Forse Europese kritiek op situatie mensenrechten in Polen

De mensenrechten in Polen worden bedreigd en de rechtsstaat wordt zelfs ondermijnd door omstreden maatregelen van de rechts-nationalistische regering in Warschau. Dit zei de commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa woensdag. Hij riep de regering op snel van koers te veranderen.

Mensenrechtencommissaris Nils Muiznieks, links, met de Poolse parlementsvoorzitter Stanislaw Karczewski.Beeld EPA

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Poolse regering flink wordt bekritiseerd vanwege onder meer de aanstelling van rechters bij het Grondwettelijk Hof en wetten die de onafhankelijkheid van dit hof inperken. Ook maatregelen die de persvrijheid in het land bedreigen verontrusten Brussel en de Raad van Europa.

Begin deze maand was de omgang van Warschau met de rechtsstaat reden voor de Europese Commissie een officiële procedure tegen het land te beginnen. Deze beslissing is ongekend. Het is de eerste keer dat Brussel gebruikmaakt van deze bijzondere rechtsstaatprocedure, die het sinds 2014 heeft.

'Parlementariërs en de regering moeten snel van koers veranderen', zei mensenrechtencommissaris Nils Muiznieks in een verklaring die werd uitgegeven bij de presentatie van een rapport over de situatie in Polen. Hij bezocht Polen in februari. Muiznieks zei dat hij met name bezorgd was over de 'langdurige verlamming' van het hoogste gerechtshof vanwege de acties van de regering. In het rapport wordt ook de persvrijheid en de positie van vrouwen onderzocht.

Provocatie

In een reactie noemde de regering het rapport van de Raad van Europa 'selectief'. Warschau zei woensdag ook dat het vandaag niet met een officiële reactie zal komen op het besluit van de Europese Commissie begin deze maand. Vandaag loopt de deadline af die Brussel had gesteld toen het de procedure begon. Het besluit van de Poolse regering om niet snel met een reactie te komen wordt gezien als een provocatie richting Brussel. De Europese Commissie wil dat Warschau de kritiek serieus neemt en maatregelen voorbereidt om de mensenrechtensituatie te verbeteren.

Als Polen niet met een adequate reactie komt, kan Brussel aanbevelingen doen, zoals het opleggen van een deadline om de bekritiseerde wetten aan te passen. Volgt de regering die niet op, dan zou deze het stemrecht in de EU (tijdelijk) kunnen kwijtraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden