Live

Fort Europa: Duizenden Hongaarse agenten naar grens met Servië

De Volkskrant onderzoekt deze weken de vluchtelingencrisis in Europa. Wie zijn die vluchtelingen, wat zijn de gevolgen van hun komst en hoe kan het anders? Op die vragen proberen we een antwoord te geven, in de krant en online. In dit blog wordt u dagelijks op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rondom de vluchtelingencrisis. Lees hier alle artikelen uit de reeks Fort Europa terug.

null Beeld null

Hongarije gaat enkele duizenden politieagenten naar de zuidelijke grens met Servië sturen in een nieuwe poging de toenemende stroom migranten te stoppen. Dat heeft de Hongaarse regering dinsdag bekendgemaakt.

Janos Lazar, de stafchef van premier Viktor Orban, zei dat Hongarije het slachtoffer is van 'een georganiseerde aanval' van mensenhandelaren. Lazar zei dat de agenten politie-eenheden van 'grensjagers' zouden vormen, om de 'steeds agressievere migranten met steeds vastberadener eisen 'aan te pakken. Hongarije heeft te maken met een recordaantal vluchtelingen en dat heeft geleid tot een xenofoob klimaat. Langs de grens met Servië wordt momenteel een metershoog hek gebouwd.

De vluchtelingenstroom kwam eind vorig jaar op gang, toen tienduizenden Kosovaren via Hongarije hun geluk zochten in West-Europa. Na een paar maanden leek de stroom op te drogen, maar niet voor lang. Sinds enkele maanden wordt het voormalige Oostblokland opnieuw overspoeld door vluchtelingen. Alleen hun nationaliteit veranderde. Nu zijn het vooral Syriërs die Hongarije binnenkomen.

Op pad met een vluchtelingenvanger

Vince Szalma (60) is al meer dan een uur aan het rondtoeren in de bossen langs de Servische grens, wanneer hij plots zijn Lada Niva in de achteruit zet. Hij heeft iets gezien. Een vluchteling? Nee, het is een ree.

Szalma, een man van weinig woorden, is een van de drie agenten die door de burgemeester van Asotthalom zijn aangetrokken om vluchtelingen te 'vangen'. En hij doet zijn werk graag. Het is gemakkelijker dan huizen bouwen, zoals hij vroeger deed, zeker op zijn leeftijd, en bovendien heeft hij een hekel aan asielzoekers. Bij het horen van het woord stoot hij een reeks krachttermen uit.

Lees hier onze volledige reportage vanuit het grensdorp Asotthalom, waar ze groot voorstander zijn van het metershoge hek langs de grens met Servië.

Bijna 21 duizend nieuwe migranten arriveerden vorige week per boot in Griekenland. Tussen 8 en 14 augustus telde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR 20.843 nieuwe migranten die via de zee aankwamen in Griekse havens. Het aantal vluchtelingen dat over zee probeert Griekenland te bereiken is flink toegenomen, meldt UNHCR. Het aantal van vorige week is bijna de helft van het totaal van vorig jaar: een kleine 44 duizend migranten kwamen toen via zee naar Griekenland. Alleen al in juli van dit jaar kwamen meer bootvluchtelingen aan dan in heel 2014: ruim 50 duizend.

Het grootste gedeelte (82 procent) van de migranten was afkomstig uit Syrië. 14 procent van de migranten kwam uit Afghanistan, 3 procent uit Irak.

Een groot gedeelte van de vluchtelingen strandt op het Griekse eiland Kos. De burgemeester wil ze weghebben om het toerisme te beschermen, en de horeca wil dat nog veel meer. Intussen botert het niet tussen de Syriërs, Afghanen en Pakistanen. Op Kos groeit het chagrijn bij alle partijen met de dag. Lees hier de volledige reportage van verslaggever Jenne Jan Holtland op Kos.

Fort Europa

De Volkskrant buigt zich de komende weken over de ongekende vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Wie zijn de migranten, wat zijn de gevolgen en kan het ook anders? Het probleem is zo ingewikkeld dat we zouden willen wegkijken, maar dat gaat niet lukken, schrijft hoofdredacteur Philippe Remarque in zijn introductie.


null Beeld null

Het aantal asielaanvragen neemt nog steeds toe en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) verwacht niet dat daar snel verandering in komt. Elke week komen er ruim 1700 asielzoekers bij. Om alle aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen, krijgt de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) er honderd man bij. In juni kreeg de IND er ook al honderd man personeel bij.

Dijkhoff meldt maandag dat er in juni en juli meer asielaanvragen zijn gedaan dan een jaar eerder toen zijn voorganger Fred Teeven alarm sloeg over de plotselinge toestroom van vooral mensen uit Syrië en Eritrea. De meeste asielzoekers komen nog steeds uit deze twee landen. Bovendien komen ook veel Syriërs naar Nederland om zich bij hun familie te voegen die inmiddels een verblijfsvergunning heeft.

Vorig jaar vroegen 30.020 mensen asiel aan in ons land. Dat aantal zal dit jaar worden overschreden. 'Ik denk dat we boven het aantal van vorig jaar uitkomen', aldus de bewindsman in een toelichting op de nieuwe cijfers. Vooral sinds mei is er een sterke stijging. De hoge instroom zal volgens hem voorlopig aanhouden. Er is altijd een piek aan asielaanvragen in de zomer.

De flinke toename van asielzoekers vormt een 'grote uitdaging' voor de IND, vreemdelingenpolitie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), aldus Dijkhoff in een brief aan de Kamer. De druk is zo hoog dat de afgelopen weken een paar keer asielzoekers zijn opgevangen zonder te zijn geregistreerd. Met nieuwe medewerkers moet dit niet meer voorkomen.

Om de groeiende instroom aan te kunnen, gaat de IND ook in het weekend werken. 'We vragen extra inspanningen van onze mensen die in het veld werken en vragen meer meer geduld van de asielzoekers tijdens deze procedures', aldus Dijkhoff.

Het is 'niet ondenkbaar' dat in de toekomst meer vluchtelingen worden opgevangen in grote hallen zoals onder meer al gebeurt in de IJsselhallen in Zwolle. Ook mogen asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben binnenkort gaan wonen bij familie of vrienden. Dijkhoff wil met deze 'regeling zelfzorgarrangement' extra ruimte vrijmaken in de COA-locaties.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie tijdens een bezoek aan de Koninklijke Marechaussee. Beeld null
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie tijdens een bezoek aan de Koninklijke Marechaussee.
Stapelbedden in de IJsselhallen, die tijdelijk zijn ingericht als asielzoekersopvang. Beeld null
Stapelbedden in de IJsselhallen, die tijdelijk zijn ingericht als asielzoekersopvang.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden