Fort Europa - Calais jaagt Britten stuipen op het lijf

De Volkskrant onderzoekt de komende weken de vluchtelingencrisis in Europa. Wie zijn die vluchtelingen, wat zijn de gevolgen van hun komst en hoe kan het anders? Op die vragen proberen we een antwoord te geven, in de krant en online. In dit blog zult u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws rondom de vluchtelingencrisis. Lees hier alle Fort Europa-artikelen terug.

Een migrant protesteert voor een rij Franse agenten in Calais. Beeld reuters
Een migrant protesteert voor een rij Franse agenten in Calais.Beeld reuters

Migranten trekken zich weinig aan van alle maatregelen. Ze klimmen over hekken, bestormen in grote aantallen de Kanaaltunnel, verstoppen zich in laadbakken van vrachtwagens en weten zich - als het echt niet anders kan - zelfs onder de motorkap van een auto te wurmen.

'Als er een hek wordt geplaatst of een grens wordt dichtgegooid, dan is de consequentie dat de reis voor een migrant langer, duurder en gevaarlijker wordt', zegt Itayi Viriri van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). 'Hoe groter de wanhoop, hoe dieper ze in de handen van mensensmokkelaars worden gedreven. Maar opgeven? Dat nooit. Migranten zijn bereid om desnoods hun eigen tunnel naast de Kanaaltunnel te graven om zo Engeland te bereiken.' De Griekse Amerikaan Papademetriou maakt de vergelijking met een sluis: 'Als je die aan één kant afsluit, dan opent die zijn deuren aan de andere kant. De stroom verandert erdoor, maar het water blijft komen. Dat geldt ook voor migranten. Het is een oneindig kat-en-muisspel.'

Wie uit een oorlogsgebied komt of in de woestijn in Afrika heeft gewoond, laat zich niet makkelijk afstoppen op weg naar zijn droomland. Hoe inventief moet je als vluchteling zijn om Europa binnen te komen?

Een Afrikaanse vluchteling in de achterbak van een auto. Beeld epa
Een Afrikaanse vluchteling in de achterbak van een auto.Beeld epa
Migranten op de fiets. Sinds de autoriteiten in Macedonië trein- en busmaatschappijen hebben verboden tickets aan migranten te verkopen, is de fiets een geliefd alternatief. Beeld afp
Migranten op de fiets. Sinds de autoriteiten in Macedonië trein- en busmaatschappijen hebben verboden tickets aan migranten te verkopen, is de fiets een geliefd alternatief.Beeld afp

Griekenland heeft in de maand juli meer overzeese vluchtelingen te verwerken gekregen dan in heel 2014. 'Er is alle reden om bezorgd te zijn', reageert Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. 'De Griekse eilanden hebben adequate opvang nodig, want dit is een recept voor meer ellende en agressie.' Ze wijst op het risico van besmettelijke ziekten, door de slechte hygiëne en trage registratie op Lesbos en Kos. Na een bezoek aan Lesbos, begin juli, besloot ze via de Amerikaanse koepelorganisatie International Rescue Committee (IRC) hulp te verlenen.

Ze benadrukt dat de opvang op de eilanden nu vooral door vrijwilligers gedaan wordt. 'Hulpverleners zijn er nauwelijks, er zal meer geld beschikbaar moeten komen.' Zelf klopte ze de afgelopen weken tevergeefs aan bij Europese regeringen. De vijf hulpverleners die IRC naar Lesbos stuurde, leggen vooral sanitaire voorzieningen aan. 'Maar gezien de aantallen schiet de hulp aan alle kanten tekort.'

Afghaanse migranten bij het Griekse eiland Lesbos. Beeld reuters
Afghaanse migranten bij het Griekse eiland Lesbos.Beeld reuters

'Open grenzen zijn goed voor de economie en het is rechtvaardiger. Nu we migranten tegenhouden, leidt dat steeds vaker tot hun dood. Wie had dat kunnen denken? Het ideaal van de EU was toch naar buiten kijken, de wereld mooier maken', zegt politiek geograaf Henk van Houtum in een interview met de Volkskrant.

'Het is erbarmelijk dat over vluchtelingen gesproken wordt als een last. Een quotum voor migranten, alsof ze een soort overtollige melk zijn. Een plaag. Die beeldtaal versterkt de fobie. Het zou niet moeten gaan over aantallen, maar over de voor- en nadelen van migratie. Op termijn zijn migranten nodig voor de economie.'

Lees hier het interview.

Henk van Houtum. Beeld Lilian van Rooij
Henk van Houtum.Beeld Lilian van Rooij

Is openstaan voor migranten niet een kwestie van beschaving? Eeuwenlang was het Verenigd Koninkrijk zo'n immigratieland. Maar in het debat krijgen hekkenbouwers de overhand - gesteund door nieuwe cijfers over vluchtelingen die Europa in willen.

Historisch gezien is het Verenigd Koninkrijk een veilige haven voor vluchtelingen. Er is zelfs een immigratiemuseum (met beperkte openingstijden) in Oost-Londen. Tal van bekende politici, zakenmensen, kunstenaars en topsporters hadden of hebben wortels in den vreemde. Van Ed Miliband tot Mo Farah, van Lucian Freud tot Michael Marks (inderdaad, van de supermarkt). Een soepel immigratiebeleid is de eeuwige wens van het zakenleven, omdat het lonen laag houdt.

Onbewust lijken de Britten een moreel onderscheid te maken tussen 'deserving' en 'undeserving' immigranten, zoals ze ook doen inzake de bijstand. Het 'verdiend' hebben geldt voor echte vluchtelingen en migranten die werk komen doen waar vraag naar is - asperges steken, programmeren, goed voetballen, baggeren of het leiden van de Bank of England. Het predicaat 'onverdiend' duikt op bij massale immigratiestromen, zoals bij de Indiërs die in de jaren zeventig door de Oegandese despoot Idi Amin het land uit waren gezet, van honderdduizenden Oost-Europeanen na de EU-uitbreiding van 2004 en nu dus bij 'Calais'.

Lees hier het hele artikel over de Britse opinie.

Migranten langs het spoor bij de Kanaaltunnel. Beeld ap
Migranten langs het spoor bij de Kanaaltunnel.Beeld ap
Afrikaanse migranten protesteren op een autoweg bij Calais. Beeld reuters
Afrikaanse migranten protesteren op een autoweg bij Calais.Beeld reuters

Een mensensmokkelaar is vrijdagochtend met een bestelbusje vol migranten een maïsveld in Beieren ingereden. Vervolgens sloeg hij op de vlucht. In het laadruim zaten twintig Syriërs op elkaar gepropt. Zij zijn opgevangen, de bestuurder is spoorloos, meldt de Duitse politie.

Agenten wilden het busje in de nacht van donderdag op vrijdag controleren op de snelweg bij Passau aan de grens met Oostenrijk. De bestuurder ging er echter snel vandoor en negeerde stoptekens. Bij het dorpje Fürstenzell reed hij door de berm een maïsveld in. De politie heeft nog naar hem gezocht, onder meer met een helikopter, maar de vogel was gevlogen.

In de Duitse deelstaat Beieren en Oostenrijk zijn de afgelopen weken veel busjes vol migranten onderschept. De meeste mensen komen uit Syrië, Afghanistan en Irak.

Vluchtelingen worden geknipt in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Traiskirchen in Oostenrijk. (archiefbeeld) Beeld AFP
Vluchtelingen worden geknipt in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Traiskirchen in Oostenrijk. (archiefbeeld)Beeld AFP

De regerende partij in Hongarije, Fidesz, vindt dat migranten die worden betrapt tijdens het vernielen van het hek op de grens met Servië gestraft moeten worden met bijvoorbeeld een gevangenisstraf. Dat meldt persbureau AP.

Het hek wordt op de grens tussen Hongarije en Servië gebouwd door het Hongaarse leger om de migrantenstroom naar Hongarije tegen te houden. ‘Alsof het nog niet genoeg is dat migranten illegaal de grens over steken, beschadigen ze ook nog bezittingen van Hongarije’, zei de leider van de Fidesz-partij, Antal Rogan, vrijdag.

Hongaarse media berichtten dat er 18 migranten ’s nachts werden opgepakt, nadat ze hadden geprobeerd om door het hek heen te snijden. De bouw van het omstreden hek is deze week begonnen.

Dit jaar zijn er meer dan 110.000 migranten gearriveerd in Hongarije. Bijna al deze migranten kwamen over de grens met Servië het land binnen. De Hongaarse premier Viktor Orban zei dat het 4-meter hoge hek op 31 augustus af zal zijn.

Een Hongaarse legertruck rijdt langs de plek waar het hek moet komen. Beeld ap
Een Hongaarse legertruck rijdt langs de plek waar het hek moet komen.Beeld ap
Een man met een jongetje bij de trein naar de grens met Servië in Gevgelija, op de grens tussen Macadonië en Griekenland. Beeld afp
Een man met een jongetje bij de trein naar de grens met Servië in Gevgelija, op de grens tussen Macadonië en Griekenland.Beeld afp

De Europese Unie maant zijn lidstaten woord te houden en vliegtuigen en andere benodigdheden voor de grensbewakingsdienst Frontex te leveren. Vooral aan de Europese buitengrens in Griekenland en Hongarije kan Frontex de vluchtelingenstroom niet aan.

De regeringsleiders van de EU spraken in april af het budget van Frontex te verdriedubbelen en de dienst meer materieel ter beschikking te stellen. 'Als we die benodigdheden niet krijgen zal dat Frontex' vermogen om zijn werk te doen ernstig ondergraven', zei EU-immigratiewoordvoerster Natasha Bertaud vrijdag.

Veel lidstaten boden indertijd hulpgoederen en -diensten aan voor de korte termijn. Nu zit Frontex echter vooral verlegen om vliegtuigen, personeel en patrouillewagens, aldus Bertaud.

null Beeld belga
Beeld belga

'Als u niet van mening bent dat alle vluchtelingen nietsnutten zijn die opgejaagd, verbrand of vergast moeten worden, laat u dan horen.' Dat is de opmerkelijke oproep die Duitse journaliste Anja Reschke gisteren in de uitzending aan de kijker meegaf. Met ijzig kalme stem en strakke blik richtte de nieuwspresentator hke zich tot de kijker om een antiracistisch betoog van twee minuten te beginnen. Volgens Reschke voeden online racistische opmerkingen haat en geweld jegens vluchtelingen.

Reschke vertelde gechoqueerd te zijn over hoe sociaal aanvaard racistische tirades op internet zijn geworden. 'Tot voor kort verscholen reaguurders zich nog achter pseudoniemen, maar dit soort opmerkingen worden tegenwoordig op het internet gezet onder de echte naam' zei de journaliste, die meent dat het groeiend aantal racistische reacties online bijdraagt tot haat en geweld tegen vluchtelingen.

Niet meer beschamend
'Het is blijkbaar niet meer beschamend om racist te zijn. Integendeel, jullie kicken op het aantal likes dat een reactie als ‘ze zouden in de zee moeten verdrinken' krijgt', gaat Reschke verder. 'Als je tot op dat moment een kleine racistische nobody was, zal je je natuurlijk nu wel geweldig voelen.'

De journaliste riep op niet langer te accepteren dat dergelijke haatdragende reacties op het internet verspreid worden. 'Idioten zijn er overal' denken en de racisten vervolgens negeren, is volgens Reschke niet voldoende. 'Fatsoenlijke' Duitsers moeten duidelijk maken dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt in de maatschappij. 'Laat u horen. Ga er tegenin, doe je mond open, meet jezelf een houding aan. Nagel deze mensen aan de schandpaal.'

‘Ik kijk nu al uit naar de commentaren op dit commentaar’, concludeerde Reschke haar betoog. Het filmpje werd op Facebook alleen al meer dan vijf miljoen keer bekeken en meer dan 120.000 keer gedeeld.

Anja Reschke. Beeld Facebook.com/AnjaReschke
Anja Reschke.Beeld Facebook.com/AnjaReschke

De Italiaanse politie heeft drie Libiërs en twee Algerijnen gearresteerd in verband met de scheepsramp waardoor woensdag meer dan tweehonderd vluchtelingen verdronken. De vijf worden verdacht van meervoudige moord en mensensmokkel.

De vijf mannen werden gisteren in de Siciliaanse stad Palermo gearresteerd, waar woensdag de geredde opvarenden aankwamen. Volgens de politie werden de vluchtelingen geslagen en gestoken, en werden veel van hen opgesloten in het laadruim.

Syrische mannen gisteren bij aankomst in de haven van Palermo. Beeld afp
Syrische mannen gisteren bij aankomst in de haven van Palermo.Beeld afp
Reddingswerkers hebben na het omslaan van een overvolle boot met vluchtelingen woensdag zo'n vierhonderd mensen uit de Middellandse Zee gered, voornamelijk Syrische vluchtelingen. Beeld anp
Reddingswerkers hebben na het omslaan van een overvolle boot met vluchtelingen woensdag zo'n vierhonderd mensen uit de Middellandse Zee gered, voornamelijk Syrische vluchtelingen.Beeld anp

Griekenland kan de vluchtelingenstroom uit onder andere Syrië en Afghanistan niet meer aan. Het land heeft niet de infrastructuur om de duizenden asielzoekers die er aan land komen te herbergen. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag gezegd. 'Het is tijd voor de EU om te laten zien of het een solidaire unie is of een unie die alleen de grenzen probeert te beschermen.'

Het land heeft alleen al in juli 54.899 vluchtelingen onderschept op de Egeïsche Zee, die tussen het land en Turkije ligt. Bovendien zijn 47 mensensmokkelaars opgepakt, meldde de Griekse kustwacht.

Volgens de cijfers kwamen in het eerste halfjaar 124.000 vluchtelingen aan in Griekenland. Van hen kwam bijna twee derde uit Syrië. Mensensmokkelaars brengen migranten via Griekenland de Europese Unie in.

Afghaanse vluchtelingen voor de kust van het Griekse eiland Lesbos. Beeld reuters
Afghaanse vluchtelingen voor de kust van het Griekse eiland Lesbos.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Een Sudanese vluchteling heeft 50 kilometer door de Kanaaltunnel gelopen. Hij ontweek daarbij de langsrazende hogesnelheidstreinen en bewakingspersoneel, maar werd vlak voor de Britse uitgang bij Folkestone aangehouden. De 40-jarige man is aangeklaagd wegens het hinderen van het treinverkeer.

Duizenden vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten proberen in Calais in vrachtwagens te kruipen of mee te liften op treinen, waardoor het vracht- en personenvervoer over het Kanaal wordt verstoord. Volgens de Britse regering werden in het afgelopen jaar 39.000 vluchtelingen onderschept die illegaal probeerden over te steken, meer dan twee keer zoveel als een jaar eerder.

Een migrant loopt over het spoor bij Calais, in de hoop Engeland te bereiken. Beeld epa
Een migrant loopt over het spoor bij Calais, in de hoop Engeland te bereiken.Beeld epa

De Griekse route naar Fort Europa is nu onder migranten het populairste traject over zee. Op het eiland Kos raken hulpverleners moedeloos van de aanwas. 'De situatie is heel, heel slecht.'

Op het kleine eiland ontbreekt het aan van alles. De burgemeester weigert iets te doen, dus komen inwoners in actie. De Nederlandse journaliste Anita Haaijer, sinds twee weken met haar man op het eiland: 'Het is mensonterend. Er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen, veel mensen zijn afhankelijk van de goodwill van caféhouders of restaurants.' Door het wegvallen van de vrijwilligershulp hebben sommige vluchtelingen al dagen niet gegeten, zegt Haaijer.

null Beeld afp
Beeld afp
Afghaanse vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Kos. Beeld afp
Afghaanse vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Kos.Beeld afp

Wie zijn de vluchtelingen? In het dossier Fort Europa spreekt de Volkskrant iedere dag een andere vluchteling. Vandaag: Mohsin Saleh (31) uit Zuid-Jemen.

Saleh is van zijn vrouw gescheiden. Hij kan haar niet naar Nederland halen en terug naar Jemen kan hij niet. Hij heeft nog contact met zijn familie. Maar degene die voor hen zorgde, zijn neef, is vorige week vermoord.

Als de beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) positief is, wil Saleh eerst zijn familie zien, ergens buiten Jemen. En hij wil verder met zijn leven, hier in Nederland. 'Ik heb hier geen problemen, geen vijanden. Ik wil gewoon één kans om opnieuw te beginnen.'

Mohsin Saleh. Beeld Cigdem Yuksel
Mohsin Saleh.Beeld Cigdem Yuksel
Afghaanse vluchtelingen wassen zich bij een verlaten hotel op het Griekse eiland Kos. Beeld afp
Afghaanse vluchtelingen wassen zich bij een verlaten hotel op het Griekse eiland Kos.Beeld afp

De Europese Commissie heeft de EU-landen opgeroepen meer te doen om het hoofd te bieden aan de groeiende bootvluchtelingencrisis. Na de ramp van woensdag met een vluchtelingenboot, waarbij waarschijnlijk tweehonderd mensen omkwamen, spoorden ondervoorzitter Frans Timmermans, buitenlandchef Mogherini en eurocommissaris Avramopoulos de EU-landen aan hun woorden om te zetten in daden.

'Het is makkelijk om voor de televisie te zitten huilen bij het zien van dergelijke tragedies. Maar het is moeilijker om in actie te komen en je verantwoordelijkheid te nemen', schrijven de drie in een gezamenlijke verklaring.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Beeld anp
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.Beeld anp

België gaat het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers vergroten. Er komen circa 2500 extra plaatsen bij. Daarover bereikte de ministerraad een akkoord.

De extra plaatsen zijn nodig omdat de bestaande asielzoekerscentra bijna vol zitten door de toestroom van vluchtelingen. België heeft al ruim 18.000 opvangplekken voor asielzoekers.

De legerkazerne van Houthalen-Helchteren in Limburg is een van de nieuwe locaties voor de opvang van vluchtelingen.

Migranten lopen richting de Kanaaltunnel. Beeld afp
Migranten lopen richting de Kanaaltunnel.Beeld afp
Een reddingswerker draagt een jongetje dat op de overvolle boot met vluchtelingen in de Middellandse Zee. Beeld afp
Een reddingswerker draagt een jongetje dat op de overvolle boot met vluchtelingen in de Middellandse Zee.Beeld afp

Het Ierse marineschip met daarop de 373 mensen die gisteren uit de Middellandse Zee werden gered door de Italiaanse kustwacht en Ierse marine, is in Italië aangemeerd. Dit meldt de NOS.

Gisteren kapseisde een vissersboot met naar schatting 600 vluchtelingen aan boord voor de Libische kust. 25 lichamen werden geborgen, bijna 400 mensen werden gered. Reddingsteams verwachten niet dat ze nog overlevenden zullen vinden van het vluchtelingenschip. Dat betekent dat zo'n 200 van de ongeveer 600 opvarenden zijn verdronken.

Onder de geredde mensen zijn ook veel jonge kinderen, meldt NOS-correspondent Rob Zoutberg. De jongste is een Palestijns jongetje van een jaar oud.

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden van de bootramp die gisteren plaatsvond voor de kust van Libië. Beeld afp
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden van de bootramp die gisteren plaatsvond voor de kust van Libië.Beeld afp

Reddingswerkers hebben na de bootramp van gisteren, waarbij een overvolle boot met vluchtelingen voor de kust van Libië omsloeg, 373 mensen uit de Middellandse Zee gered.

Woensdag, in de eerste uren na het ongeluk, werden 367 overlevenden gered en 25 lichamen geborgen. Naar schatting waren er zeshonderd mensen aan boord van de twintig meter lange vissersschuit die op volle zee kapseisde. Als dat aantal klopt, betekent het dat mogelijk ruim tweehonderd migranten het ongeluk niet hebben overleefd.

Een Iers vaartuig van de multinationale migrantenmissie op de Middellandse Zee arriveert naar verwachting donderdag met de meeste overlevenden op Sicilië.

De zoektocht op de Middellandse Zee wordt ondertussen voortgezet. Er is, door de gunstige weersomstandigheden, nog altijd kans op overlevenden.

Militaire helikopters zetten de zoektocht naar overlevenden in de Middellandse Zee door. Beeld afp
Militaire helikopters zetten de zoektocht naar overlevenden in de Middellandse Zee door.Beeld afp

Zolang de vertrekregelingen voor asielzoekers tussen de Europese landen verschillen, zullen bepaalde groepen migranten kijken waar de beste deal is te halen. Zo neemt het aantal Kosovaren dat kort na een asielaanvraag in Nederland vraagt om vrijwillig vertrek toe sinds Duitsland de terugkeervergoeding voor deze groep heeft afgeschaft.

Een Kosovaar in een Nederlandse asielzoekerscentrum gaf vorige week in het televisieprogramma Eenvandaag ruiterlijk toe dat hij in Nederland was voor het geboden geld om in Kosovo een bedrijf te beginnen. Hij zal een slechte dag hebben vandaag: de man kan naar zijn vergoeding fluiten nu staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie heeft besloten dat Kosovaren geen aanspraak meer kunnen maken op de vertrekpremie.

Nederland wil de Westelijke Balkan zo snel mogelijk op de lijst van veilige landen plaatsen waarvan de inwoners niet in aanmerking komen voor een asielaanvraag. Volgens Martin Wyss van IOM Nederland moeten in een tijd waarin veel Syriërs de oorlog in hun land ontvluchten en elders asiel aanvragen, bewoners van de westerse Balkanlanden middels goede voorlichting worden ontmoedigd om naar West-Europa te komen.

Lees hier het hele artikel.

Kijk hieronder het fragment van EenVandaag terug.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol door de aanhoudende instroom van nieuwe vluchtelingen. Tegelijkertijd stokt de doorstroom van mensen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning vanuit de opvang naar een eigen huis. Dat bericht de NOS.

Op dit moment wonen er 27.000 vluchtelingen in de azc’s. Dat aantal is in tien jaar niet zo hoog geweest. Ongeveer de helft van die vluchtelingen zou moeten doorstromen naar een huis. 'Op die manier houden vluchtelingen met een verblijfsstatus plekken bezet. Daardoor stokt de doorstroming', zegt woordvoerder Jan Stalman van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers tegen de NOS.

Leo Lucassen, hoogleraar Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, meldt op Twitter dat de cijfers die de NOS hanteert (op basis van het COA) niet stroken met cijfers van het CBS.

Een noodopvang voor asielzoekers in het Zeeuwse Goes. Beeld anp
Een noodopvang voor asielzoekers in het Zeeuwse Goes.Beeld anp

Oostenrijk laat voorlopig geen nieuwe vluchtelingen meer toe in het grootste opvangcentrum van het land, bij het stadje Traiskirchen. In het centrum verblijven ruim 4.500 personen terwijl de faciliteiten van de voormalige kazerne berekend zijn op maximaal 1.800 mensen.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR noemde de omstandigheden in het centrum na een bezoek 'mensonterend'.

Meer dan de helft van de vluchtelingen slaapt buiten, in een tent of in de openlucht. Volgens de asielzoekers zelf is er een tekort aan onder andere voedsel, medicijnen en luiers.

De ophoping van vluchtelingen in Traiskirchen komt doordat veel gemeenten weigeren vluchtelingen op te nemen. Dat gemeenten die macht hebben, is het gevolg van de opzet van het Oostenrijkse asielsysteem. Lees hier meer.

Tenten voor een opvangcentrum in Traiskirchen. Beeld epa
Tenten voor een opvangcentrum in Traiskirchen.Beeld epa
Asielzoekers in Traiskirchen. Beeld afp
Asielzoekers in Traiskirchen.Beeld afp

Bij een nieuwe ramp met een vluchtelingenboot voor de kust van Libië zijn gisteren mogelijk honderden personen verdronken.

Volgens de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, die met een schip in de buurt was, had de boot misschien wel 700 mensen aan boord. Ruim 400 van hen konden worden gered. Er zijn 25 lichamen gevonden.

Gevreesd wordt dat veel mensen de dood hebben gevonden in het ruim van het schip. Die plaatsen worden door mensensmokkelaars doorgaans aan de minst draagkrachtige migranten verkocht, vaak vrouwen en kinderen.

De overvolle boot zond een noodsignaal uit, nadat het net buiten de territoriale wateren van Libië in de problemen was gekomen, vermoedelijk door de hoge golven. Toen een Iers marineschip, Le Niamh, de boot naderde en rubberboten uitzette, kapseisde het smokkelschip doordat de opvarenden allemaal naar één kant begonnen te dringen.

Naast het Ierse schip namen ook de Dignity 1, een schip van Artsen zonder Grenzen, en twee andere schepen deel aan de reddingsoperatie. Ook drie helikopters verleenden assistentie bij de pogingen zo veel mogelijk drenkelingen uit het water te redden. Tot diep in de nacht werd er nog naar overlevenden gezocht.

Waarschijnlijk zal pas vandaag duidelijk worden hoeveel mensen het schip precies aan boord had, als de geredde opvarenden zijn verhoord. Een aantal van hen zou vanochtend aankomen in Palermo op Sicilië.

Tientallen drenkelingen worden woensdagmiddag voor de kust van Libië door de Ierse marine aan boord gebracht van het marineschip Le Niamh. Beeld epa
Tientallen drenkelingen worden woensdagmiddag voor de kust van Libië door de Ierse marine aan boord gebracht van het marineschip Le Niamh.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden