Forse investeringen Engelse tennisbond

De Engelse tennisbond wil op radicale wijze breken met het verleden. Ze zal bijna 400 miljoen gulden beschikbaar stellen voor een tienjarenplan....

Van onze sportredactie

Al jaren is er grote onvrede in de Engelse tenniswereld over het feit dat er geen nieuwe talenten doorkomen. Weliswaar heeft Tim Henman zich onder de besten van de wereld geschaard, maar zijn doorbraak wordt beschouwd als het succes van een eenling die het geluk heeft gehad dat zijn ouders geld genoeg hadden om zijn opleiding te bekostigen. De tweede Engelsman in de wereldtop, Greg Rusedski, is afkomstig uit Canada.

Het dieptepunt voor het Engelse tennis was de dramatische uitschakeling van het Davis Cup-team tegen Ecuador. 'Het is een kwestie van aanpassen of sterven', aldus de Engelse bond in een brief aan de 2400 aangesloten clubs. Om de sport te bevrijden van zijn elitaire karakter heeft bondsdirecteur John Crowther besloten om de 14.000 particuliere tennisparken open te stellen voor het publiek.

De Engelse bond beschouwt de revolutionaire voorstellen als een aanklacht tegen het snobisme dat de sport nog steeds omgeeft. Het vele geld dat de bond nodig heeft, is afkomstig uit de winst van Wimbledon. Het afgelopen jaar ontving de bond een bedrag van 120 miljoen gulden van Wimbledon. Dat toernooi werd dit jaar zowel op tv als op internet beter bekeken dan ooit.

De Engelse bond heeft zijn plan van aanpak mede gebaseerd op een breed opgezette enquête onder in totaal 2300 spelers, coaches en officials. Overigens gaat de meeropbrengst van de bond niet alleen naar de basis. Ook de topspelers zullen profiteren van het gewin van de bond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden