Forse kritiek op directie museum NAi

Medewerkers van het Nederlands Architectuur instituut (NAi) in Rotterdam hebben zware kritiek op de directie. Algemeen directeur Ole Bouman en zakelijk directeur Peter Haasbroek zouden geen respect opbrengen voor hun personeel en hen niet vertrouwen. Alle tentoonstellingsmakers zijn inmiddels vertrokken bij het NAi.

Het NAi in 2007. © ANP.

De ondernemingsraad van het architectuurmuseum praat vandaag met de raad van toezicht over de situatie. In een brief aan de medewerkers waarschuwde de OR vorige week dat het NAi schade oploopt door het optreden van de directie.

Het NAi is een van de grootste architectuurmusea ter wereld. Het heropende in juli na een grote verbouwing. Door een tegenslag bij de bouw kon een grote expositie, Oorlog en Vrede, die vorige week open had moeten gaan, niet doorgaan.

Wijze van leidinggeven
Bij het NAi is er al jaren kritiek op de wijze van leidinggeven van Bouman. Hij trad in april 2007 aan. Ook over zakelijk directeur Peter Haasbroek, die begin 2009 naast Bouman werd gezet om de publieksmissie van het NAi te bewaken, bestaat veel ontevredenheid.

De staf van Bouman sloeg al in 2008 alarm bij de raad van toezicht, die onder leiding staat van Hans Andersson (sinds kort voorzitter van de VARA). Dat gebeurde vlak voor Bouman in vaste dienst kwam.

In een brief die in het bezit is van de Volkskrant schreven vier leden van het managementteam dat Bouman over weinig leidinggevende capaciteiten en organisatievermogen beschikt. Het team maakte zich zorgen over de toekomst van het NAi onder leiding van Bouman, schreef het aan de raad van toezicht. De raad ging geen gesprek aan met de staf, hoewel die daarom wel had gevraagd.

Niet veel veranderd
Volgens medewerkers is er sindsdien niet veel veranderd. Boumans collega Haasbroek leek verlichting te brengen, maar ook zijn stijl van leidinggeven valt verkeerd. 'Ze concurreren met elkaar', zegt een bron bij het NAi. 'Het is onduidelijk wie welke verantwoordelijkheid heeft en neemt, waardoor medewerkers in verwarring raken.'

Volgens Bouman en Haasbroek is er geen sprake van animositeit. Zij wijten het vertrek van personeelsleden onder meer aan de moeite die deze medewerkers zouden hebben met de vernieuwingen van het architectuurmuseum. 'De sfeer binnen het NAi is goed.'

Voorzitter van de raad van toezicht Hans Andersson zegt 'geen enkel signaal' te hebben dat het verkeerd gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden