Live

Fort Europa: zeker 25 doden voor Libische kust

De Volkskrant onderzoekt de komende weken de vluchtelingencrisis in Europa, te beginnen in Calais. Wie zijn die vluchtelingen, wat zijn de gevolgen van hun komst en hoe kan het anders? Op die vragen proberen we een antwoord te geven, in de krant en online. In dit blog zult u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws rondom de vluchtelingencrisis. Lees hier alle Fort Europa-artikelen terug.

Migranten wachten tot ze geregistreerd kunnen worden op het treinstation in Rosenheim. Beeld epa
Migranten wachten tot ze geregistreerd kunnen worden op het treinstation in Rosenheim.Beeld epa

Oostenrijk laat voorlopig geen nieuwe vluchtelingen meer toe in het grootste opvangcentrum van het land, bij het stadje Traiskirchen. In het centrum verblijven ruim 4500 mensen de terwijl de faciliteiten van de voormalige kazerne berekend zijn op maximaal 1.800 man. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR noemde de omstandigheden in het centrum na een bezoek 'mensonterend.'

Meer dan de helft van de vluchtelingen slaapt buiten, in een tent of in de openlucht. Volgens de asielzoekers zelf is er een tekort aan onder andere voedsel, medicijnen en luiers.

De ophoping van vluchtelingen in Traiskirchen komt omdat veel gemeenten weigeren vluchtelingen op de te nemen. Dat gemeenten die macht hebben, is het gevolg van de opzet van het Oostenrijkse asielsysteem.

Lees hier het hele verhaal over de asielstop. En lees hier alle andere Fort Europa-verhalen van de Volkskrant.

Vluchtelingen proberen voedsel en levensmiddelen te bemachtigen in Traiskirchen, Oostenrijk. De producten zijn afgeleverd door een onbekende donor. Beeld ANP
Vluchtelingen proberen voedsel en levensmiddelen te bemachtigen in Traiskirchen, Oostenrijk. De producten zijn afgeleverd door een onbekende donor.Beeld ANP

Update: vierhonderd opvarenden die woensdag voor de Libische kust schipbreuk leden, zijn uit het water gehaald en gered. Dit meldt persbureau AP op basis van de Italiaanse kustwacht. De kustwacht is nog altijd met de reddingsactie bezig.

Naar schatting waren er zo'n zes a zevenhonderd vluchtelingen aan boord toen de vissersboot kapseisde. Zeker 25 van hen hebben het niet overleefd. Dit aantal loopt mogelijk nog op.

Fort Europa

De Volkskrant buigt zich de komende weken over de vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Wie zijn die vluchtelingen, zoals Abubakar uit Soedan, wat zijn de gevolgen van hun komst en hoe kan het anders? Lees hier het commentaar van hoofdredacteur Philippe Remarque.

Het geld was eigenlijk bedoeld voor het banket voor hun bruiloftgasten. Maar het net getrouwde bruidspaar Fethullah Üzümcüoglu en Esra Polat besloot het liever te besteden aan het voeden van 4.000 Syrische vluchtelingen, die tijdelijk in de Turkse grensplaats Kilis wonen. De foto waar te zien is hoe het bruidspaar eten opschept in de gaarkeuken is inmiddels meer dan 10.000 keer gedeeld op Facebook.

Een boot met honderden migranten is voor de kust van Libië gekapseisd. Honderden opvarenden worden nog vermist, zo meldt de Italiaanse kustwacht die de reddingsactie coördineert. De boot was overbelast en riep deze ochtend om hulp. Deze kwam te laat: de schipbreuk had al plaatsgevonden.

Bootvluchtelingen tijdens een reddingsactie op 3 augustus. Beeld reuters
Bootvluchtelingen tijdens een reddingsactie op 3 augustus.Beeld reuters

De Duitse politie heeft gisteren in een trein in Rosenheim 147 vluchtelingen ontdekt. Volgens de politie was dat het grootste aantal ooit dat in een trein werd aangetroffen. De vluchtelingen, onder wie 119 mensen uit Eritrea, zijn naar München gestuurd, waar ze asiel kunnen aanvragen. Ze reisden via Italië en Oostenrijk, dat volgens de Duitse autoriteiten een route is die steeds populairder wordt.

Alleen in de maand juli registreerde Duitsland 6400 vluchtelingen die via deze route binnenkwamen. Dat waren er in een maand meer dan in heel 2012 en 2013 samen. In de eerste helft van dit jaar kwamen ongeveer 11.000 migranten via Italië en Oostenrijk naar Duitsland, drie keer zoveel als vorig jaar in die periode.

null Beeld epa
Beeld epa

Tientallen asielzoekers zijn met hun kinderen naar de rechtbank in Den Haag gekomen om een kort geding bij te wonen tegen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De gezinnen zijn het er niet mee eens dat ze gedwongen moeten verhuizen uit het asielzoekerscentrum in Almelo om plaats te maken voor nieuwkomers.

Ze kregen vorige week te horen dat ze naar Emmen, Goes of een andere gezinslocatie moeten verhuizen. In totaal 108 bewoners, onder wie minstens vijftig kinderen, hebben het kort geding aangespannen, op advies van Defence for Children.

Voor veel jeugdige asielzoekers is het verhuizen binnen Nederland een trauma dat bovenop de trauma's uit het verleden komt. Zo ook voor de 16-jarige Aram, die kampt met een posttraumatische stressstoornis en daarvoor in behandeling is bij een psychiater in Almelo. 'Ik vertrouw deze psychiater, ik wil geen andere', vertelt hij Volkskrant-verslaggeefster Loes Singeling.

Ook de gemeente Almelo is ontevreden met de beslissing van het CAO. Wethouder Irene ten Seldam: 'In dit plan zijn de rechten van de kinderen in het geding.'

'De enige efficiënte manier om de illegale migranten die de Kanaaltunnel in Calais bestormen te stoppen is een machinegeweer neerzetten en een paar van hen te grazen nemen - dat zou een snel einde maken aan deze tactiek.. Wie heeft het lef dit te doen in onze politiek correcte samenleving?'

Na het plaatsen van dit Facebook-bericht kreeg de Brit Steve Uncles gisteren een grote lading kritiek over zich heen. Uncles is lid van de nationalistische, rechtse partij English Democrats en is zowel kandidaat voor een functie als Europees parlementariër als voor de functie als politiecommissaris van het graafschap Kent.

De rechtse politicus krabbelde al snel terug door te stellen dat hij had bedoeld dat de bewaking in Calais toestemming zou moeten krijgen om waarschuwingsschoten af te vuren en, wanneer daar geen gehoor aan wordt gegeven, te schieten op een arm of been. Volgens Uncles is dit gebruikelijk voor de grenswacht in veel landen, migranten worden zo afgeschrikt om over de afscheiding te klimmen.

Uncles reageerde als volgt op de onderstaande tweet: 'Ziek? Door ebola?'

Quote

Enige efficiënte manier om de illegale migranten die de Kanaaltunnel in Calais bestormen te stoppen is een machinegeweer neerzetten

Steve Uncles, Brits politicus

'Mijn team heeft meer illegalen tegengehouden dan de beveiliging van de Eurotunnel', zo tweette politicus Mike Hookem van het Britse UKIP (UK Independence Party) zondag. Hij was naar de Franse plaats Calais vertrokken na meldingen dat vervoerders uit zijn district waren aangevallen door migranten bewapend met messen. Eenmaal daar besloot hij eigenhandig migranten te weren uit de Eurotunnel.

Volgens de Europees parlementariër heeft hij voorkomen dat 25 migranten over het hek zijn geklommen 'door met de koplampen van de auto op hen te schijnen'. Hij geeft toe dat de migranten een paar minuten later wellicht zijn teruggekomen.

Ook heeft Hookem de beveiliging van de Eurotunnel getest en hij concludeert: die is lek. 'Als ik met mijn 61 jaar over het hek kan komen, kan iedereen het.'

Afgaande op de felle uitspraken van Britse politici zou je verwachten dat Groot-Brittannië te maken heeft met de grootste stroom migranten. Van de Europese landen is Groot-Brittannië het zesde land met het meeste asielzoekers. Wanneer je de aantallen afzet tegen het totaal aantal inwoners, zoals het Britse persbureau Press Association deed, krijg je een heel andere lijst.

Het hek dat door de Hongaarse overheid wordt gebouwd op de grens van Hongarije met Servië zou weleens een tijdelijke opleving in het aantal binnenkomende migranten kunnen veroorzaken. Verschillende migranten die Hongarije net zijn binnengekomen stellen juist nu te zijn gekomen, nu de bouw van het hek nog niet voltooid is.

De Hongaarse regering startte half juli ondanks protest van onder andere Servië, Duitsland en de Verenigde Naties met de bouw van het hekwerk. Eind dit jaar moet het af zijn. Hongarije zei eerder dat ze dit jaar 130.000 migranten verwacht te ontvangen.

Volkskrant-journalist Anneke Stoffelen schreef over de 25-jarige Adel Ishag uit Soedan, die in het tentenkamp in Calais verblijft. Na een aantal vergeefse pogingen heeft hij de oversteek naar Groot-Brittannië opgegeven. 'Mijn vingerafdrukken zijn nu in Frankrijk', zegt hij. Iedereen in de jungle weet wat dat betekent: een asielaanvraag in elk ander EU-land is dan zinloos.

Adel hoopt nu op een verblijfsvergunning in Frankrijk. In afwachting van de Franse procedure, die bekendstaat om zijn slepende bureaucratie, verblijft hij in het tentenkamp. Het kamp ligt op ongeveer twee uur lopen van de treinterminal waar de migranten 's nachts over het hek proberen te klimmen. Zie daar Adels gat in de markt: midden in het tentenkamp is hij een fietsenhandel begonnen.

Adel Ishag Beeld Freek van den Bergh
Adel IshagBeeld Freek van den Bergh

De politie van Beieren heeft het weer druk gehad met illegale immigranten. Zo probeerde de chauffeur van een bestelbusje dinsdag op hoge snelheid aan agenten te ontkomen. Hij werd gestopt en had 28 mensen in zijn laadruim. Een eind verderop vonden agenten 49 mensen achterin een andere bestelbus. In hetzelfde gebied liepen 71 immigranten samen over een provinciale weg.

Twee Roemeense mensensmokkelaars zijn opgepakt, meldde de Beierse politie dinsdag. In Beieren en Oostenrijk worden de laatste weken veel busjes vol vluchtelingen onderschept. De meeste mensen komen uit Syrië, Afghanistan en Irak.

In de nacht van maandag op dinsdag wilde de politie de chauffeur van een bestelbusje, een 47-jarige Roemeen, controleren op de snelweg bij de plaats Pocking aan de grens van Duitsland en Oostenrijk. De man zette zijn voertuig aan de kant, maar reed snel weg toen de agenten uitstapten. Na een achtervolging van tientallen kilometers reed hij zich uiteindelijk vast bij de stad Passau. Onderweg reed de man meerdere keren door rood licht en tegen de verkeersrichting in. In het laadruim zaten acht mannen, drie vrouwen en zeventien kinderen dicht op elkaar.

Een paar uur later controleerden agenten in Passau een bestelbusje dat veel te zwaar beladen leek. Toen ze in het laadruim keken, werd duidelijk waardoor. In het laadruim zaten twintig mannen, negen vrouwen en twintig kinderen. Zij komen waarschijnlijk uit Afghanistan. De bestuurder, een 27-jarige Roemeen, is opgepakt.

Ongeveer 20 kilometer voorbij Passau liepen maandag bijna veertig Irakezen, ongeveer twintig Afghanen en elf Syriërs over een provinciale weg. Er was geen spoor van de mensensmokkelaars meer te vinden.

Vluchtelingenbedden in Munchen. Beeld afp
Vluchtelingenbedden in Munchen.Beeld afp

In het grootste vluchtelingenkamp van het Midden-Oosten, het Za'atari-kamp in Jordanië, worden de tienduizenden vluchtelingen geplaagd door een hittegolf. Het is ruim 40 graden en alsof dat niet genoeg is, raast er een zandstorm over het kamp. Het is er zo heet, dat je een ei op de grond kunt bakken.

Het kamp werd drie jaar geleden opgericht om Syrische vluchtelingen op te vangen en huisvest volgens schattingen uit maart zo'n 83 duizend - vooral Syrische - vluchtelingen. Het kamp ontwikkelt zich langzaam aan tot een permanente vestiging met stedelijke kenmerken. (Hiernaast vindt u satellietfoto's die de uitbreiding van het kamp goed weergeeft).

Vluchtelingen die om louter 'economische redenen' naar Europa komen en niet voor asiel in aanmerking komen, moeten sneller worden uitgezet naar hun land van herkomst. Daarvoor pleit directeur Europa Vincent Cochetel van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR).

'We hebben eerlijke en efficiënte systemen nodig die asielaanvragen snel afhandelen en mensen die geen bescherming nodig hebben terugsturen', aldus Cochetel in een interview met het Duitse persbureau DPA. Zo'n strikt beleid is uiteindelijk in het voordeel van vluchtelingen voor wie asiel bittere noodzaak is, zegt hij. 'Dit is het beste antwoord op vreemdelingenhaters.'

Het onderscheid tussen 'economische' en andere vluchtelingen is volgens critici echter niet gemakkelijk te maken. Zo stelt Amnesty International dat veel mensen op de vlucht slaan vanwege 'een combinatie van politiek geweld en moeilijke levensomstandigheden'.

Een UNHCR-tentenkamp. Beeld afp
Een UNHCR-tentenkamp.Beeld afp

De belevenissen van een bootvluchteling, vastgelegd op Instagram, inclusief hashtags als #travelgram en #exploremore. Het bijzondere filmproject van de Spanjaarden Hagi Toure en Tomas Pena was bedoeld om aandacht te vragen voor Getxopoto festival. Het werd opgepikt door onder anderen The Huffington Post en door verschillende media voor waar gehouden.

Op het nep-account van ene Abdou Diouf, een Senegalees zo leren we uit zijn eerste hashtag, verschijnen een paar weken geleden de eerste foto's van zijn tocht. Een met zijn familie, eentje bij de kapper (#swag, #newlook).

Al snel neemt Diouf zijn volgers mee op een brommertje naar de kust van Marokko, waar hij arriveert door zich te verstoppen in de laadruimte van een vrachtwagen. Met een rubberbootje strandt hij in Spanje, waar hij te voet op de vlucht moet (#runtoinspire).

De laatste foto, waarop de acteurs lijken te ontsnappen uit een opvangcentrum, werd een paar uur geleden geplaatst. Bijschrift: 'De trip is ten einde. Deze Instragram-reis was gebaseerd op de echte ervaringen van duizenden mensen die ieder jaar hun leven wagen voor een betere toekomst.'

null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Dit jaar zijn er al meer dan 2000 asielzoekers om het leven gekomen in de Middellandse Zee, schrijft het IOM, de internationale organisatie voor migratie. Vorig jaar stond het dodental op deze datum op 1607, in totaal stierven er in 2014 bijna 3300 vluchtelingen.

Dit weekend verdronken 19 mensen in voor de kust van Sicilië. De stoffelijke overschotten van 14 van de vluchtelingen werden door een Iers marineschip aan wal gebracht. De verdronken vluchtelingen maakten deel uit van een grotere groep van 456 mensen.

'Het is onacceptabel dat in de 21ste eeuw mensen vluchtend voor conflicten, vervolging, misère en vernedering zulke verschrikkelijke dingen moeten meemaken in hun thuisland, en niet te vergeten tijdens hun reis en dan moeten sterven op de deurmat van Europa', aldus William Lacy Swing, directeur van het IOM.

Volgens schattingen van het IOM zijn er dit jaar al zo'n 188 duizend migranten gered. De organisatie denkt dat het aantal migraten dat Europa wil bereiken deze zomer nog zal oplopen tot 200 duizend.

Quote

Het is onacceptabel dat in de 21ste eeuw mensenmoeten sterven op de deurmat van Europa

William Lacy Swing, directeur van het IOM

Het Duitse parlementslid Martin Patzelt, een partijgenoot van Angela Merkel, heeft twee vluchtelingen uit Eritrea in huis opgenomen. Hij hoopt werk voor hen te kunnen vinden in de buurt.

De twee mannen Haben van 19 and Awet van 24 wonen samen met Patzelts zoon in de bovenste etage van zijn huis. Hij ontmoette ze in de katholieke kerk in de buurt en nodigde ze later uit om mee naar huis te komen.

'Samenwerken, ze een onderdak bieden, zorgen voor mensen, ze welkom heten, al deze kleine stappen helpen om vluchtelingen een gezicht en een naam te geven, zodat ze uit de anonieme massa asielzoekers tevoorschijn komen. Als meer mensen dat zouden doen, zouden we op de goede weg zijn', aldus Patzelt tegenover de Duitse omroep ARD.

Martin Patzelt Beeld Website Martin Patzelt
Martin PatzeltBeeld Website Martin Patzelt

De kosten van asielbeleid zijn in grote Duitse steden de afgelopen jaren flink gestegen. Dat schrijft het Duitse blad Die Welt. Dresden besteedde vorig jaar 15,6 miljoen euro aan asielproblematiek. Dit jaar is het budget verhoogd naar 47 miljoen, een verdriedubbeling. In Hannover is de stijging vergelijkbaar, van 16,7 miljoen in 2014 naar 47,2 miljoen euro dit jaar.

München besteedde in het eerste halfjaar van 2015 bijna evenveel aan asiel als in het hele vorige jaar: circa 99 miljoen euro. In Dortmund waren de kosten in 2014 18,5 miljoen en zijn ze dit jaar geraamd op ruim 40 miljoen euro.

De steden hebben bij de regering aangeklopt voor meer geld. De Duitse deelstaten zijn als eerste verantwoordelijk voor asielopvang en krijgen geld toebedeeld door de overheid. De regionale besturen kunnen hieruit weer budget toekennen aan de steden.

Het onderwerp leent zich bij uitstek voor een pan-Europese aanpak. Want wat geldt voor Calais, moet ook gelden voor Lampedusa en Lesbos, schrijft Arnout Brouwer vandaag in het commentaar.

'Calais heeft zich deze zomer gevoegd (opnieuw, want het probleem is allerminst nieuw) tussen de veelal Zuid-Europese plaatsen als Lampedusa en Ventimiglia die het Europese onvermogen illustreren een gecoördineerd en doordacht antwoord te geven op de honderdduizenden mensen uit aanpalende regio's die, al dan niet door oorlog verdreven, hebben besloten 'met hun voeten te stemmen'. Niets ten nadele van een deugdelijke schutting, maar dat hier twee grote, trotse Europese naties eigenlijk blijven steken in de wens een beter hek te bouwen, illustreert hoezeer de nationale elites in Europa zich stukbijten op deze kwestie.'

Nasr kijkt met de handen in zijn zakken toe hoe zijn landgenoten een potje voetballen. Lege pakjes sigaretten dienen als doelpaal. Hij is pas een paar dagen in Calais en lijkt zich nog niet helemaal op zijn gemak te voelen in 'de jungle'.

Een interview met de 25-jarige Ethiopiër (+): 'Aan het einde hebben we water uit de zee gedronken omdat we anders dood zouden gaan van de dorst.'

Nasr Beeld Freek van den Bergh
NasrBeeld Freek van den Bergh

De Britse premier David Cameron probeert zijn land aan een negatiever imago te helpen. Britse huurbazen moeten zonder tussenkomst van de rechter illegale migranten uit huis kunnen zetten. Op het verhuren van kamers of woningen aan illegalen komt bovendien een maximumcelstraf van 5 jaar. Met deze en andere maatregelen probeert de Britse regering de migranten in Calais af te schrikken, maar de vraag is of het veel zal helpen.

De regering-Cameron - half op vakantie - lijkt te zijn overvallen door de migrantencrisis, die al jaren in de lucht hangt. Bij terugkeer uit het Verre Oosten, vorige week, kondigde de Conservatieve premier een reeks maatregelen aan, van extra hoge hekken tot meer snuffelhonden. (+)

David Cameron Beeld anp
David CameronBeeld anp

Een keer per twee maanden krijgt medewerkster Maaike te maken met agressie. Het hoort erbij, zegt ze: ‘Er is natuurlijk veel spanning en emotie in zo’n gesprek.’

Sinds augustus 2011 moeten IND-medewerkers alle veiligheidsincidenten melden. Alleen zo kan de dienst een goed beeld krijgen wat er gebeurt, en hoe vaak. Begin 2013 rapporteerde de IND in het veiligheidsjaarverslag 'opvallend veel agressiemeldingen'. De dienst schreef: 'Het merendeel van deze registraties betreft emotionele agressie vanuit de klant. Deze agressievorm is een uiting van innerlijke frustratie, die vaak enorm heftig en ongecontroleerd kan zijn.'

De hele reportage leest u hier: 'Vijf incidenten in aanmeldcentra' (+)

Quote

Agressie hoort erbij. Er is natuurlijk veel spanning en emotie in zo¿n gesprek

Maaike, medewerker aanmeldcentrum

Asielmedewerkers van de vier aanmeldcentra staan structureel bloot aan agressief gedrag van asielzoekers, zoals intimidatie, scheldpartijen, bedreigingen en fysiek geweld. Dat blijkt uit verslagen van het interne meldsysteem voor veiligheidsincidenten dat de Volkskrant met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur mocht inzien.

Medewerkers van de aanmeldcentra (Den Bosch, Zevenaar, Ter Apel en Apeldoorn) meldden tussen 2012 en 2015 ruim driehonderd agressie-incidenten. Het is voor het eerst dat deze verslagen naar buiten komen. Sinds 2011 houdt de IND de incidenten nauwkeurig bij om inzicht te krijgen in de aard en omvang ervan. In drie jaar tijd werden tevens 358 zelfmoorddreigingen of -pogingen gemeld.

Lees hier het hele verhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden