Fortis - ABN Amro samen verder onder Zalm

Fortis Bank Nederland en ABN Amro fuseren tot één ‘nieuwe, sterke, vitale’ staatsbank. Gerrit Zalm (56), de oud-VVD-minister van Financiën wordt bestuursvoorzitter van de combinatie.

Omdat de integratie tijd kost, blijft de nieuwe bank zeker tot 2011 staatsbezit. Daarna wil de overheid – al dan niet via de beurs – het bedrijf van de hand doen. Van het afzonderlijk verkopen van beide banken, zoals de Volkskrant vrijdag meldde, is nooit sprake geweest.

Beste oplossing
Dat heeft PvdA-minister van Financiën Bos vrijdagmiddag bekendgemaakt. ‘Dit is de beste oplossing. Voor de financiële sector en voor de belastingbetaler’, zei hij. ‘We creëren een grote bank die kan meedoen met de grote jongens.’ De nieuwe combinatie heeft een jaaromzet van bijna 8 miljard euro. De Europese Commissie moet nog toestemming geven.

Bos wil Fortis Verzekeringen Nederland apart en snel verkopen. Dat onderdeel heet sinds gisteren ASR Verzekeringen, naar de oude namen Amev en Stad Rotterdam. Ook Fortis Corporate Insurance, de verzekeringstak voor bedrijven, staat in de etalage.

Achtduizend banen
De fusie kost achtduizend banen. Dat is conform oude afspraken met de vakbonden. De bonden zijn opgelucht dat er niet méér banen verdwijnen. In totaal werken nu nog bij beide banken en de verzekeraars veertigduizend mensen.

Bos erkent dat er wrijving is tussen de fusiepartners. ‘Ik hoop dat de nieuwe top de kloof kan dichten.’ Hessel Lindenbergh (oud-bestuurder ING en NIBC) gaat de raad van commissarissen leiden.

Bos koos Zalm omdat hij iemand zocht ‘die een frisse wind laat waaien, bekend is met bankieren én met politiek.’ Zalm krijgt geen vertrekregeling. Wel is er een bonus als hij de nieuwe bank straks verkoopt ‘met winst voor de belastingbetaler’. Hij ontvangt, zegt Bos, ‘hetzelfde salaris voor een volle werkweek als hij nu bij DSB Bank in vier dagen verdient’.

Bos wil niet spreken van ‘herstel van Hollands glorie’. Wel zegt hij: ‘We hadden de boel in stukken geknipt aan de hoogste buitenlandse bieder kunnen verpatsen. Maar dat was niet in het belang van de Nederlandse belastingbetaler.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden