nieuws

Forse stijging van drugsdumpingen in Nederland, geen eenduidige oorzaak

Het aantal dumpingen van drugsafval is in de eerste helft van 2021 met bijna tweederde gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Productielocaties van synthetische drugs werden juist minder vaak aangetroffen.

Pepijn de Lange
Drugsafval na de ontmanteling van een xtc-laboratorium in een loods in Eindhoven.  Beeld ANP
Drugsafval na de ontmanteling van een xtc-laboratorium in een loods in Eindhoven.Beeld ANP

De cijfers van het Europese meldprogramma ERISSP zijn een nieuwe bevestiging van de schaduweconomie die in Nederland is ontstaan rondom de productie van synthetische drugs als xtc. Omdat in Nederland vervaardigde drugs doorgaans betrouwbaar zijn en een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben, exporteren criminele bendes veel drugs naar het buitenland. Binnen de landsgrenzen is xtc met name populair onder twintigers, die hun avondje uit of festivalbezoek met een trip willen opleuken.

Het afval dat bij de productie van drugs ontstaat, dumpen criminelen vaak bijvoorbeeld langs de weg of in een bos. In totaal werd van januari tot en met juni 2021 op 123 locaties drugsafval aangetroffen. Dat is 19 procent meer dan in het halfjaar daarvoor en zelfs 64 procent meer dan over dezelfde periode een jaar eerder.

Kleinere labs

Een eenduidige oorzaak voor deze toename ziet Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie, niet. ‘Een mogelijke oorzaak is de toenemende opsplitsing van productielabs in meerdere kleinere labs’, zegt hij. ‘Dat leidt tot dumpingen van kleinere hoeveelheden afval, maar elke dumping telt wel gewoon mee.’

Daarnaast werden 49 productielocaties van synthetische drugs ontdekt, een kwart minder dan in het eerste halfjaar van 2020, maar wel meer dan in dezelfde periodes in 2018 (42) en 2019 (44). Het aantal opslaglocaties, waar bijvoorbeeld ketels of chemicaliën om synthetische drugs te maken werden ontdekt, bleef met 48 gelijk. Inbeslagnames van eindproducten als MDMA-pillen of gesmokkelde amfetamine zijn niet in de cijfers opgenomen.

De Nederlandse politie publiceert elk half jaar de cijfers van het European Reporting on Illicit Synthetic Substance Production Sites (ERISSP), een internationaal meldprogramma voor productielocaties, opslaglocaties en dumplocaties van synthetische drugs dat enkele jaren geleden opgestart is door onder meer Europol.

In 2020 steeg juist het aantal ontdekte productielabs flink. Dat kwam volgens Daniel door de verscheidene onderzoeken naar cryptocommunicatiediensten zoals Encrochat. ‘Berichten die tijdens deze onderzoeken werden onderschept, leidden ons in korte tijd naar een groot aantal labs’, zegt hij. ‘De informatie uit de miljoenen onderschepte berichten zette ons ook de eerste helft van dit jaar op het spoor van drugslabs. Maar omdat – waar mogelijk – vorig jaar direct is ingegrepen, vlakt de enorme stijging af’.

In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg was de stijging in het aantal drugsdumpingen in de eerste helft van 2021 het grootst. Die laatste provincie is met 43 dumpingen koploper. Productie- en opslaglocaties komen het meest in Noord-Brabant voor. In Overijssel en Flevoland werd geen enkele drugsdumping aangetroffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden