Fors minder asielzoekers toegelaten

Dit jaar worden minder mensen tot de asielprocedure toegelaten dan ooit, sinds twaalf jaar geleden de grote instroom begon. Dat verwacht de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie....

Van onze verslaggever Frits van Veen

Het ministerie van Justitie bevestigt dat, als het zo doorgaat, dit jaar 'het historisch lage aantal' van 12.500 mensen tot de asielprocedure en opvangcentra zal worden toegelaten. Dat is sinds 1990 niet meer voorgekomen. De afgelopen twaalf jaar werden gemiddeld 33 duizend mensen per jaar opgevangen, met een uitschieter in 1994 tot 50 duizend. Vorig jaar was dat al gedaald tot 22 duizend.

Afgelopen maand dienden zich 1590 asielzoekers aan bij de vier aanmeldcentra aan de grens en op Schiphol. Dat is het laagste maandcijfer van de afgelopen zes jaar. Vorig jaar mei bedroeg het aantal nog 2550. Opvallender is echter de sterke stijging van het afwijzingspercentage. Van de 1590 asielzoekers kreeg 49 procent na kort onderzoek te horen dat zij terug moeten. Zij worden niet tot de procedure en de opvangcentra toegelaten.

De aanmeldcentra werden opgericht in 1994, toen het aantal asielzoekers een record bereikte. Jarenlang kwam het afwijzingspercentage niet boven de 10 procent. Vorig jaar was het gestegen tot 30 procent. Dat is inclusief de zogeheten Dublin-claimanten, die hun asielverzoek in een ander Europees land moeten indienen. Sindsdien stijgt het maandelijks, in mei zelfs met 7 procent.

Volgens IND-directeur Dick Schoof houdt de sterke stijging van het afwijzingspercentage verband met twee ontwikkelingen die elkaar versterken. Het asielbeleid wordt restrictiever, waardoor Nederland voor mensensmokkelaars minder aantrekkelijk wordt. Vorig jaar daalde het aantal asielzoekers met een kwart. Dat stelde de IND in staat meer tijd en mankracht te steken in de eerste screening van asielzoekers in de aanmeldcentra. En dat schrikt mensensmokkelaars verder af.

Na drie jaar lang rond de 43 duizend te hebben geschommeld, daalde het aantal asielzoekers vorig jaar tot 33 duizend. Voor dit jaar verwacht de IND nu een daling richting 20 duizend. De IND verwacht dat van de 12.500 asielzoekers die uiteindelijk tot de procedure worden toegelaten, er 4000 mogen blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden