Live

Fort Europa - Griekenland stuurt opvangboot naar Kos

De Volkskrant onderzoekt deze weken de vluchtelingencrisis in Europa. Wie zijn die vluchtelingen, wat zijn de gevolgen van hun komst en hoe kan het anders? Op die vragen proberen we een antwoord te geven, in de krant en online. In dit blog wordt u dagelijks op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rondom de vluchtelingencrisis. Lees hier alle Fort Europa-artikelen terug.

Een kindje huilt in de rij bij het stadion in Kos waar migranten zich kunnen laten registreren Beeld afp
Een kindje huilt in de rij bij het stadion in Kos waar migranten zich kunnen laten registrerenBeeld afp

Griekenland heeft een passagiersschip naar het eiland Kos gestuurd, dat moet dienen als opvanglocatie. Aan boord van het schip kunnen ongeveer 2000 tot 2500 vluchtelingen worden opgevangen en verzorgd. Volgens verantwoordelijk minister Alekos Flambouraris worden de migranten er ook geregistreerd.

Op het bij toeristen populaire eiland zijn in de afgelopen maand meer dan 7000 vluchtelingen aangekomen. Het eiland kan de grote hoeveelheid migranten nauwelijks aan. Velen slapen in de open lucht. Er ontstaan geregeld opstootjes tussen migranten onderling. Ook zijn er confrontaties met de politie.

De Griekse politie heeft afgelopen nacht meer dan duizend vluchtelingen opgesloten in een stadion, in een poging de orde op het eiland te herstellen. Dat meldde de Britse krant The Guardian. Een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen sprak in de krant kritisch over de actie van de Grieken. 'Het is de eerste keer dat we dit in Griekenland zien, mensen die opgesloten worden in een stadion en bewaakt worden door de oproerpolitie. We hebben het hier over moeders met kinderen en ouderen. Ze zitten daar opgesloten, nadat ze lang in de volle zon hebben doorgebracht', aldus de woordvoerster.

Een Syrische vluchteling gebaart naar de oproerpolitie. Beeld getty
Een Syrische vluchteling gebaart naar de oproerpolitie.Beeld getty

Hulpdiensten zijn woensdag op zoek naar zo'n 66 migranten die vermist zijn geraakt in de Middellandse Zee nadat hun boot dinsdag omsloeg voor de kust van Libië. Gevreesd wordt dat ze zijn verdronken. De Italiaanse marine heeft zeker 54 vluchtelingen uit zee weten te redden. De geredde migranten zijn naar het Italiaanse eiland Lampedusa gebracht.

De gewilde registratie waarop duizenden migranten deze dagen op het Griekse Kos wachten, is maar 24 uur geldig. 'Een Syrische jongen liet me zijn papiertje zien, daarmee moet hij binnen een dag op de boot naar Athene', zegt Volkskrantverslaggever Jenne Jan Holtland, die bij het stadion is waar migranten zich kunnen laten registreren. 'Daar volgt opnieuw een aanmeldprocedure om door te mogen reizen naar andere Schengenlanden.'

Dinsdag braken bij het stadion gevechten uit tussen migranten die lang moesten wachten. Ook nu is de situatie weer gespannen, vertelt Holtland. 'Het is een drama; er is een totaal gebrek aan communicatie. Er is niemand die de regie heeft en mensen op de hoogte houdt van de wachttijd of van de procedure. Mensen gaan op goed geluk in de rij staan, soms urenlang, in de brandende zon.’

De lokale autoriteiten hebben het gebouw aangewezen als registratieplek. 'Omdat ze de vluchtelingen uit het straatbeeld willen hebben. Ze hingen op straat, ze slapen in tentjes of op een stukje karton in de buitenlucht. De deuren zijn nu gesloten, ik ben nog niet binnen geweest. Ik denk dat het te vol is. Iemand van Artsen Zonder Grenzen die wel in het stadion is, schat het aantal mensen op zo’n 1500.’ Dat de deuren dicht zijn, weerhoudt een aantal jongeren er niet van de muren te beklimmen. De aanwezige politie probeert dit te voorkomen en houdt, soms met wapenstokken en traangas, mensen op afstand.

Artsen Zonder Grenzen is met 35 hulpverleners op het eiland. Tien van hen zijn in en om het stadion aan het werk. Maar de hulpverlening schiet ernstig tekort, ziet Holtland. ‘Ze doen hier wat ze kunnen, maar de lokale en landelijke overheden zijn totaal afwezig.’

Een meisje komt aan op Kos Beeld afp
Een meisje komt aan op KosBeeld afp

Fotoserie

Bekijk in deze fotoserie meer beeld van de problemen op Kos.

De politie drijft een menigte uiteen met brandblussers Beeld afp
De politie drijft een menigte uiteen met brandblussersBeeld afp

Oeigoerse asielzoekers in Nederland hoeven zeker een jaar niet terug te keren naar China. De risico's voor deze groep zijn nog te onduidelijk, schrijft staatssecretaris Dijkhoff woensdag aan de Tweede Kamer. Hij reageert op een uitspraak van de Raad van State, die deze zomer oordeelde dat de situatie in China is gewijzigd en dat de autoriteiten verscherpte aandacht hebben voor Oeigoeren, een minderheid in China.

De overwegend islamitische Oeigoeren worden door Peking gezien als terroristen omdat ze streven naar autonomie. Volgens de Raad van State kan de IND (Immigratie- Naturalisatiedienst) niet aannemelijk maken dat Oeigoeren die terugkeren naar China daar niet worden vervolgd.

Een afgewezen asielzoeker heeft een week lang dood op zijn kamer in een opvangcentrum in de Zwitserse stad Luzern gelegen. Hij had zelfmoord gepleegd en werd pas gevonden toen andere asielzoekers een geur roken. Dat hebben de regionale autoriteiten woensdag bevestigd tegenover Zwitserse media. De man, van wie de afkomst niet bekend is gemaakt, werd niet meteen gemist, omdat hij zich had afgemeld, zei de bestuurder die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers.

De man woonde al zeven jaar in het centrum. In Zwitserland mogen afgewezen asielzoekers in sommige gevallen in een asielzoekerscentrum blijven, bijvoorbeeld wanneer ze om humanitaire redenen nog niet kunnen worden uitgezet. Ze krijgen onderdak, medische hulp en ongeveer 9 euro zakgeld per dag.

Nederlandse hulporganisaties zeggen geregeld bezorgde telefoontjes te krijgen. Veel Nederlanders willen goederen sturen of als vrijwilliger naar Zuid-Europa reizen. Op het gironummer voor bootvluchtelingen van het Rode Kruis is 318 duizend euro gestort. De Stichting Vluchteling zegt aan de andere kant kritiek te krijgen van donateurs die menen dat de stichting niet in Europa, maar alleen in de voormalige derde wereld moet opereren.

Artsen zonder Grenzen zegt in een reactie dat het zich richt op hygiëne en gezondheidszorg, en dat het wel meer hulp wil bieden, maar dat de Griekse overheid en de EU verantwoordelijk zijn voor de bouw van bijvoorbeeld opvangkampen.

Intussen zijn er ook al Nederlanders die de daad bij het woord gevoegd hebben. Bijvoorbeeld René en Annerieke Berg uit Zeewolde. Zij waren diep geraakt door weer een omgeslagen boot vol vluchtelingen voor de kust van Malta.

Malta was het eiland waar de twee hun huwelijksjubileum wilden doorbrengen, maar van de vluchtelingenkampen daar hadden ze geen weet. Tegen elkaar zeiden ze: we moeten iets doen. Wat, dat leest u hier.

Op Sicilië hebben het Rode Kruis en de Italiaanse autoriteiten een kamp ingericht voor de opvang van West-Afrikaanse migranten die met een boot van Artsen zonder Grenzen van open zee zijn gehaald. Beeld reuters
Op Sicilië hebben het Rode Kruis en de Italiaanse autoriteiten een kamp ingericht voor de opvang van West-Afrikaanse migranten die met een boot van Artsen zonder Grenzen van open zee zijn gehaald.Beeld reuters
Een verpleegster van Artsen Zonder Grenzen bekommert zich om een Congolees kind dat net veilig is aangekomen op Sicilië. Beeld reuters
Een verpleegster van Artsen Zonder Grenzen bekommert zich om een Congolees kind dat net veilig is aangekomen op Sicilië.Beeld reuters

De Volkskrant sprak met bezoekers van de Facebookpagina Nederland mijn Vaderland. De pagina staat vol met harde commentaren op de vluchtelingendrama's op en rond de Middellandse Zee. Marco bijvoorbeeld, hij schreef: 'Dat scheelt de staatskas weer. Wanneer is de volgende.' Hoe kijkt hij nu terug op zijn uitspraak? En wat vindt de beheerder van de site? Lees het hier

Ook in Calais: de Franse grenspolitie heeft een bende mensensmokkelaars opgepakt die ervoor zorgde dat migranten met vrachtwagens naar de Britse eilanden werden gebracht. Dit meldt de NOS.

Het gaat om zes mensen die volgens politiebronnen samen zouden hebben gewerkt met truckers. Dit is opmerkelijk, omdat de meeste vrachtwagenchauffeurs niet bewust het risico willen lopen gepakt te worden met migranten in hun laadruimte. Volgens NOS-correspondent Frank Renout werden de chauffeurs betaald door de smokkelaars.

Een speciale grenspolitie-eenheid deed de afgelopen vijf maanden onderzoek naar de zaak. De bende zou volgens de NOS sinds begin dit jaar actief zijn en per overtocht 7.000 euro rekenen.

Politie kijkt vanaf een viaduct bij Calais naar een deel van het tentenkamp waar migranten leven Beeld epa
Politie kijkt vanaf een viaduct bij Calais naar een deel van het tentenkamp waar migranten levenBeeld epa

Truckers die in Calais aankomen, moeten kunnen doorrijden en alleen stilstaan in de daarvoor bedoelde veiligheidszones. Ontstaan er files en lukt dit niet, dan moeten de autoriteiten sneller extra politie inzetten. Dit staat in een brief van ondernemersorganisatie EVO en haar Belgische en Franse zusterorganisaties aan de Franse regering.

Calais is voor veel migranten een opstapplaats om naar het Verenigd Koninkrijk te komen. Duizenden van hen houden zich op in de ‘Jungle van Calais’, een door migranten gebouwd kamp dat is uitgegroeid tot een kleine stad van hout, golfplaten en tentzeil. Een van de methodes is het beklimmen van vrachtwagens die via de Kanaaltunnel naar de Britse eilanden rijden. Truckers riskeren boetes als er mensen in hun laadruimte worden aangetroffen. Bovendien wordt handelswaar dat uit een vrachtwagen komt waar mensen in zaten, soms door de Britse autoriteiten afgekeurd.

Volgens EVO wordt het risico op verstekelingen kleiner als vrachtauto's blijven rijden. Door extra beveiliging in te zetten als de vrachtwagens voor de beveiligde parkeerterreinen door verkeersopstopping toch komen stil te staan, moet worden voorkomen dat vluchtelingen alsnog hun kans grijpen. Dat kan worden geregeld als de haven van Calais, de exploitant van de Kanaaltunnel (Eurotunnel) en de Franse overheid beter samenwerken.

Jungle van Calais

Lees in dit stuk (+) meer over de 'Jungle van Calais'.

Migranten lopen langs het spoor bij de Eurotunnel Beeld afp
Migranten lopen langs het spoor bij de EurotunnelBeeld afp

Opnieuw is op de Middellandse Zee een boot met vluchtelingen omgeslagen. Zeker vijftig mensen worden vermist. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) konden eveneens zeker vijftig mensen worden gered. Bij het Kanaal van Sicilië ging het mis en kapseisde de boot. Een helikopter merkte het op. De Italiaanse marine brengt de overlevenden naar Lampedusa.

Een week geleden verdronken zo'n tweehonderd migranten voor de kust van Libië, nadat hun boot - waarop in totaal vermoedelijk zevenhonderd vluchtelingen zaten - was gezonken.

Een oudere migrant wordt dinsdag van boord geholpen in Messina, Sicilië. Beeld ap
Een oudere migrant wordt dinsdag van boord geholpen in Messina, Sicilië.Beeld ap

De dood van een immigrant uit Senegal heeft dinsdag in de Spaanse badplaats Salou geleid tot rellen. Migranten en de politie kwamen in botsing en meer dan een tiental mensen is opgepakt. Bij de onrusten raakten volgens Spaanse media zestien mensen gewond.

null Beeld epa
Beeld epa

‘Het risico op bloedvergieten is reëel’, zegt de burgemeester van het Griekse eiland Kos. Daarmee waarschuwt hij de regering van zijn land.

Op Kos verblijven op dit moment zo’n 7000 migranten. De toeristische bestemming kan de toestroom niet aan. Vrijwilligers doen wat ze kunnen (+), maar steun van de lokale of landelijke overheid blijft uit. Eerder vandaag braken gevechten uit tussen migranten in afwachting van hun registratie.

Migranten bij de Hongaars-Servische grens Beeld afp
Migranten bij de Hongaars-Servische grensBeeld afp

In een video van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken worden migranten uit de Balkan gewaarschuwd. De boodschap: vertrouw de verhalen van mensensmokkelaars niet en breng jezelf en je familie niet in gevaar door naar Duitsland te komen.

'De laatste maanden hebben veel mensen in hun thuisland Servië, Bosnië Herzegovina, Macedonië, Albanië, Montenegro of Kosovo alles achtergelaten in de hoop op een betere toekomst in Duitsland', begint het filmpje. Maar veel veel van hen geloven de valse beloften en illusies die over het land worden verspreid, zegt het ministerie. 'De winnaars zijn niet zij die hun thuisland verlaten, maar de mensen die hen voor veel geld een zogenaamd veilige weg naar Duitsland bieden.'

In de video wordt vooral over financiële risico's van een vlucht naar Duitsland gesproken. Het vinden van werk in het land zou zeer moeilijk zijn voor migranten uit de Balkan, als ze al een werkvergunning krijgen. Krijgen ze deze niet, maar wordt hun asielaanvraag wel goedgekeurd, dan dienen ze alsnog het land te verlaten. Alle kosten voor de uitzetting komen voor rekening van de migrant. 'Die kosten kunnen je nog jaren achtervolgen', wordt in het filmpje gezegd.

Bovendien komt er in die situatie niet alleen een uitzettingsstempel in je paspoort, maar wordt de uitzetting ook digitaal geregistreerd. Het gevolg is een inreisverbod voor Duitsland en alle andere Schengenlanden, aldus het Duitse ministerie. 'Ruïneer niet de financiële en economische toekomst van uzelf en uw familie zonder actief mee te bouwen aan de economische ontwikkeling van uw thuisland', besluit het filmpje.

Introductie Fort Europa

De Volkskrant buigt zich de komende weken over de vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Wie zijn de migranten, wat zijn de gevolgen en kan het ook anders? Het probleem is zo ingewikkeld dat we zouden willen wegkijken, maar dat gaat niet lukken, schrijft hoofdredacteur Philippe Remarque in zijn introductie.

Op het Griekse eiland Kos zijn gevechten uitgebroken tussen migranten, meldt persbureau AP. Dit gebeurde toen dinsdag een poging werd ondernomen om migranten tijdelijk in een stadion onder te brengen, zodat ze zich zouden laten registreren.

Naar schatting zo'n 1500 mensen waren in het stadion op het moment dat het onrustig werd. De politie probeert de situatie onder controle te krijgen.

Kos zucht onder de grote aantallen mensen die dagelijks op het eiland arriveren. Veel van hen zien de Griekse eilanden dichtbij de Turkse kust als springplank naar het vasteland van Europa.

Ondertussen stokt de hulp op het eiland. Griekse vrijwilligers deelden maaltijden en kleding uit. Daarbij kregen ze hulp van Europese toeristen. Maar het geld raakt op en de lokale en landelijke overheden doen niets (+).

Kinderen die zijn aangekomen op het Griekse eiland Kos Beeld afp
Kinderen die zijn aangekomen op het Griekse eiland KosBeeld afp
Migranten op Kos dringen voor een hek totdat ze zich kunnen laten registreren, maandag, nog voor de gevechten Beeld afp
Migranten op Kos dringen voor een hek totdat ze zich kunnen laten registreren, maandag, nog voor de gevechtenBeeld afp

Is er wel plek voor de golf nieuwe migranten in Europa en zet de toestroom de verzorgingsstaat niet te veel onder druk?

Ja, er is plek en nee, dat hoeft niet, vindt sociologe Monique Kremer, werkzaam voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Maar dan moet je wel selectief zijn in wie je om welke redenen toelaat.

Kremer schreef het boek Vreemden in de verzorgingsstaat (2013), waarin ze stelt dat arbeidsmigratie prima te combineren is met sociale zekerheden. Ze bestrijdt een aantal andere hardnekkige vooroordelen over de kosten en baten van migranten.

Lees meer in dit interview (+).

De toestroom van migranten heeft in elk geval een bijkomend economisch voordeel. Althans, voor bouwers van tijdelijke (container)woningen. Voor sommige bedrijven zijn het gouden tijden, volgens dit stuk (+) van Tjerk Gualthérie van Weezel.

Migratie zou een godsgeschenk moeten zijn, schrijft Peter de Waard in De Kwestie (+). 'Met name de Europese landen, China en Japan hebben dringend aanwas van jongeren nodig om een terugloop van de bevolking te voorkomen en de ouderenzorg betaalbaar te houden. Verjonging is nodig. En de jongeren zijn te vinden in Zuid-Azië en Afrika. Maar de Europese landen sluiten de grenzen, omdat ze de immigranten niet in de eigen maatschappij zouden kunnen absorberen.'

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Wie zijn de vluchtelingen? Verslaggever Loes Singeling portretteerde Mohammed Tandji (21) uit Ivoorkust (+). Hij verblijft in het asielzoekerscentrum in Almere. 'We krijgen iedere week geld om rond te komen, maar ik wil geen geld. Ik wil gewoon werken.'

Mohammed Tandji Beeld Cigdem Yuksel
Mohammed TandjiBeeld Cigdem Yuksel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden