones het aandeel van Fortis Holding uit zijn index van de dertig belangrijkste bankaandelen ter wereld haalt.

Royal Bank of Scotland
Hetzelfde lot treft de Britse Royal Bank of Scotland (RBS), dat zich net als Fortis twee jaar geleden vertilde aan de koop van ABN Amro, dat voor 72 miljard euro in handen kwam van de twee banken en de Spaanse branchegenoot Spaanse Santander.

De aanschaf van ABN Amro Nederland voor 24 miljard euro en het uitbreken van de kredietcrisis werd de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar bijna fataal. Het concern werd in oktober 2008 opgedeeld door de Nederlandse en Belgische overheid, kort voordat het ten onder dreigde te gaan.

De holding nu zegt het kort geding aan te vechten ‘en de nodige stappen te ondernemen om haar legitieme rechten en de belangen van haar aandeelhouders te beschermen’.

Het bestuur van Fortis bij de aandeelhoudersvergadering in Gent. (Reuters) Beeld
Het bestuur van Fortis bij de aandeelhoudersvergadering in Gent. (Reuters)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden