NieuwsStraffen kindermishandeling

Forse celstraffen geëist voor ‘stelselmatige mishandeling’ van jongetje

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Roermond vijf jaar celstraf geëist tegen een 40-jarige moeder uit Schoonhoven voor de ‘stelselmatige mishandeling gedurende langere tijd’ van haar inmiddels 10-jarige zoon, die in augustus 2016 uit huis is geplaatst.

null Beeld Eleni Debo
Beeld Eleni Debo

Tegen een vriendin en haar ex-man uit Venlo eiste de officier van justitie respectievelijk vijf en vier jaar cel voor dezelfde mishandelingen, die duurden van begin 2014 tot augustus 2016.

De zaak kwam begin vorig jaar in de publiciteit omdat de verdachten, alle drie van Marokkaans-Nederlandse afkomst, mogelijk betrokken waren bij het verdrijven van een zogenaamde ‘djinn’ (geest) uit het jongetje. Tijdens de inhoudelijke behandeling woensdag kwam dit onderwerp echter nauwelijks aan de orde. Officier van justitie Rob van Dartel repte er in zijn requisitoir met geen woord over – na afloop zei hij de mogelijke geestuitdrijving ‘niet relevant’ te vinden voor de zaak.

Geslagen en verwaarloosd

Volgens het OM zat het jongetje onder de blauwe plekken en had hij brandwonden op handen en kuit. Ook werden zijn oren ‘tot bloedens toe’ bewerkt met wattenstaafjes. Tevens werden peper en zout in zijn neus gespoten, aldus het OM, en sloeg de vriendin van de moeder hem met een riem. Ook werd hij volgens de officier naakt op het balkon gezet, kreeg hij onvoldoende te eten en werd hij ook anderszins verwaarloosd.

De advocaat van de moeder, Anis Boumanjal, betoogde dat het OM vooral leunt op de verklaringen van het jongetje, die volgens hem niet betrouwbaar zijn. Bovendien werd zij ‘gemanipuleerd’ door haar vriendin. Die zou haar ook ‘mogelijk’ hebben wijsgemaakt dat haar zoontje was bezeten door een djinn. Boumanjal vond de strafeis buiten proportie. Ook zijn collega’s vonden dat.

Onlangs bevallen

De drie verdachten zaten eind 2017 twee maanden in voorarrest. De vriendin van de moeder was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak – zij is onlangs zelf bevallen van een baby. Om die reden vorderde officier van justitie Van Dartel woensdag de onmiddellijke gevangenneming van alle drie de verdachten. ‘Want het gaat in deze zaak om de stelselmatige mishandeling van een kind, waarvoor ze geen verklaring hebben’, aldus Van Dartel.

De advocaten reageerden furieus op deze vordering. ‘Dit is bij de beesten af’, aldus Marcel Heuvelmans , raadsman van de net bevallen verdachte. Hij had de rechtbank aan het begin van de zitting ‘in vertrouwelijkheid’ de reden gegeven voor de afwezigheid van zijn cliënt. ‘De officier suggereert: ik sta niet in voor de veiligheid van deze baby. Schandelijk.’ Na beraad wees de rechtbank de vordering tot onmiddellijke gevangenneming af.

De rechtbank doet op 20 maart uitspraak.

De moeder die verdacht wordt van langdurige mishandeling van haar zoon, deed vorig jaar haar verhaal in de Volkskrant. Een geestuitdrijving moest haar zoon van een djinn verlossen: ‘De imam zei dat er een geest was’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden