nieuwsjaarwisseling

Forse stijging vuurwerkslachtoffers bij Oogziekenhuis tijdens jaarwisseling

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn tijdens de jaarwisseling achttien mensen binnengebracht met oogletsel door vuurwerkongelukken. Tien letsels zijn dusdanig ernstig dat zij blijvend zijn, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Redactie
De vuurwerkshow op en boven het Binnenhof en de Hofvijver. Beeld ANP
De vuurwerkshow op en boven het Binnenhof en de Hofvijver.Beeld ANP

Het aantal slachtoffers dat afgelopen nacht bij het Oogziekenhuis is binnengekomen, ligt fors hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling. Toen waren het er acht. ‘Het is speculeren over de oorzaken voor de stijging, maar mogelijk speelt mee dat dit jaar meer vuurwerk is verkocht’, aldus de woordvoerder van het Oogziekenhuis.

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) meldde op Oudjaarsavond dat vuurwerkhandelaren een omzet van 77 miljoen euro hebben gedraaid. Het verkooprecord lag tot nu toe bij de jaarwisseling van 2008/2009, toen voor 74 miljoen euro aan vuurwerk werd afgestoken.

Ook de dichte mist heeft mogelijk een rol gespeeld bij het aantal oogletsels, aldus de woordvoerder van het Oogziekenhuis. ‘Mogelijk hadden mensen daardoor geen goed zicht op het vuurwerk.’ Zes vuurwerkslachtoffers van de afgelopen nacht worden woensdag nog geopereerd.

De helft van de slachtoffers was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril. Het jongste slachtoffer was 14 jaar oud.

Groningen

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft 37 mensen met brandwonden behandeld of geadviseerd over het letsel dat ze hadden opgelopen. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar. De meeste brandwonden waren veroorzaakt door vuurwerk en carbid. Op de spoedeisende hulp meldden zich in de oudejaarsnacht 90 mensen. Vorig jaar waren dat er 150. Een van de patiënten op de spoedeisende hulp werd opgenomen vanwege een alcoholvergiftiging.

Beverwijk

Bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk kwamen vanaf dinsdagavond woensdagochtend 28 patiënten binnen, van wie zes door vuurwerk gewond waren geraakt. Twee van de zes moesten direct worden geopereerd aan verwondingen aan een hand. Een andere patiënt is doorgestuurd naar het Oogziekenhuis in Rotterdam. Vorig jaar kwamen er in Beverwijk 32 patiënten binnen, van wie elf vuurwerkslachtoffers.

Landelijke cijfers over het aantal vuurwerkslachtoffers worden in de loop van deze week verwacht.

In Den Haag heeft vooral de brandweer het druk tijdens onrustige nieuwjaarsnacht
Grote, georganiseerde rellen bleven uit in de stad waar geen vreugdevuren aangestoken mochten worden. Wel moest de brandweer kiezen welke van de honderden kleine vuurtjes te blussen, soms geflankeerd door de Mobiele Eenheid om het werken mogelijk te maken, constateerde onze verslaggever Bart Dirks, die de hele nacht op stap was in de stad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden