Nieuws

Forse stijging in aangetroffen antistoffen, vaccinatie Japan komt langzaam op gang

De belangrijkste coronacijfers van woensdag: het aantal Nederlanders met antistoffen in het bloed is dankzij vaccinatie rap toegenomen. In Japan zijn er nog steeds zorgen over de Olympische Spelen, maar die moeten verdwijnen nu de vaccinatiegraad stijgt.

Forse stijging in immuniteit: meer dan helft van bloeddonoren heeft corona-antistoffen

Door de vaccinatiecampagne en alle besmettingen van het afgelopen jaar neemt het aantal Nederlanders met antistoffen in het bloed in rap tempo toe. Bij ongeveer 54 procent van alle bloeddonoren zijn door bloedbank Sanquin antistoffen aangetroffen, een maand geleden was dit nog slechts 32 procent. Dit is de grootste stijging in een maand tot dusver.

Hoe meer mensen antistoffen in het bloed hebben, hoe minder snel het virus kan rondgaan. Sanquin stelt dat als het percentage mensen met antistoffen in het huidige tempo blijft stijgen, er in juli misschien al zoveel immuniteit is bereikt dat de verspreiding van het virus sterk wordt afgeremd.

Dat vaccinatie een belangrijke factor is in de toegenomen weerstand, blijkt uit het verschil tussen leeftijdsgroepen. Vooral ouderen hebben vaak antistoffen. Onder 70-plussers die bloed doneren, heeft Sanquin in 90 procent van de gevallen bescherming aangetroffen. In deze leeftijdsgroep heeft ook zo’n 90 procent een eerste prik gehad.

Sanquin ziet ook een opvallende stijging in de leeftijdscategorie 18 tot 30 jaar, de groep die het vaakst positief test. Hoewel in deze groep nog niet iedereen aan de beurt is voor een prik, is het percentage mensen met antistoffen gestegen van 30 naar 40 procent.

Japanse vaccinatiecampagne komt op stoom

Krap twee maanden voor de opening van de Olympische Spelen van Tokio, lijkt er schot te komen in de Japanse vaccinatiecampagne. Sinds vorige week maandag het eerste massavaccinatiecentrum de deuren opende, zijn bijna evenveel Japanners ingeënt als in de eerste drie maanden van het programma. Desondanks zijn er per 100 inwoners nog altijd maar 11 doses toegediend, in Nederland zijn dit er 55. Het opgevoerde tempo moet de zorgen over een besmettingsgolf door de Spelen wegnemen. Momenteel lijkt het virus, na een vierde piek in besmettingen en sterfte, weer iets op zijn retour; maar de noodtoestand in Tokio is verlengd tot 20 juni, een maand voor het Olympische vuur moet ontbranden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden