Live

Fort Europa - 'Geen meldingen van verstekelingen Hoek van Holland'

De Volkskrant onderzoekt deze weken de vluchtelingencrisis in Europa. Wie zijn die vluchtelingen, wat zijn de gevolgen van hun komst en hoe kan het anders? Op die vragen proberen we een antwoord te geven, in de krant en online. In dit blog wordt u dagelijks op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rondom de vluchtelingencrisis. Lees hier alle artikelen uit de reeks Fort Europa terug.

Een vrachtwagen bij de veerdienst van Stena Line in Hoek van Holland. Beeld anp

'Niet meer vluchtelingen Hoek van Holland'

Verladersorganisatie EVO krijgt geen signalen dat het vluchtelingenprobleem zich op dit moment verplaatst van Calais naar Nederland. De organisatie waarschuwde in juni zelf voor verplaatsing naar Hoek van Holland als de vluchtelingenstroom zou blijven toenemen en extra veiligheidsmaatregelen bij de Kanaaltunnel een oversteek naar Engeland moeilijker zouden maken.

Bij een meldpunt van EVO zijn echter niet meer meldingen over verstekelingen binnengekomen. Een woordvoerder laat wel weten dat een verschuiving niet van de ene dag op de andere plaatsvindt. 'Het duurt een tijd voordat die mensen op zoek gaan naar een alternatief, dat moet eerst eerst gaan rondzingen in zo'n groep, dat kost tijd'.

De Franse en Engelse ministers van Binnenlandse Zaken ondertekenden donderdag een verdrag, waarin ze beloofden nauwer samen te werken tegen het vluchtelingenprobleem in Calais. Onder meer de beveiliging van de tunnel onder het Kanaal wordt opgeschroefd. Ook wordt er harder opgetreden tegen mensensmokkelaars en komt er geld vrij voor humanitaire hulp.

EVO noemde die ontwikkeling een stap in de goede richting voor de handelaren en producenten die gebruik maken van de Eurotunnel. Tegelijkertijd roept EVO het ministerie van Veiligheid en Justitie op om alert te zijn op een eventuele verplaatsing van het probleem naar Nederlandse havengebieden. De waarschuwing die in juni werd gegeven, geldt in feite nog steeds.

Ook in Nederland zijn extra maatregelen genomen om het verstekelingen moeilijker te maken. Die werken volgens EVO goed. Het gaat om extra controles van de marechaussee op onder meer parkeerplaatsen en in havens.

Voor de vrachtwagenchauffeurs bestaat een checklist om de voertuigen te controleren op verstekelingen. Chauffeurs moeten daarop aftekenen of het voertuig is geïnspecteerd na het laden, tijdens stops, bij de controle in Calais en voor het lossen. De te controleren punten zijn onder meer de cabine, de laadruimte, het dekzeil en de sloten.

Vrachtwagens in Hoek van Holland die de oversteek naar Calais maken. Beeld anp
Beeld anp

Vluchtelingen tóch de Macedonische grens over

Honderden vluchtelingen die eerder vandaag bij de grens tussen Macedonië en Griekenland hardhandig werden tegengehouden door de Macedonische politie (zie vorige update), zijn nu toch de grens overgestoken. Daarbij ontstond het nodige gedrang. Tien mensen die niet goed werden of gewond waren geraakt, zijn behandeld door hulpverleners.

Volgens een van de vluchtelingen is de politie vertrokken en konden de groepen zo doorlopen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat Macedonië zoveel vluchtelingen toelaat als het transport en eventuele zorg kan bieden.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen, die bij de Grieks-Macedonische grens zijn, zeiden tien mensen te hebben behandeld die gewond zijn geraakt door scherven van flitsgranaten. Een van hen was geslagen door Macedonische militairen.

Migranten wachten langs het spoor op een goed moment om de grens met Macedonië over te steken. Beeld afp
Honderden migranten zijn toch nog de Macedonische grens overgestoken, nadat ze eerder vandaag hardhandig door de politie werden verdreven. Beeld epa

Politie Macedonië drijft vluchtelingen terug met traangas

De Macedonische oproerpolitie heeft duizenden vluchtelingen, onder wie veel Syriërs, met traangas bestookt om hen terug te drijven naar Griekenland. In het Balkanland geldt sinds donderdag de noodtoestand. De Macedonische regering weet zich geen raad met de grote toestroom van asielzoekers.

Medewerkers Artsen zonder Grenzen, die bij de Grieks-Macedonische grens zijn, zegt tien mensen te hebben behandeld die gewond zijn geraakt door scherven van flitsgranaten. Een van hen was geslagen door Macedonische militairen.

De vluchtelingen willen niet in Macedonië blijven, maar zo snel mogelijk doorreizen naar Servië om van daaruit EU-land Hongarije binnen te komen. Veel gezinnen hebben de nacht in de koude buitenlucht doorgebracht in het niemandsland bij de grensplaats Gevgelija en ze probeerden vrijdagmorgen hun weg te vervolgen. Van achter een afscheiding van prikkeldraad vuurde de politie traangasgranaten af om de menigte op afstand te houden.

Macedonië heeft naar eigen zeggen de afgelopen twee maanden 40.000 vluchtelingen geregistreerd die vanuit Griekenland het land binnenkwamen.

Migranten rusten uit in de grensplaats Idomeni, in Noord-Griekenland, voordat ze verder trekken naar Macedonië. Beeld epa
Migrantenkinderen verzamelen zonnebloemenpitten in de Griekse grensplaats Idomeni. Beeld ap
Migranten slapen buiten op straat in Macedonië. Beeld reuters

Minuut stilte populairste nummer in Oostenrijk

Een minuut stilte staat bovenaan de lijst van meest gedownloade nummers van iTunes in Oostenrijk. Kunstenaar Raoul Haspel heeft het nummer opgenomen uit protest tegen de manier waarop vluchtelingen in Europa worden behandeld.

Het nummer Schweigeminute für Traiskirchen is vrijdag gelanceerd en de opbrengst gaat naar migranten in een opvangcentrum in de buurt van Wenen. Daar slapen meer dan 2.000 mensen al weken in de open lucht. Overdag is het veertig graden en ook tijdens hevige regenstormen hebben ze in dekens op het gras geslapen. Amnesty International heeft de situatie vorige week 'schandalig' genoemd.

'We hebben een enorm humanitair probleem', zegt Haspel tegen persbureau Reuters. 'Baby's worden buiten geboren in een stad waar de beste gezondheidszorg ter wereld beschikbaar is.'

'Ik heb voor stilte gekozen omdat iedereen zo'n uitgesproken mening heeft over dit onderwerp', aldus Haspel. 'Het debat wordt alleen maar harder, er wordt niet meer geluisterd naar argumenten en mensen worden de discussie beu en besteden er liever geen aandacht meer aan.'

Fort Europa

De Volkskrant buigt zich over de ongekende vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Het probleem is zo ingewikkeld dat we zouden willen wegkijken, maar dat gaat niet lukken, schrijft hoofdredacteur Philippe Remarque in zijn introductie.

Protest van vluchtelingen in België. Beeld belga
Migranten op het grasveld rond het opvangcentrum in Traiskirchen. Beeld epa

'EU pakt vluchtelingencrisis niet goed aan'

De Duitse minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken heeft donderdag kritiek geuit op de manier waarop Europa de vluchtelingencrisis aanpakt. Hij vindt dat de EU niet genoeg doet, waardoor het vrije verkeer van personen in gevaar is. 'Het is onacceptabel dat Europese instanties op zo'n laag niveau blijven werken', vindt de minister.

De Maizière wil dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat migranten ongecontroleerd en zonder paspoort door Europa kunnen reizen. Zo vindt hij dat er voor het eind van het jaar wachtzones voor vluchtelingen moeten komen in Griekenland en Italië en wil hij dat landen binnen de EU een eenduidige definitie van asiel gebruiken, schrijft de Duitse nieuwszender N24.

Ook moeten landen die bereid zijn hun asielzoekers terug te nemen, worden beloond met steun in de vorm van bijvoorbeeld ontwikkelingshulp. 'Hulp alleen bij terugname', vindt De Maizière.

Duitsland is een van de landen die de meeste vluchtelingen opvangen. Naar verwachting komen dit jaar 800.000 vluchtelingen naar het land, terwijl eerder nog werd uitgegaan van 450.000. De kosten van de verzorging en opvang lopen op naar 8 miljard euro. Duitsland is boos dat landen als Italië en Griekenland zich niet aan de regel houden dat migranten asiel moeten aanvragen in het land waar ze als eerste aankomen. Veel vluchtelingen reizen daardoor meteen door naar landen in West-Europa.

Beeld afp

'Er waren zoveel soldaten. Ik moest gaan'

Wie zijn de vluchtelingen? Vandaag in de volkskrant een gesprek met Haregu (30) uit Eritrea.

'Er waren zoveel soldaten. Ik moest gaan.' Veel over het hoe en waarom van haar vlucht vertelt Haregu niet. Alleen dat ze uit Eritrea weg moest in 2013, dat ze 2.000 euro moest neertellen om in een open auto via Soedan naar Libië te reizen en dat ze op het laatste moment nog eens 1.000 euro wilden om haar daadwerkelijk per boot naar Italië te brengen.

Het kleine beetje geld dat Haregu in de maand overhoudt, spaart ze voor nog weer een nieuwe reis. Niet die van haarzelf - voorlopig heeft ze het goed hier in Zuid-Italië - maar voor de hopelijke overtocht van haar zoon, die net 8 jaar is geworden en bij een zus in Ethiopië woont. 'Ik hoop dat het lukt, maar ik weet dat het moeilijk is.'

Haregu Beeld Nicola Zolin

Hoe denken conservatieven over vluchtelingenvraagstuk?

De een heeft niets tegen immigranten, maar wel tegen moslims, volgens de ander lijdt links aan een weg-met-onsmentaliteit. Conservatieven praten over het vluchtelingenvraagstuk, vandaag in de Volkskrant.

De Franse filosoof Rémi Brague, bijvoorbeeld. Hij denkt dat 'de meeste' migranten uit Afrika en het Midden-Oosten niet de bedoeling hebben Europa te vernietigen. 'Ze willen ervan profiteren.'

Toch acht hij het heel goed mogelijk dat er vroeg of laat een burgeroorlog uitbreekt in Frankrijk. 'Er zijn nu al wijken rond de grote Franse steden waar de politie niet durft te komen', zegt hij. 'Daar hebben ze geavanceerde wapens. En er zijn nu al schermutselingen die de voorbode van een burgeroorlog kunnen zijn.' Hij doelt daarmee op de aanslagen van radicale moslims op Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in Parijs begin januari waarbij zestien mensen werden vermoord.

Of de Tsjechische politiek filosoof Roman Joch: 'In Tsjechië bestaat iets wat sommigen islamofobie zouden noemen en anderen voorzichtigheid. Tsjechen hebben liever geen immigranten uit moslimlanden. We hadden geen bezwaar tegen Russen, Oekraïners, Vietnamezen en Syrische christenen, maar we willen geen moslims.'

Rémi Brague. Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden