Fortis-bestuurder Van der Meer halve dag multimiljonair

Fortis-bestuurder prof. dr R. van der Meer is door zijn vorige werkgever Aegon een halve dag tot multi-miljonair gebombardeerd. Van der Meer was tot 1 maart de financiële man in het Aegon-bestuur en in die functie tevens commissaris van het Aegon Aandelenfonds....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Sinds 1992 zijn de commissarissen en bestuurders van beleggingsfondsen verplicht hun privé-beleggingen openbaar te maken àls het beleggingsfonds zelf ook die aandelen in portefeuille heeft. Als het fonds een bepaald aandeel niet heeft en een van de leidinggevenden wel, dan hoeft dat niet te worden gemeld.

Uit de melding in het jaarverslag bleek dat de bestuurders en commissarissen van Aegon Aandelenfonds zich vorig jaar flink hadden geweerd op de aandelenmarkt. Het rijtje beleggingen onder de kop 'Persoonlijke belangen bestuurders' bevatte 7236 aandelen ABN Amro, 57 duizend aandelen Shell, 25.700 aandelen Koninklijke Olie en 8200 aandelen ING. Het voorgaande jaarverslag vermeldde nog slechts een bescheiden pakketje Philips.

Een woordvoerder van Aegon wees er echter al meteen op dat de conclusie dat deze aandelen vorig jaar gekocht waren, maar zeer gedeeltelijk opgaat. Het beleggingsfonds was vorig jaar pas voor het eerst in aandelen Koninklijke Olie gestapt. Die beslissing had tot gevolg dat bestuurders van het fonds hun belangen in dit fonds moesten melden, zelfs al hadden zij de aandelen al jaren in bezit.

Van der Meer, die voor Aegon onder meer directeur beleggingen was bij het Shell Pensioenfonds, was de aangewezen kandidaat-miljonair. De kersverse Fortis-bestuurder reageerde verbijsterd op zijn nieuwe status. Van der Meer bevestigde weliswaar dat hij aandelen Koninklijke Olie bezit, maar absoluut niet zo'n torenhoge stapel als bleek uit het jaarverslag van het Aegon Aandelenfonds. Dat moest een drukfout zijn.

En dat was het ook, bevestigde Aegon luttele minuten later. Het verzekeringsconcern had na de eerste berichten meteen een mannetje naar de accountant gestuurd en daar kwam de fout prompt aan het licht. 'Bestuurders moeten hun privé-belangen melden in bedragen en een van onze medewerkers heeft het bedrag in guldens aangezien voor aantallen aandelen.'

Teruggerekend is het privé-aandelenbezit minder spectaculair. De vijf bestuurders hebben samen geen 13 miljoen belegd, maar nog niet eens een ton, verdeeld over 500 stukjes Philips, 120 ABN Amro, 100 ING en - inderdaad - 300 aandelen Koninklijke Olie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.