Fort Europa - Macedonië roept noodtoestand uit

De Volkskrant onderzoekt deze weken de vluchtelingencrisis in Europa. Wie zijn die vluchtelingen, wat zijn de gevolgen van hun komst en hoe kan het anders? Op die vragen proberen we een antwoord te geven, in de krant en online. In dit blog wordt u dagelijks op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rondom de vluchtelingencrisis. Lees hier alle artikelen uit de reeks Fort Europa terug.

Migranten wachten aan de Griekse kant van de grens, van waaruit ze de oversteek naar Macedonië proberen te maken.Beeld epa

Macedonië roept noodtoestand uit aan grens

Macedonië heeft aan de grens met Griekenland de noodtoestand uitgeroepen. Er worden extra militairen ingezet om de grens te bewaken.
Door de maatregel zijn duizenden migranten gestrand in het niemandsland tussen Griekenland en Macedonië bij Gevgelija. Ze hoopten daar de trein te nemen naar Servië en vandaar naar EU-lidstaat Hongarije.

Macedonië is een belangrijk doorgangsland geworden voor migranten die van Griekenland naar welvarender EU-landen proberen te reizen. In de afgelopen maand hebben zich in het armlastige Balkanland bijna 39 duizend asielzoekers gemeld, tweemaal zoveel als in de maand ervoor. Het merendeel van de migranten is afkomstig uit Syrië.

Medelijden

De regering van Macedonië laat illegale migranten, aangekomen uit Griekenland, rustig doorreizen op weg naar Duitsland. 'Ik heb medelijden met die mensen', zegt de chef van het busstation van Gevgelija in de reportage van correspondent Jan Hunin.

Beeld de Volkskrant
Migranten wachten aan de Grieks-Macedonische grens.Beeld afp

Vluchtelingenopvang kost Duitsland 8 miljard

De kosten van de verzorging en opvang van vluchtelingen lopen dit jaar in Duitsland op naar 8 miljard euro. De regering stond voorheen garant voor 1 miljard euro. Vorig jaar was Duitsland nog zo'n 2,2 miljard euro kwijt aan vluchtelingen.

Duitsland verwacht dit jaar ongeveer 800.000 asielzoekers te mogen verwelkomen, die per persoon 10.000 euro kosten. De Duitse overkoepelende organisatie voor gemeenten pleit nu voor een 'permanente lastenverdeling tussen regering, deelstaten en gemeentes', aldus woordvoerder Markus Mempel.

De organisatie voor steden heeft de regering om miljarden extra gevraagd. Die heeft voor 2016 al aangekondigd 'permanent, structureel en dynamisch' deel te nemen in de kosten.

Vluchtelingen spelen een potje voetbal voor het opvangcentrum in Trier, in het zuiden van Duitsland.Beeld afp
De Afghaanse vluchteling Mohammed Shed (32) in zijn kamer in een vluchtelingenkamp in Hanau, dertig kilometer ten zuiden van Frankfurt.Beeld reuters

Rellen in overvol Duits asielzoekerscentrum

In een vol asielzoekerscentrum in de Duitse plaats Suhl, in het oosten van het land, zijn in de nacht van woensdag op donderdag rellen uitgebroken. Dat gebeurde toen een bewoner door enkele tientallen andere asielzoekers was aangevallen. De man zou de Koran hebben beledigd. Toen de politie probeerde de orde te herstellen, gooiden de relschoppers stenen en staven naar de agenten. Na vier uur keerde de rust terug.

Volgens de Duitse politie zijn zeker vier agenten en vijftien asielzoekers gewond geraakt. Zes politieauto's raakten beschadigd.

In het asielzoekerscentrum zitten 1800 mensen, maar het was gebouwd voor slechts 1200 asielzoekers. Vanwege ruimtegebrek slapen sommige vluchtelingen op de gangen. In het complex zijn vaker ongeregeldheden geweest. Begin deze maand brak er een massale vechtpartij uit na onenigheid. Acht mensen raakten toen lichtgewond.

De lokale migratieminister Dieter Lauinger bezoekt het opvangcentrum in Suhl nadat er rellen uitbraken.Beeld epa
Schade in het opvangcentrum van Suhl.Beeld afp
Asielzoekers in het Duitse Suhl laten een gescheurde Koran zien die tot rellen leidde in het opvangcentrum.Beeld epa

Slowakije wil alleen christelijke Syriërs

Slowakije wil alleen christelijke vluchtelingen uit Syrië opvangen. Moslims zijn niet welkom. Ze zouden zich niet thuis voelen. 'We hebben geen enkele moskee, dus hoe kunnen ze integreren als ze het hier niet leuk vinden?', verklaart het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bratislava tegen de BBC. Volgens een woordvoerder is het niet discriminerend.

Europa besloot vorige maand ongeveer 40.000 vluchtelingen te verdelen. Het gaat om mensen die in landen als Italië en Griekenland zijn aangekomen. Slowakije zal ongeveer tweehonderd mensen opnemen.

Asielzoekers nabij de Hongaars-Servische grens. Via Hongarije proberen ze West-Europa te bereiken.Beeld AFP
Syrische vluchtelingen meren aan in Athene.Beeld AFP

Migrantenboot aangekomen bij Athene

De veerboot Eleftherios Venizelos met zo'n 2500 migranten aan boord is aangemeerd in de Griekse haven Piraeus, in de buurt van Athene. De regering charterde de boot voor migranten die de afgelopen tijd via Turkije op de Griekse eilanden aankwamen.

De veerboot lag de afgelopen week bij het eiland Kos en werd daar gebruikt als registratiecentrum voor de migranten. Het schip vaarde woensdag weg met 1300 migranten aan boord en pikten op de eilanden Leros, Kalymnos en Lesbos nog honderden anderen op.

Na aankomst in Pireaus stapten de migranten op bussen richting het treinstation van Athene. De meesten reizen door naar het noorden van Griekenland, om vervolgens de grens met Macedonië over te steken en verder naar West-Europa te reizen.

Zo'n driehonderd migranten hebben besloten in een nieuw centrum in Athene te blijven dat plaats heeft voor zo'n zevenhonderd mensen.

Profiel van migrantenschip

Sinds afgelopen week ligt ze aan de havenkade van Kos, de Eleftherios Venizelos. Ooit de grootste ferry van de Middellandse Zee en nu in allerijl gecharterd als opvang- en registratieplek voor de vele Syrische vluchtelingen op het Griekse vakantie-eiland. Lees hier meer over het schip.

Beveiliging Kanaaltunnel verder opgevoerd

Groot-Brittannië en Frankrijk gaan de beveiliging bij de Kanaaltunnel opvoeren in een poging illegale migranten te ontmoedigen de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

Het plan voorziet onder meer in de installatie van meer hekken, beveiligingscamera's, schijnwerpers en infraroodtechnologie bij de ingang van de tunnel in Calais.

In de Franse stad zijn dit jaar duizenden migranten aangekomen in de hoop Groot-Brittannië te bereiken. Sinds begin juni zijn zeker tien migranten omgekomen toen ze probeerden de ruim vijftig kilometer lange Kanaaltunnel in te sluipen.

Frankrijk en Groot-Brittannië gaan nauwer samenwerken om het vluchtelingenprobleem bij Calais op te lossen. De ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen ondertekenen daarover vandaag een verdrag. Er wordt onder meer geld vrijgemaakt om de tunnel onder het Kanaal beter te beveiligen. Ook wordt er harder opgetreden tegen mensensmokkelaars.

Lees ook

De Britten zijn boos op de 'lakse' Fransen. 'Wij hadden allang het leger gestuurd.' (+)

Helpt nog meer beveiliging van Calais wel?

Migranten lopen langs de rails bij de Kanaaltunnel.Beeld anp
Migranten rennen langs de politie in een poging om de Kanaaltunnel te bereiken.Beeld afp

Taboe: iets positiefs over migratie zeggen

Wie nuchter naar de feiten kijkt, kan niet zeggen dat er in Europa een vluchtelingencrisis heerst, stelt een keur aan deskundigen vandaag in de Volkskrant.

Een taboe is bedoeld om een gevoel van identiteit te beschermen. Dat schrijft Paul Collier, de man die een paar jaar geleden in Groot-Brittannië het taboe op de nadelen van migratie doorbrak. Door lange tijd niet te praten over de keerzijde van de komst van immigranten, kon niemand beschuldigd worden van racisme. 'Alles wat deze slapende draak zou kunnen wekken, was uit den boze', aldus Collier.

Zo was het in Groot-Brittannië, en zo was het in Nederland ook, zij het iets langer geleden. Hans Janmaat, leider van de Centrum Democraten, werd in de jaren tachtig met de nek aangekeken. 'Het hele parlement was toen pure multiculti', zegt Han Entzinger, emeritus hoogleraar migratiestudies in Rotterdam. Daar kwam pas verandering in met Frits Bolkestein, Paul Scheffer en Pim Fortuyn.

Nu is er een nieuw politiek taboe. Je hoort Nederlandse politici nauwelijks zeggen dat migratie ook goede kanten heeft.

In het Siciliaanse Catania krijgen vluchtelingen in april van dit jaar een warm onthaal.Beeld AP

Duitsland verwacht dit jaar 800 duizend nieuwe asielaanvragen

Duitsland rekent op een verviervoudiging van het aantal asielzoekers in 2015. Kreeg het land in 2014 nog 200 duizend asielverzoeken, dit jaar gaat de Duitse regering uit van 800 duizend aanvragen. In dat geval gaat het om het grootste aantal vluchtelingen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

'Een uitdaging is het zeker, onmogelijk is het niet', zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) woensdag bij de presentatie van de nieuwe prognose. Verscherpte grenscontroles zijn volgens de minister niet het antwoord. Hij noemde het van belang dat iedere asielzoeker in Duitsland 'menswaardig, veilig en fatsoenlijk' wordt ontvangen. Eerder stelde De Maizière voor vluchtelingen te korten op hun maandelijkse 'zakgeld' (143 euro per maand), hetgeen hem op kritiek kwam te staan van coalitiepartner SPD.

De toestroom van vluchtelingen veroorzaakt in Duitsland onrust, met meer dan tweehonderd incidenten (brandstichtingen, mishandelingen) rond asielzoekerscentra in de eerste helft van dit jaar. 'Ons land onwaardig', oordeelde bondskanselier Angela Merkel dit weekend over die cijfers. Eerder sprak ze zich afkeurend uit over de aanhangers van de extreem-rechtse Pegida-beweging.

Lees hier het hele artikel.

Aanhangers van de rechtse NPD protesteren in Riesa, Oost-Duitsland, tegen de komst van asielzoekers.Beeld ap
Migranten in een opvangcentrum in Chemnitz, Duitsland.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden