Fors minder mensen ongeschikt bevonden voor arbeid

Door strengere regels en betere reïntegratie is het aantal uitkeringen voor arbeidsongeschikten de afgelopen tien jaar fors gedaald. Nederland telt nu 818 duizend arbeidsongeschikten, tegen een miljoen in 2002. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

VAN ONZE VERSLAGGEVER TIES BROCK

AMSTERDAM - Arbeidsongeschiktheidsregelingen zijn moeilijker toegankelijk en werknemers vinden steeds vaker aangepast werk, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. 'Vroeger was een WAO-uitkering vaak een verkapte oplossing om van overtollig personeel af te komen. Nu komen werknemers met gezondheidsklachten minder snel voor een uitkering in aanmerking.'

Werknemers met gezondheidsklachten kunnen in dienst blijven doordat regels bedrijven prikkelen om aangepast werk te vinden, zegt hoogleraar bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde Han Anema. 'Werkgevers moeten werknemers bij ziekte twee jaar doorbetalen en ook de Wet verbetering poortwachter stimuleert reïntegratiemaatregelen. Daardoor is Nederland kampioen aangepast werk. In bijna alle geïndustrialiseerde landen stijgt het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, maar in Nederland niet.'

Door de Wet verbetering poortwachter (2002) moeten werkgevers en werknemers meer doen om bij gezondheidsproblemen passend werk te vinden. Bovendien zorgt de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen uit 2006 ervoor dat werknemers minder snel worden afgekeurd.

Niet voor iedere arbeidsongeschikte pakken de regels gunstig uit. Vooral flexkrachten en arbeidsongeschikte werklozen hebben het moeilijk, omdat zij geen werkgever hebben die aangepast werk aanbiedt.

De afname van het aantal uitkeringen vond vrijwel geheel plaats bij mannen. Bijna de helft van de uitkeringen gaat naar een vrouw. Dat komt doordat vrouwen steeds vaker actief zijn op de arbeidsmarkt, zegt Van Mulligen van het CBS. ' Vrouwen zijn ook oververtegenwoordigd in de zorg, een psychisch en fysiek zware sector.' In types aandoeningen ziet het CBS een verschuiving van fysieke naar psychische klachten. In 1998 werd nog 30 procent van de uitkeringen verstrekt vanwege psychische klachten, nu is dat de helft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden