Forste winstdaling voor Aegon door afschrijving op derivaten

De kwartaalresultaten van verzekeraar Aegon werden woensdag grondig verpest door hoge afschrijving op derivaten. In plaats van een stabiele nettowinst moest het bedrijf daardoor een forste winstdaling rapporteren.

AMSTERDAM - Aegon heeft een grote derivatenportefeuille om zich te beschermen tegen de gevolgen van een daling van de Amerikaanse aandelenkoersen. Zo'n koersdaling kan desastreuze gevolgen hebben voor de kapitaalpositie van Aegon. Het afgelopen kwartaal zijn de aandelenkoersen in de VS echter gemiddeld met 10 procent gestegen. Daardoor is de waarde van de aandelenderivaten met 286 miljoen euro gedaald.

Aegon moet de derivaten volgens de boekhoudregels onmiddellijk afwaarderen. In de toekomst levert stijging van de aandeelkoersen Aegon juist extra winst op, omdat de beleggingsrendementen dan stijgen. Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts sprak van een 'mismatch' tussen kosten en baten, die een vertekend beeld zou geven.

De nettowinst daalde naar 204 miljoen euro: 53 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2012 en 61 procent minder dan een jaar eerder. Zonder de derivatenverliezen was de winst 445 miljoen euro geweest, 1 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2012.

Aegon verkocht begin dit jaar meer verzekeringspolissen. De verkoop van levensverzekeringen steeg met 12 procent. De verzekeraar wist daarnaast 14 procent meer schadeverzekeringen en zorgverzekeringen te slijten.

Aegon profiteert duidelijk van de problemen met de pensioenfondsen. Steeds meer bedrijven sluiten een collectief pensioencontract voor hun werknemers af met een verzekeraar., in plaats van zich bij een pensioenfonds aan te sluiten. Omdat particulieren minder zeker zijn van hun pensioen, sluiten ze vaker een aanvullende pensioenverzekering af. Aegon verkoopt vooral in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk veel meer pensioenverzekeringen.

In de Verenigde Staten hadden de resultaten wat te lijden van een seizoenseffect. In de eerste drie maanden van het jaar overlijden daar om onduidelijke redenen altijd veel meer mensen dan in andere kwartalen. Dat betekent dat Aegon in de winter meer moet uitkeren. Aegon eindigde woensdag onderaan de AEX, omdat analisten de derivatenverliezen niet hadden voorzien.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden