Forse kritiek op polderziekenhuis

Als de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord niet onmiddellijk orde op zaken stellen, zullen ze over enkele jaren worden opgeheven wegens gebrek aan patiënten, artsen, kwaliteit en geld....

Volgens de commissie, geleid door oud-burgemeester van Hilversum J. Kraaijeveld-Wouters, is het 'vijf over twaalf'. De enige overlevingskans voor beide ziekenhuizen noemt zij uitvoering van het door haar voorgestelde saneringsplan. Gisteren bleek dat een van de onderdelen daarvan direct zal worden opgevolgd: maandag wordt een interim-directeur benoemd.

De ziekenhuizen zijn in 1990 gefuseerd. Het aldus ontstane ziekenhuis met twee vestigingen telt 208 bezette bedden en draait met verlies. De commissie-Kraaijeveld stelde het rapport op in opdracht van de toenmalige minister van Volksgezondheid, Borst, en de provincie Flevoland. Dat gebeurde nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg alarm had geslagen over de onverantwoorde zorg in beide ziekenhuizen.

'Het leek wel oorlog', zo typeerde Kraaijeveld de situatie die de commissie aantrof. De raad van bestuur, de raad van toezicht en de medische staf waren volstrekt verdeeld over de toekomst van het ziekenhuis. Een eenduidig beleid werd niet gevoerd. Op de website van het ziekenhuis uitte het bestuur kritiek op de raad van toezicht. De inspecteur van de volksgezondheid werd openlijk en persoonlijk bekritiseerd. Specialisten in Emmeloord wilden een eigen specialistenvereniging oprichten. Kraaijeveld: 'We zeiden: metéén ophouden daarmee. U moet allemaal uw draai maken naar een nieuwe toekomst.'

De huisartsen op Urk verwezen zwangere vrouwen niet of nauwelijks meer door naar de IJsselmeerziekenhuizen, omdat ze twijfelen aan de kwaliteit van de zorg. Van de bijna zeventig specialisten (gerekend in volledige banen) blijkt slechts een minderheid in beide ziekenhuizen te werken .

Het saneringsplan moet volgens de commissie in zijn geheel worden uitgevoerd. 'Als alleen de krenten uit de pap worden gehaald, vernielt u het advies', waarschuwde Kraaijeveld. Volgens het voorstel raakt het ziekenhuisje in Emmeloord zijn intensive care kwijt, alsmede de afdeling voor spoedeisende hulp buiten kantooruren (er komt nu één patiënt per nacht). Wel komt er een huisartsenpost buiten kantooruren. Alle specialisten houden polikliniek in beide ziekenhuizen en leveren er dagbehandeling.

In beide ziekenhuizen blijven operaties en meerdaagse verpleging mogelijk, maar de specialismen worden wel verdeeld. In Emmeloord zullen voortaan alleen simpele ingrepen worden uitgevoerd bij patiënten die daarna geen complexe zorg nodig hebben. Voor topzorg moeten de bewoners van Flevoland ook nu al naar elders. Ook pleit de commissie-Kraaijeveld voor de benaming IJsselmeerziekenhuis; de meervoudsvorm werkt volgens haar verdeeldheid in de hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden