Fortis-aandeelhouders: ‘U liet zich bestelen van ons geld’

Aandeelhouders van Fortis houden hun bestuurders verantwoordelijk voor hun verlies en nemen ze op de korrel.

Na drie uur wordt het stoom afblazen een herhalingsoefening. Weer een geëmotioneerde aandeelhouder van Fortis die de mannen op het podium uitmaakt voor fraudeurs en bedriegers.

Wéér gevolgd door een als vraag verpakte stelling: ‘Vindt u niet dat u te veel heeft betaald voor ABN Amro?’ Met weer hetzelfde antwoord van de raad van bestuur van de ooit zo trotse Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar: ‘Ja, veel te veel, maar dat is achteraf en daar heeft u niets aan.’

Iedereen die voor een stukje eigenaar is van Fortis greep de aandeelhoudersvergadering maandag in Utrecht aan om het er maar allemaal uit te gooien. Ruim eenvijfde van de 2,5 miljard aandelen was vertegenwoordigd. Vandaag volgt een tweede sessie in Brussel.

Vooral in België is het Fortis-aandeel altijd een extreem stabiele belegging geweest. Maar op 26 september was de beurskoers gezakt tot een voor onmogelijk gehouden niveau. Tegelijk liepen die dag beleggers voor miljarden euro’s weg. ‘Centrale banken uit Azië, Rusland en het Midden-Oosten’, onthult voorzitter van de raad van bestuur Jan-Michiel Hessels.

De rest van het verhaal is bekend: Fortis werd in delen verkocht en het aandeel was niet meer een eigendomsbewijs van een Europees toonaangevend financieel concern, maar van een verzekeringsbedrijfje, rommelbeleggingen en contant geld – volgens Hessels 3 euro per aandeel.

Wij hebben dit bedrijf opgebouwd, zegt de ene aandeelhouder. U heeft zich laten bestelen van óns geld, zegt de andere onder luid applaus. Als dat zo is hebben we een harde juridische zaak, reageert Hessels. Maar in de andere richting dan waar de vraagsteller staat. De Fortis-bestuurders op het podium lijken hun aandeelhouders niet te kunnen zien. Fel licht schijnt hen in de ogen.

‘Nieuwsgierigheid’, zegt een echtpaar uit Heelsum op de vraag waarom ze naar de aandeelhoudersvergadering zijn gekomen. ‘Wij hebben te weinig Fortis-aandelen om er echt wakker van te liggen’, zegt mevrouw. ‘Ik hoor nu om me heen dat mensen al hun geld, hun pensioen, hun huis in Fortis-aandelen hebben zitten. Ik begrijp niet hoe je dat kunt doen.’

Hessels, zegt de man van het echtpaar, is heel knap in het niets zeggen. ‘Wat heeft u nu zelf verkeerd gedaan?’ vraagt Jan Maarten Slagter van de Vereniging voor Effectenbezitters aan de raad van bestuur. Geen onverwachte vraag, zou je zeggen, maar Hessels is er niet op voorbereid. Na wat denken en praten tegelijk, besluit hij: ‘Ik zie niet in dat wij dingen heel anders hadden moeten doen.’

Aan het eind van de vergadering werd Hessels tot zijn verbijstering uit het bestuur weggestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden