Forse stijging aantal Nederlanders met hartproblemen

Veel meer mensen krijgen de komende jaren te maken met hartproblemen. Het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen stijgt naar 1,4 miljoen in 2040. Dat is 65 procent meer dan in 2011. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting.

Hardlopers renden enkele jaren geleden door het VUmc-ziekenhuis tijdens de Gebouwenloop. Het thema was 'Loop hard voor het hart'. Beeld anp
Hardlopers renden enkele jaren geleden door het VUmc-ziekenhuis tijdens de Gebouwenloop. Het thema was 'Loop hard voor het hart'.Beeld anp

Op dit moment bedragen de totale zorgkosten voor hart- en vaatziekten circa 8,3 miljard euro. Deze kosten zullen volgens de Hartstichting fors stijgen als gevolg van de groei van het aantal patiënten.

'De cijfers spreken voor zich. Hart- en vaatziekten hebben een enorme impact op onze maatschappij, in de eerste plaats voor patiënten die vaak langdurig ziek zijn. Er móet nu iets veranderen om het aantal slachtoffers te verminderen en ook om de almaar stijgende zorgkosten te drukken', zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

Herkennen
'Het is noodzakelijk dat we hart- en vaatziekten in een vroeger stadium kunnen herkennen en behandelen, zodat minder mensen ziek worden. Daarnaast moeten we nieuwe manieren vinden om een gezonde leefstijl lang vol te houden. Het is urgent dat de overheid, het bedrijfsleven en de zorg zich integraal inzetten om dit probleem aan te pakken."

Volgens de Hartstichting is het vooral belangrijk het aantal mensen met een hoge bloeddruk en het aantal rokers terug te dringen. Als iedereen in Nederland een gezonde bloeddruk zou hebben, zou dat volgens de stichting leiden tot 360.000 minder patiënten met hart- en vaatziekten in 2040. Als iedereen zou stoppen met roken neemt het aantal mensen met hartproblemen af met 320.000.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden