Forse eis vastgoedfraude moet graaiers afschrikken

Met de forse strafeis tegen de Heemsteedse miljonair Jan van V. en zijn medefraudeurs, heeft het Openbaar Ministerie (OM) vooral af willen rekenen met de zelfverrijkende, graaiende, de gemeenschap besodemieterende en parasiterende vertegenwoordigers van de vastgoedbranche en het bedrijfsleven. Tegen Van V. werd daarom gisteren zeven jaar gevangenisstraf geëist, en tegen zijn voormalige Bouwfonds-baas Cees H. vier jaar.

Merijn Rengers en John Schoorl
null Beeld

Volgens het OM was het de hoogste tijd 'om paal en perk te stellen' aan het 'schaamteloze gedrag' en 'het brutale cynisme' waarmee deze praktijken gepaard gingen, en waardoor Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds voor miljoenen euro's waren opgelicht. 'Want niet alleen leiden die tot financiële schade, maar ook en vooral tot corrosie van het dunne laagje beschaving dat nog over ons land ligt', aldus de officier van justitie. Verdachten waren in hun 'plundertocht' alleen bezig met nog grotere huizen, jachten, extravagante feesten en partijen, en peperdure horloges.

'Het door de verdachten uitgedragen principe 'rules are for other people' is maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar en moet te vuur en te zwaard worden bestreden', klonk het.

Sorry
Ook erg vond het OM dat geen van de criminele kopstukken het woord 'sorry' over de lippen kon krijgen. Men verschool zich in de rechtszaal achter de mores van de vastgoedmarkt, dat ze toestemming hadden gekregen van hoger geplaatsten en dat het graaien zo was afgesproken. 'Deze lieden denken dat ze zich alles kunnen permitteren.'

Voor twee voormalige kopstukken van Philips, Rob L. en Will F. hangt respectievelijk drie en vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd. 'Tegen de financieel-directeur' van de 'criminele organisatie', Olivier L., werd vijf jaar cel geëist. Jack del C., 'secretarieel handlanger', kreeg twee jaar, Dennis S. drie jaar en Eric F. vier jaar.

In lange en scherp geformuleerde bevlogen betogen, werden de hoofdrolspelers in de grootste fraudezaak in de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis door het OM publiekelijk op de snijtafel gelegd. En mocht het verhaal van de officier van justitie niet ontluisterend genoeg zijn, dan galmde de telefoontaps door de Haarlemse rechtszaal, om het verhaal te illustreren. Dan hoorden we Jan van V. Rob L. omkopen, in een bijna terloops gesprek, of werd bij een frauduleuze deal het illegaal verkregen geld verdeeld tussen de heren, met Jan van V. aan het roer.

College
Genant was het zeker, maar Jan van V. zat in de rechtszaal te schrijven, alsof hij weer colleges economie aan de Erasmusuniversiteit volgde. Hij was net als accountant Eric F., Olivier L. en projectontwikkelaar Jimmy K. in ieder geval naar de rechtszaal gekomen om zijn strafeis aan te horen.

De zaak Klimop die vanaf 13 november 2007 publiek werd met een grootscheepse aanhoudingsactie, leverde 50.000 telefoontaps op. Zeshonderd mensen van de FIOD hebben tot nu 270.000 uur in het onderzoek gestopt. Het ging aanvankelijk om 120 verdachten, waarvan vijftig natuurlijke personen. Het was echter niet te doen voor het OM om al deze figuren te dagvaarden. Voorts zijn er in de loop der tijd schikkingen met verdachten en hoofdverdachten getroffen door de benadeelde partijen.

Opmerkelijk aan de zaak Klimop was ook de alledaagsheid van de verdachten. Het leken doorsnee projectontwikkelaars en zakenlieden, die geen crimineel verleden hadden of in contact stonden met vertegenwoordigers van de harde onderwereld, zoals vastgoedmagnaten Jan Dirk Paarlberg of de vermoorde Willem Endstra.

Van Jan van V., door het OM gisteren zonder ironie 'godfather' genoemd, waren er meer in vastgoedland. Zijn alledaagsheid, vermengd met een sluwe en charmante inborst, was zijn kracht in de branche. De enige die leek te detoneren in de vastgoedmarkt was 'ome' Nico Vijsma, de altijd in het zwart geklede adviseur van Jan, wiens zaak vanwege zijn penibele gezondheidssituatie is aangehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden