Forse straf voor lid van Cubaans Politburo

Een Cubaanse rechtbank heeft een voormalig lid van het Politburo van de Cubaanse Communistische Partij tot twaalf jaar celstraf veroordeeld wegens corruptie....

Van onze correspondent Cees Zoon

De 47-jarige Juan Carlos Robinson was, behalve lid van het Politburo, partijsecretaris in de provincies Guantánamo en Santiago de Cuba. Het hoogste orgaan van de partij beschuldigde hem in april van machtsmisbruik en corruptie, en ontnam hem zijn partijlidmaatschap.

Volgens de rechtbank heeft Robinson zijn positie misbruikt om er zelf beter van te worden: ‘In ons land staat niemand boven de wet. Een ieder die de wet schendt zal onherroepelijk het gewicht van de revolutionaire justitie over zich krijgen.’ Details van de corruptie werden niet gegeven.

Fidel Castro zelf heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk de functionarissen opgeroepen tot voorbeeldig gedrag om zo de partij te versterken. Al eerder zijn in Cuba hoge ambtenaren veroordeeld wegens corruptie, maar nooit iemand die zo hoog in het machtsapparaat zat. In hun gevallen werd altijd volstaan met een oneervol royement.

Het proces en de veroordeling komen op een moment van reorganisaties in de top van de communistische partij en discussies over de mogelijke opvolging van Fidel Castro, die in augustus zijn tachtigste verjaardag viert. Zijn broer Raúl, minister van Defensie en gedoodverfd opvolger in geval van overlijden van de comandante en jefe, verklaarde onlangs dat alleen de partij zich de erfgenaam van Fidel Castro mag noemen. Dit heeft geleid tot speculaties over een mogelijk collectief leiderschap na de dood van Fidel Castro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden