Forse stijging van hulpvraag gehandicapten

Het aantal gehandicapten dat zich aanmeldt voor zorg is vorig jaar fors gestegen. Daardoor zijn de wachtlijsten de laatste maanden nauwelijks korter geworden, al werden in dezelfde periode vierduizend mensen meer geholpen....

Vorig jaar vroegen 30 procent meer gehandicapten om hulp dan het jaar ervoor. In totaal kwamen er 20 duizend aanvragen binnen. Volgens Vliegenthart en gehandicapteninstanties melden steeds meer mensen zich aan omdat zij weten dat er sinds vorig jaar extra geld beschikbaar is gekomen.

Het kabinet besloot vorig jaar dat instellingen extra geld krijgen, als ze kunnen aantonen dat daarmee de wachtlijsten worden ingekort. Dankzij dit extra geld (338 miljoen gulden) zijn in ruim een jaar tijd bijna 12 duizend mensen meer geholpen, schrijft Vliegenthart. Vooral de afgelopen maanden nam de zorg sterk toe: vierduizend mensen extra ontvingen de laatste tijd hulp.

Vijftienduizend gehandicapten wachten nu nog op zorg, nauwelijks minder dan een halfjaar geleden. Daarvoor nam de wachtlijst wel fors af. Begin 1999 waren er nog 21 duizend wachtenden. De totale capaciteit in de gehandicaptenzorg is ongeveer 86 duizend plekken of budgetten.

Vooral ouders met opgroeiende kinderen melden zich aan sinds bekend is dat er meer geld is gekomen, aldus M. Weijdema van het Landelijk Centrum Indicatiestelling Gehandicaptenzorg (LICG). 'Veel ouders verzorgden hun kinderen in eerste instantie zelf, omdat ze dachten dat ze door de lange wachtlijsten geen kans maakten op zorg.'

Een groot deel van de ouders vroeg een persoonsgebonden budget aan, constateerde het LICG. Daarmee kan naar eigen inzicht zorg worden ingekocht. Steeds meer ouders gebruiken dat geld om samen met andere ouderparen huisvesting te regelen en zorg in te kopen voor hun kinderen. Weijdema: 'Het wordt steeds normaler dat kinderen rond hun achttiende het huis uit gaan. Dat geldt ook voor gehandicapten.'

Verder is de aandacht voor jonge gehandicapte kinderen de laatste jaren toegenomen. Zij worden eerder opgespoord en krijgen al vanaf vroege leeftijd begeleiding. Ook allochtonen weten de gehandicaptenzorg steeds beter te vinden, heeft het LICG gemerkt.

Dat komt vooral doordat steeds meer speciale medewerkers worden aangenomen om hen te bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden